• El cap de l’Executiu i el vicepresident del Govern han presentat la campanya “La nostra llengua és la teva veu”, en el marc d’aquest projecte, per fer possible que les màquines entenguin i parlin el català
  • Jordi Puigneró ha reivindicat “l’impuls del català en l’època digital” i ha defensat que “tenim dret a poder relacionar-nos en català amb les màquines”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquesta tarda que el projecte AINA, que té per objectiu que la tecnologia entengui i parli el català, “és una aposta estratègica de país per seguir impulsant el català cap al futur”. Una aposta, ha dit, “tan important com ho és l’escola en català o disposar d’uns mitjans de comunicació en la nostra llengua”. “Amb l’AINA el català farà un salt qualitatiu i quantitatiu en l’ecosistema digital”, ha reblat.

El president Aragonès, durant la seva intervenció en l'acte. Autor: Jordi Bedmar{"name":"2022/02/16/19/51/af0addf4-4296-43ba-b7dc-a378ddd40816.JPG","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":"3152"}

El cap de l’Executiu, acompanyat del vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha encapçalat aquesta tarda l'acte de presentació de la campanya “La nostra llengua és la teva veu”, que es llança demà, dijous 17 de febrer i que s’inscriu en el projecte AINA, impulsat pel Govern en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) per fer possible que les màquines entenguin i parlin el català.

Durant la seva intervenció en l’acte, que s’ha fet al Petit Palau, Pere Aragonès ha remarcat que “el progrés de la llengua catalana és un dels principals compromisos d’aquest Govern”, que hi destinarà 13,5 milions d’euros en el període 2020-2024. “No escatimarem recursos per assegurar la presència de la nostra llengua en tots els àmbits”, ha assegurat, i n’ha posat com a exemple les aportacions a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals amb tot el seu repositori documental.

Per la seva part, el vicepresident Puigneró ha reivindicat “l’impuls del català en l’època digital” i ha afegit que “l’AINA arriba per conquerir nous territoris”. Jordi Puigneró ha defensat que “tenim dret a poder relacionar-nos en català amb les màquines i que això que fem massa sovint de canviar d’idioma no ens passi també amb les màquines”. “Si nosaltres no cuidem el català, si no fem un sobreesforç per al sector digital, ningú més ho farà”, ha sentenciat.


El projecte AINA

El projecte AINA, presentat el desembre de 2020, s’emmarca en l’estratègia digital del Govern, que està construint els corpus (conjunts massius de dades) i els models de la llengua catalana de manera que qualsevol empresa o organització pugui utilitzar-los per desenvolupar les seves solucions o serveis específics (traductors, assistents personals, sintetitzadors de veu, classificadors de textos, etc.) per tal de permetre la relació amb les màquines en català.

La participació ciutadana a la campanya de recollida de veus ‘La nostra llengua és la teva veu’ es farà a través de la iniciativa de Common Voice de Mozilla pel català, una plataforma on tothom que ho vulgui podrà llegir i enregistrar un nombre il·limitat de frases (agrupades de cinc en cinc però sense límit) per ajudar les màquines a aprendre com parlem les persones.

3  

Imatges

AINA

AINA 2033

Intervenció

Intervenció 3152

El president i el vicepresident

El president i el vicepresident 5331