• La consellera de Cultura acompanya l’equip de les pel·lícules, ambdues amb suport de l’ICEC, en la seva participació a la Berlinale
  • A la trobada amb els equips també hi ha participat Gerard Ortín, director del curt Agrilogistics
  • Garriga ressalta la importància de fer cinema en català perquè “visibilitza la llengua” i recorda que l’audiovisual és una de les prioritats del Departament
Berlinale

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez, s’ha trobat avui amb els equips d’Alcarràs i d’Un año, una noche, les dues pel·lícules catalanes que han estat seleccionades a la secció oficial de la 72 edició de la Berlinale. A la trobada hi han participat els directors dels llargmetratges, Carla Simón i Isaki Lacuesta, així com els seus equips, i Gerard Ortín, director del curt Agrilogistics

Garriga ha destacat la importància de tenir dues pel·lícules a la secció oficial del festival: “El cinema català sempre ha tingut bona salut als festivals. La producció catalana sempre és molt bona i la nostra assistència a festivals és molt alta. Arribar amb dues pel·lícules de producció catalana a la secció oficial de les 18 que hi participen és excepcional, i esperem que això vagi passant recurrentment”.  

Per a la consellera de Cultura, els llargmetratges presents a la Berlinale “són representatius de l’estat de salut” del cinema català. “Hi ha noves generacions molt formades que estan fent pel·lícules amb molt de talent, en la direcció, en els actors i les actrius i amb una producció i una factura molt bones”, ha subratllat. Sobre Alcarràs i Un año, una noche, Garriga creu que són “dos grans exemples de la qualitat del cinema català, que sempre ha estat molt ben valorat internacionalment; és a casa, on hem de ser conscients d’aquesta riquesa”. 

Garriga també ha assenyalat la importància de fer cinema en català perquè “visibilitza la llengua”, permet que sorgeixin nous aprenents “pel fet de naturalitzar-la” i perquè “és una llengua que parlen deu milions de persones”. En aquest sentit, la consellera Garriga també ha ressaltat que “la diversitat lingüística a Espanya sempre ha costat”. Per això, en paral·lel a la nova llei de l’audiovisual, el Departament de Cultura “treballa amb les plataformes perquè s’incorporin aquelles pel·lícules que ja tenim doblades, tant a TV3 com les que tenim doblades perquè durant molts anys hem donat suport al doblatge per anar a les sales de cinema. Estem parlant de milers de pel·lícules. Si s’incorporen, la visibilitat del català a les plataformes seria altíssima”.  

Garriga també ha recordat que el Departament de Cultura ha incrementat el seu pressupost, camí 2% del total, que permetrà més finançament per al cinema català en versió original catalana, que “és una de les nostres prioritats”. “L’audiovisual és un dels quatre eixos prioritaris del Departament de Cultura en aquesta legislatura. Per ell mateix és important, però a més és tractor de molta altra indústria cultural”, ha afegit. 

Les pel·lícules a la secció oficial 

Alcarràs, de Carla Simón (Vilaüt, Avalon P.C, Elastica Films amb coproducció de Kino Produzioni) i Un año, una noche, d'Isaki Lacuesta (La Termita Films, Noodles Production, Bambú Producciones, Una noche la película AIE, Mr Fields and Frends Cinema) han estat seleccionades per participar a la secció oficial Competition.  

Carla Simón torna a la Berlinale després del seu èxit amb Estiu 1993,que va ser seleccionada l'any 2017 a la secció Generation Kplus i premiada com a millor opera prima. La producció compta amb el suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). Protagonitzada per actors no professionals, Alcarras gira entorn la família Solé, que després de vuitanta anys cultivant la mateixa terra, es reuneix per a realitzar la seva última collita.  

Per la seva banda, Isaki Lacuesta també competeix a la secció oficial amb el seu últim treball Un año, una noche, una coproducció francesa que també compta amb suport de l'ICEC, inspirat en el llibre escrit per un supervivent dels atemptats de la sala Bataclan l'any 2015. Amb guió d'Isa Campo, Isaki Lacuesta i Fran Araújo, el film el protagonitza un repartiment internacional encapçalat per Nahuel Pérez, Noémi Merlant, Quim Gutiérrez i Alba Guilera. 

