El secretari general del Departament d'Economia i Hisenda, Jordi Cabrafiga, durant la compareixença

L'impacte de la pandèmia sobre les finances de la Generalitat va superar els 4.220 milions d'euros l'any 2021

query_builder   16 febrer 2022 18:54

event_note Nota de premsa

L'impacte de la pandèmia sobre les finances de la Generalitat va superar els 4.220 milions d'euros l'any 2021

  • La Covid-19 va generar una despesa addicional de 3.909 M€ i una caiguda de 311,8 M€ respecte a la previsió d’ingressos
  • El secretari general del Departament d’Economia i Hisenda, Jordi Cabrafiga, reclama al Govern de l’Estat que activi un fons extraordinari Covid-19 per al 2022, una petició “unànime” de tots els territoris “independentment del seu color polític”
El secretari general del Departament d'Economia i Hisenda, Jordi Cabrafiga, durant la compareixença

L’impacte de la Covid-19 sobre la despesa de la Generalitat de Catalunya va ascendir a 3.909 M€ l’any 2021, un 8,5% més que el 2020. Així ho ha avançat el secretari general del Departament d’Economia i Hisenda, Jordi Cabrafiga, en una compareixença aquesta tarda al Parlament. Cabrafiga també ha apuntat que la pandèmia ha provocat una caiguda de 311,8 M€ en la previsió d’ingressos de l’exercici, de forma que l’afectació total de la Covid-19 sobre les finances de la Generalitat l’any 2021 se situa en 4.220,7M€, un 1,8% del PIB català.

Durant la seva compareixença, Cabrafiga ha reclamat un cop més al Govern de l’Estat que aquest any torni a aprovar un fons extraordinari Covid-19 similar als activats per als anys 2020 i 2021, una petició “unànime” dels tots els territoris “independentment del seu color polític”, ha subratllat. El secretari general ha explicat que, en el cas de la Generalitat, la transferència corresponent al fons extraordinari Covid 2021 va ascendir a 2.161 M€, “uns recursos que suposen el 55% de l’impacte de la pandèmia sobre la despesa de la Generalitat”. I ha detallat que les necessitats restants s’han cobert amb el marge de dèficit addicional previst per a l’exercici, amb reprioritzacions de la despesa per part dels departaments i amb recursos del fons de contingència.

Dels 3.909 M€ de major despesa generats per la pandèmia, 2.027,2 M€ corresponen a despesa de caràcter directe, és a dir, la vinculada a la prestació de serveis sanitaris i sociosanitaris. En aquest grup s’inclouen conceptes com les compensacions directes i indirectes als treballadors, la compra de serveis i subministraments, els bonus per al personal sanitari i sociosanitari, els tests Covid-19 o la inversió en equipaments i espais temporals d’adaptació, entre d’altres. Els 1.881,8 M€ restants s’han destinat a despesa indirecta, és a dir, a activar ajuts per als ciutadans i les empreses i a cobrir despeses originades per la situació d’emergència (seguretat, compra de material, etc.).

 

Ajuts i subvencions per valor de 1.279,3 M€

El secretari general del Departament ha destacat que, tot i que la despesa sanitària i sociosanitària vinculada a la pandèmia s’ha mantingut en nivells similars als del 2020, s’ha produït un increment de la despesa indirecta “per l’augment dels ajuts a empreses i treballadors impulsades pels departaments”. En concret, el 2021 s’han habilitat ajuts i subvencions per valor de 1.279,3 M€. La resta de despeses indirectes ascendeix a 602,4 M€, que s’han destinat a la contractació de personal addicional per al curs escolar, al Pla de Millora Educativa (PMOE) per lluitar contra les desigualtats educatives derivades de la pandèmia, a compensacions en l’àmbit del transport públic o a actuacions de neteja i material de protecció, entre d’altres.

Al marge dels 1.881 M€ de despesa indirecta, Cabrafiga també s’ha referit a l’assignació dels ajuts de solvència financera per reduir l’endeutament de les persones treballadores autònomes i les empreses afectades per la pandèmia, una línia activada per l’Estat però vehiculada a través de les comunitats autònomes. En el cas de Catalunya, s’han concedit ajuts per valor de 841,1 M€, el 85% de l’import assignat, amb un total de 38.854 beneficiaris, “molt per sobre dels percentatges registrats a altres comunitats”, ha afegit.

 

Reducció dels ingressos

Pel que fa a l’impacte de la pandèmia sobre els ingressos de la Generalitat, el secretari general del Departament ha apuntat que la recuperació de l’activitat econòmica ha fet possible que durant l’exercici 2021 l’afectació sobre els ingressos no hagi estat tan rellevant com en el 2020. Tanmateix, persisteix un impacte negatiu de 311,8 M€ causat en gran mesura per la caiguda d’ingressos del transport públic i la davallada en la recaptació d’impostos com el que grava les estades en establiments turístics, amb una reducció de 43,6 M€.

 

2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 79

Fotografia 2

Fotografia 2 83

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 103

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined