Imatge d'un mercat de Barcelona

NOTA DE CONJUNTURA ECONÒMICA (FEBRER 2022)

L'economia catalana creix un 5,9 % l'any 2021, per sobre de l'economia espanyola i la de la zona euro

query_builder   4 febrer 2022 10:41

event_note Nota de premsa

NOTA DE CONJUNTURA ECONÒMICA (FEBRER 2022)

L'economia catalana creix un 5,9 % l'any 2021, per sobre de l'economia espanyola i la de la zona euro

  • El quart trimestre el PIB català s'accelera fins a un 6,9 % interanual
  • La recuperació es veu impulsada en gran part pel sector serveis, que registra una pujada interanual del 8,8%
  • La taxa d'atur cau fins a un 10,2 %, la més baixa des de l'any 2008
  • El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, apunta que les dades "demostren que l'economia catalana té unes bases de creixement sòlides i que està en el camí de la recuperació"
Imatge d'un mercat de Barcelona
Imatge d'un mercat de Barcelona

Segons l’estimació d’avanç que elabora l’Idescat, l’any 2021 l’economia catalana va créixer un 5,9 %, un ritme de creixement que supera en nou dècimes el de l’economia espanyola (5,0%) i en set dècimes el de la zona euro (5,2%). La millora de l’evolució epidemiològica i l’increment de la vacunació a partir de la primavera del 2021 han permès reprendre la recuperació (després d’un descens de l’11,5% l’any 2020), que també s’ha beneficiat d’un comportament molt favorable del mercat de treball i del sector exterior.

El conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, ha valorat molt positivament les dades de tancament del 2021, “que demostren que l’economia catalana té unes bases de creixement sòlides i que està en el camí de la recuperació”. “Són unes dades positives i que hem aconseguit  entre tots, gràcies sobretot a l’esforç i a la confiança dels treballadors i dels empresaris, dels comerciants, dels botiguers, dels autònoms i dels emprenedors que cada matí es lleven per treballar i que fan front a les adversitats”, ha subratllat.

Giró també ha insistit que aquestes dades “venen a demostrar que estem lluny de la decadència i la irrellevància que alguns prediquen i que sembla que desitgin per al nostre país”, i ha destacat el caràcter transversal del creixement de l’economia catalana, “tant pel que fa al teixit industrial com al sector serveis, que creix un 8,8% en el darrer trimestre”.

Durant els tres darrers mesos del 2021, l’activitat econòmica a Catalunya ha mantingut un creixement significatiu que consolida la recuperació. L’economia s’ha adaptat de manera notable als problemes derivats dels colls d’ampolla en alguns béns intermedis i subministraments, l’augment de la inflació i l’esclat de l’onada lligada a la variant òmicron al final del trimestre, i ha seguit creixent amb força. Així, el creixement interanual del darrer trimestre (6,9%) també ha superat el de la zona euro i el del conjunt de l’Estat (4,6% i 5,2%, respectivament), mentre que la pujada intertrimestral se situa en el 2,2%, per sobre de l’1,3% del trimestre anterior (2,0% intertrimestral a Espanya i 0,3% a la zona euro).

Convé tenir present la incertesa de l’avanç del PIB trimestral, atesa la dificultat de captar els senyals conjunturals davant d’un esdeveniment tan excepcional com la pandèmia. Així mateix, per a l’estimació del PIB del quart trimestre l’Idescat encara no disposa d’alguns dels principals indicadors d’activitat del desembre, en especial, l’índex de producció industrial (IPI) o l’indicador d’activitats del sector serveis (IASS). A tot això, s’hi afegeix la complexitat derivada de la valoració dels consums intermedis i dels deflactors, en un context de preus a l’alça d’aquests inputs i dels preus finals.

 

El sector industrial creix un 2,5% interanual el quart trimestre

El sector industrial modera el seu creixement durant la segona meitat del 2021, en bona part pels colls d’ampolla en determinants béns i per l’encariment energètic. Amb tot, durant el quart trimestre el VAB industrial ha mantingut un creixement notable, d’un 2,5% interanual (després del 3,3% del tercer trimestre), que es recolza en bona part en el dinamisme de les exportacions. Els subsectors més afectats per la manca de components, com el material de transport, són els que mostren una evolució més desfavorable de la producció industrial. En el conjunt del 2021, el sector industrial assoleix un creixement anual del 5,6%.