A més, el llargmetratge Afterwater, de Dane Komljen (Andergraun Films, Flaneur Films, DART FILM, Jeonju Cinema Project) participa a la secció Forum dedicada a un cinema poc convencional i que obre noves perspectives cinematogràfiques. El film és una coproducció d'Andergraun Films, premiat amb una menció especial com a projecte per Jeonju Cinema Project i seleccionat i premiat al laboratori Fidlab l'any 2018. 

El curtmetratge català també serà present a la Berlinale. Agrilogistics, de Gerard Ortin, competeix a la secció Berlinale Shorts. La producció apropa a les recents transformacions tecnològiques dins l'agricultura industrial contemporània. L’anterior treball d’Ortin, Future Foods, va formar part del Shortcat 2021 de Catalan Films i ha estat seleccionat a festivals com Visions du Réel, Open City Documentary o Cinespaña.   

Projectes i talent català a les activitats d'indústria 

També hi ha presència catalana a les activitats d'indústria del festival. El projecte 20.000 espècies d'abelles, d'Estibaliz Urressola, produït per l'empresa catalana Inicia Films amb Gariza Films, ha estat un dels 34 projectes de llargmetratge de 32 països seleccionats al Berlinale Co-production Market. Els productors tindran l'oportunitat de presentar els seu projecte a coproductors internacionals, agents de venda, cadenes de televisió, plataformes, distribuïdores, representants de fons públic de finançament de tot el món. 

En el marc del Berlinale Co-production Market, se celebra el Co-Pro Series (15-16 de febrer), que selecciona 10 projectes de sèries d'Europa, Canadà i Amèrica Llatina que cerquen partners internacionals. La sèrie Picadero, d'Isabel Coixet (Amor y lujo, Zeta Cinema, Fidelio Films) és un dels projectes seleccionats que es presentarà en col·laboració amb el Series Mania Forum, on es va presentar el projecte per primera vegada, el passat agost. Picadero està protagonitzada per la detectiu privada Llanos Salinas, acostumada a bregar amb els petits draps bruts de la burgesia comtal. La sèrie està ambientada a Barcelona. 

Paral·lelament, el programa de desenvolupament de talent i plataforma de networking Berlinale Talents ha seleccionat 5 professionals catalans en la seva vintena edició: Meritxell Colell (directora), Manel Raga (director), Marta Cruañas (productora), Bruna Cusí (actriu) i Mariona Borrull (crítica de cinema i periodista). El programa selecciona 200 professionals emergents de 116 països d'entre més de 2.200 candidatures.  

Catalan Films a l'EFM 

Un any més, Catalan Films organitza un programa d’activitats en el marc del mercat en línia i del festival per acompanyar els films i projectes seleccionats i donar conèixer la indústria audiovisual catalana.  

Catalan Films participa al mercat online amb un estand virtual on fer visible la indústria audiovisual catalana, les oportunitats del territori i de la coproducció internacional i els títols mes recents de la cinematografia catalana.  

A banda, Catalan Films disposa d’una sala de projeccions pròpia: Catalan Films Cinema que acull la projecció de 25 pel·lícules catalanes que cerquen agent de vendes i distribució en festivals. Ofereix l’oportunitat per a donar a conèixer la riquesa i diversitat de la producció catalana més recent i descobrir nous títols del cinema que ve. També en el marc dels market screening a EFM s'hi projecten altres títols de producció catalana.  

Per últim, Catalan Films i la Catalunya Film Commission han organitzat l'esdeveniment Meet the directors at competition, una conversa entre els dos directors seleccionats a competició oficial, Carla Simón i Isaki Lacuesta, al voltant del guió, el càsting, la programació, les afectacions de la COVID-19 i les coproduccions internacionals. Es tracta de dos cineastes amb dues pel·lícules molt diferents que parlaran dels seus processos creatius i de producció. 

2  

Imatges

La consellera Garriga amb Carla Simón, Isaki Lacuesta i Gerard Ortín

La consellera Garriga amb Carla Simón, Isaki Lacuesta i Gerard Ortín 518

La consellera Garriga dona suport als projectes catalans a la Berlinale

La consellera Garriga dona suport als projectes catalans a la Berlinale 642