• Joves nadius digitals converteixen a persones grans en internautes i usuaris de xarxes socials dins d’una campanya de l’Oficina de la Gent Gran Activa contra la bretxa digital
  • Els vídeos s’integraran a formacions del Departament per a gent gran, com l’Acadèmia dels Sèniors
Un fotograma del capítol en el que es veu un home gran que rep una noia jove

El Programa ‘L’Altaveu’ s’estrenarà avui a les 20.30 hores a FibracatTV, en el marc d’una campanya del Departament de Drets Socials, a través de l’Oficina de la Gent Gran Activa, per apropar Internet i les noves tecnologies a la gent gran. Som conscients que la pandèmia ha agreujat la bretxa digital que pateix la gent gran i per això posarem tots els nostres esforços en dotar-los de les eines necessàries per trencar aquesta barrera”, ha explicat la directora general d’Acció Cívica i Comunitària, Cesca Domènech. El resultat del programa s’incorporarà en les formacions que el departament impulsa per l’alfabetització digital en la gent gran, entre altres temàtiques.

'L’Altaveu' consta de vuit píndoles d’entre 15 i 20 minuts de durada, que s’emetran dimecres. Cada programa tindrà dos protagonistes: una persona jove, nadiua digital, haurà d’ensenyar una eina digital a una persona gran, i l’ajudarà a posar en pràctica els nous coneixements. Cada aprenentatge pràctic es vincula a un aspecte important de l’envelliment actiu de les persones a partir d’històries i testimonis reals. D’aquesta manera, es parlarà de com funcionen xarxes socials i altres eines digitals però també s’abordaran temes com el fenomen de les notícies falses, l’ús d’internet de forma segura, la participació en l’associacionisme i la detecció del maltractament a les persones grans, entre d’altres. Els capítols compten amb la participació de personalitats dels mitjans de comunicació tradicionals i de nous entorns digitals que aporten la seva visió sobre les qüestions i les aplicacions que es treballen en cada episodi. El programa ha estat produït per Bah! Studios, i tindrà com a convidats mediàtics la periodista Mariola Dinarès, el meteoròleg Tomàs Molina i la xef Ada Parellada.

Formacions de Drets Socials

 El Departament de Drets Socials i l’Oficina de la Gent Gran Activa promouen la formació per a les persones grans en xarxes i noves tecnologies, així com el seu accés a Internet i a telèfons intel·ligents i/o tauletes per a la connexió. Els vídeos de ‘L’Altaveu’ s’incorporaran a formacions que es duen a terme a equipaments públics, com una eina més per a la divulgació i la generació de debat sobre els temes que s’hi tracten.

Un exemple és l’Acadèmia dels Sèniors, una formació integral i interdepartamental basada en totes les mesures formatives que desenvolupen els departaments de la Generalitat en l’àmbit de la gent gran. L’objectiu d’aquest pla de formació és l’apoderament de les persones grans, treballant des de la prevenció.

Dos participants del programa conversen per videoconferència amb la xef Ada Parellada

La gent gran és una prioritat per aquest Govern i treballarem de la mà del Consell de la Gent Gran més iniciatives com aquesta, perquè ells han de poder decidir les polítiques que els afecten”, ha destacat la directora general d’Acció Cívica i Comunitària, Cesca Domènech. Ha afegit que el Departament treballa en contacte amb el Consell de la Gent Gran, un ens consultiu molt actiu que va detectar la necessitat de combatre l’aïllament a través de les noves tecnologies d’entre les conclusions del 8è Congrés de la Gent Gran.

El període de pandèmia iniciat el març de 2020 ha accelerat la necessitat per a les persones grans d’aprendre l’ús de les eines digitals més comunes de comunicació per tal d’evitar l’aïllament social i el fenomen de la soledat no volguda. Alhora, els professionals dels serveis socials han hagut d’adaptar-se a aquestes noves maneres de comunicar-se amb les persones ateses davant de situacions com el fet de no poder accedir a una casa confinada. La xarxa comunitària a través de sistemes com la missatgeria instantània ha estat fonamental, i la connexió a través de les plataformes de videoconferència, han resultat importantíssimes a l’hora de veure la persona i el seu entorn. Per aquest motiu, l’accés a les noves tecnologies és una eina més rellevant que mai per combatre el maltractament i la solitud no volguda. Les noves tecnologies han passat a ser eines de primera necessitat per a la població.

Trobareu el tràiler del programa en aquest enllaç: https://youtu.be/z9VBvirtgtU
I podeu veure un avançament del primer capítol de ‘L’Altaveu’ al següent enllaç: https://youtu.be/TRF_ma7nCgM