Les exportacions de béns continuen creixent amb força el 2021, i en l’acumulat fins al novembre sobrepassen en un 7,7 % els nivells exportats en el mateix període del 2019. En aquest sentit, cal destacar el dinamisme exportador de la indústria agroalimentària i la indústria química. Tanmateix, cal tenir en compte que part de l’impuls exportador recull l’impacte de l’alça dels preus sobre l’import de les vendes a l’exterior.

El sector de la construcció ha millorat de manera significativa durant el quart trimestre del 2021 i el creixement interanual del seu VAB se situa en un 7,8% interanual, després d’una taxa negativa el tercer trimestre (-1,7% interanual). Cal destacar que els indicadors sectorials ja mostraven un to força favorable des de feia uns mesos, tot i l’encariment de subministraments i materials que també ha viscut el sector. La pujada de la construcció en termes anuals se situa en l’1,8%.

Pel que fa a l’evolució del sector agrari i pesquer, el seu VAB en volum experimenta un lleu descens interanual en el quart trimestre (-0,4), tot i que es registra un avanç de l’1,5% en el conjunt del 2021.

 

Els serveis esdevenen el sector que genera més creixement, amb un impuls molt generalitzat per subsectors

Els serveis es consoliden com el sector més dinàmic el quart trimestre, i el creixement del seu VAB s’accelera fins a un 8,8% interanual. L’indicador d’activitat del sector serveis (IASS) repunta amb força (22,2% interanual el novembre), si bé una part de la millora de la facturació pot derivar-se de l’augment experimentat pels preus. El creixement és molt generalitzat per subsectors, i en particular destaca la millora de serveis presencials com el comerç, l’hostaleria i el lleure, així com les activitats tecnològiques i serveis empresarials. En termes anuals, l’avanç dels serveis en el 2021 és del 6,3%.

Cal destacar l’evolució positiva del turisme a Catalunya, principalment en la segona meitat de l’any. El turisme estranger es recupera de manera progressiva des del maig, tot i que continua amb xifres força inferiors a les del 2019. En canvi, la recuperació del turisme intern (el dels catalans sobretot, però també el de la resta de l’Estat) ha estat molt més ràpida, i des de l’estiu assoleix valors similars als dels 2019.

 

El mercat de treball segueix amb una evolució molt favorable

Durant el quart trimestre del 2021 l’ocupació ha continuat amb uns resultats molt positius i creix un 4,7 % interanual segons l’EPA, igual que el ritme del tercer trimestre. En comparació amb l’any anterior, la població ocupada ha augmentat en 157.500 persones i s’aconsegueix el volum més alt de persones ocupades des de l’any 2008. L’afiliació creix un 4,0% interanual. I, en el conjunt del 2021, l’ocupació segons l’EPA ha incrementat un 3,2%.

La taxa d’atur cau de manera intensa: fa un any, el quart trimestre del 2020, assolia el valor més alt des de l’esclat de la pandèmia (13,9 %), i des d’aleshores s’ha anat reduint fins a arribar a un 10,2 % el quart trimestre del 2021, la taxa d’atur més baixa des de l’any 2008. En mitjana de l’any 2021, la taxa d’atur s’ha situat en un 11,6 % (el 2020 va ser d’un 12,6 %).

 

Les tensions inflacionistes persisteixen, arrossegades per  l’encariment energètic, les dificultats d’aprovisionament a escala global i l’efecte base

El mes de desembre la taxa interanual de creixement dels preus va ser del 6,1% (la més alta des del 1992), i l’economia catalana ha tancat el 2021 amb una taxa mitjana d'inflació del 2,9% (3,1 % a Espanya).

Pel que fa a la inflació subjacent, en els darrers anys s'ha mantingut moderada, però a partir del tercer trimestre del 2021 ha començat a anar en augment, i el desembre va ser de l’1,8 % interanual. En mitjana anual, la subjacent a Catalunya encara és força continguda (0,7%), i també a Espanya (0,8%).

 

En aquesta Nota de Conjuntura s’inclou també un requadre amb l’anàlisi del PIB i el PIB per habitant de les demarcacions territorials l’any 2019.

La Nota de Conjuntura corresponent al quart trimestre del 2021 es pot consultar al web del Departament d’Economia i Hisenda

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 41

undefined
undefined
undefined
undefined