MHP FP

Avui es posa en marxa el nou servei d'acreditació de competències professionals, els 365 dies de l'any

query_builder   25 febrer 2022 14:18

event_note Nota de premsa

Avui es posa en marxa el nou servei d'acreditació de competències professionals, els 365 dies de l'any

  • Així ho han anunciat els consellers d’Empresa i Treball i d’Educació durant la celebració del Ple de la Comissió Rectora de l’FP, que ha encapçalat aquest matí el president Pere Aragonès

 

  • S’impulsa la finestra única per a la planificació de l’oferta, la preinscripció i l’orientació els 365 dies de l’any

 

  • Es dona llum verda a les bases per redactar el decret de centres integrats de formació professional
MHP i FP

Avui es posa en marxa el nou servei d’acreditació de competències professionals, els 365 dies de l’any. Així s’ha exposat aquest matí en el Ple de la Comissió Rectora de l’FP, on han assistit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis.

 

També han participat en la trobada els agents socials presents a la Comissió: el president de PIMEC, Antoni Cañete; el secretari general de CCOO, Javier Pacheco; el president de la Comissió de Formació de Foment del Treball, Manuel Rosillo; i la secretària d'Igualtat i Formació Professional d'UGT, Eva Gajardo. 

 

Durant el Ple també s’ha presentat una proposta inicial de classificació dels Sectors FPCAT com a instrument per connectar els sectors productius i la formació professional. Una feina que veurà la llum en els propers dies i que ajudarà a la prospecció de necessitats, a l’orientació especialitzada, a l’avaluació i  a la governança sectorial.

 

El president Aragonès ha destacat que “ha de ser un instrument per alinear les polítiques del Govern, les necessitats de les empreses i l’oferta formativa” i per convertir l'FP “en una autèntica acceleradora de l’economia productiva”. “Sistematitzar els sectors ajudarà a apropar més l’oferta de formació professional als sectors productius i viceversa, a potenciar el diàleg social permanent, a la prospecció de necessitats formatives, a un acompanyament i orientació especialitzada, al desplegament dels centres integrats, al desplegament dels consells sectorials com espais de governança sectorial i a la pròpia avaluació del Sistema FPCAT”, ha remarcat.

 

També ha agraït la implicació d’institucions i agents socioeconòmics, un compromís clau per seguir endavant: “Sindicats, patronals i Generalitat treballem conjuntament per avançar i així és com ho volem fer des del Govern: amb la concertació i el diàleg social permanent i amb participacions àmplies per construir grans consensos”.

 

En el Ple s’han presentat diferents iniciatives per a la millora de la formació professional. Així, s’impulsa la finestra única per a la planificació de l’oferta, la preinscripció i l’orientació 365 dies de l’any. També es dona llum verda a les bases per redactar el decret de centres integrats, i s’ha presentat el marc i l’horitzó per construir una oferta integrada en formació professional. Durant de la Setmana de la Formació i el Treball –que tindrà lloc entre el 14 i el 20 de març- els consellers d’Educació i d’Empresa i Treball presentaran l’oferta integrada per al 2022.

 

El conseller Torrent ha destacat que “l’oferta integrada que avui s’ha presentat té una transcendència majúscula. Per primera vegada es construeix un horitzó de planificació de l’oferta realment integrada i amb caràcter sincrònic. També es dibuixa com serà la priorització partint de prospectiva del conjunt de l’oferta de certificats i títols professionals i es defineix un horitzó de missatge únic de Sistema de Formació Professional de Catalunya per a la informació i orientació, d'acord amb evidències basades en prospectiva de necessitats”.

 

En aquest sentit, el conseller d’Empresa i Treball ha afegit que “el resultat que avui s’ha presentat és un marc i un full de ruta que transformarà la formació professional. L’objectiu és que tothom tingui oberta la porta al Sistema FPCAT al llarg dels 365 dies de l’any, ja sigui a través de l’acreditació de competències professionals, de l’oferta flexible de certificats o dels títols de formació professional”.

 

El Ple també ha valorat el sistema d’acreditació de competències professionals, i  s’han aprovat les bases del model català d’acreditació i el II Pla d’acreditació i qualificació professionals per al període 2022-2024. Un projecte amb l’objectiu d’assolir prop de 200.000 acreditacions i reduir la baixa qualificació professional. La fita és transformar l’estructura de qualificació professional i reduir la baixa qualificació del 36% al 14%, i al mateix temps incrementar els professionals amb qualificació mitjana del 21% al 50% en els propers anys. El 2025 es preveu que només hi haurà feina per a un 14% de perfils de baixa qualificació. També s’han presentat els resultats de 2021, amb 18.000 acreditacions de 3.000 persones acreditades.

 

El conseller Gonzàlez-Cambray ha destacat que “des d’avui 25 de febrer, data en la qual s’ha publicat la Resolució, està operatiu el nou servei d’Acreditació de competències professionals els 365 dies de l’any. És un servei permanent, regular i estable. Una finestra única i àgil”. El titular d’Educació ha ressaltat que és un servei gratuït per a les persones usuàries, i “un repte majúscul fer prop de 200.000 acreditacions en 3 anys. Som davant d’una política europea que ajudarà a les persones i  a les empreses: a les persones com a trampolí per fer un salt professional; a les empreses a sistematitzar el talent intern, a captar-ne de nou”.

 

La Comissió Rectora està formada pels departaments d’Educació, d’Empresa i Treball, per l’Agència de Formació i Qualificacions Professional, del Departament de Presidència i dels agents socials més representatius de Catalunya, CCOO, UGT, FOMENT i PIMEC.

 

 

Cap al decret de centres integrats

 

S’han presentat també els criteris orientatius per redactar el decret de centres de formació professional integrada, que veurà la llum al finals d’any. La Permanent de la Comissió Rectora abordarà el mapa de centres de formació professional que es presentarà a la propera Comissió del mes de juliol. Un mapa que actualment està format per més de 1.000 centres, 2.200 punts d’informació i orientació professional i es complementa amb 35.000 empreses que col·laboren a través de pràctiques o FP Dual.

 

El que avui s’ha presentat i que ha donat contingut a la Comissió Rectora és fruit del diàleg social permanent amb, els agents socials més representatius de Catalunya CCOO de Catalunya, UGT de Catalunya, Foment del Treball Nacional i PIMEC, com deien en el marc de la Comissió rectora del Sistema FPCAT.

El diàleg social i el consens enforteixen les polítiques públiques, especialment, les de formació i qualificació professionals, amb l’objectiu de reforçar encara més el sistema de formació professional de Catalunya.

 

 

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined