• A dia d’avui, hi ha registrades 9.547 persones acollides en una plaça pública o bé en la pròpia xarxa familiar, tot i que la xifra podria ser superior
  • Fins ahir, s’han comptabilitzat 763 noves matriculacions escolars d’alumnat desplaçat del conflicte bèl·lic
  • El Govern i els grups parlamentaris han destacat la importància de no aturar la transformació energètica cap a les renovables, i accentuen la necessitat d’accelerar-la per garantir millors preus i suficiència energètica
dgc

El Govern ha traslladat totes les mesures activades sobre la crisi d’Ucraïna en la reunió que han mantingut el president de la Generalitat, Pere Aragonès, juntament amb la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge i la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, amb la totalitat dels grups parlamentaris, excepte VOX. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat que la reunió ha servit per informar als representants dels diferents grups parlamentaris com afronta el Govern aquesta situació, així com per a escoltar-los, compartir punts de vista, reptes i preocupacions. La reunió no serà excepcional i el president Aragonès ha anunciat que s’emplacen tots els grups a noves reunions per continuar treballant conjuntament les conseqüències humanitàries, econòmiques i energètiques que afronta el Govern pel conflicte a Ucraïna.

La portaveu ha destacat que “un dels principals objectius per aquest govern és la de la gestió humanitària, acollir els refugiats i garantir-los tots els drets bàsics, però no l’únic”. En aquest sentit, un altre objectiu prioritari pel Govern és com es resoldran les conseqüències en tots els àmbits que repercuteixen en els serveis públics i el teixit social, econòmic i energètic a Catalunya. Quant al procediment d’acolliment, Plaja ha informat que el Govern “està focalitzat en la posada en marxa del programa d’acompanyament a l’acollida de les persones refugiades” i ha afegit que “un cop que s’accedeix a l’acreditació de la protecció temporal, és imprescindible garantir el màxim benestar i els serveis essencials”. També ha puntualitzat que “aquestes actuacions es realitzen de forma coordinada amb els departaments competents en cada àmbit, les entitats especialitzades en refugi i els ajuntaments”.

Plaja ha informat que “des del Govern s’ha comptabilitzat que ja són 11.500 les persones que han arribat a Catalunya, però que algunes ja han marxat cap a altres destinacions”. Fins ahir, Creu Roja tenia ocupades 4.053 places d’allotjament i els ajuntaments, via agents d’acollida, han donat resposta a 5.494 persones. A dia d’avui, hi ha registrades 9.547 persones acollides en una plaça pública o bé en la pròpia xarxa familiar, tot i que la xifra podria ser superior. A més, ha afegit que “fins ahir s’han comptabilitzat 763 noves matriculacions escolars d’alumnat desplaçat del conflicte bèl·lic”. I en l’àmbit universitari s’ha activat per primera vegada el protocol interuniversitari per fer front a emergències internacionals. En aquest sentit, ha destacat l’elaboració del programa Universitat Refugi que té com a objectiu garantir el dret a l’educació superior de persones refugiades o sol·licitants de protecció internacional a les universitats catalanes, vetllant per una acollida integral.

La portaveu del Govern ha remarcat que “tots els participants de la reunió han coincidit en la necessitat de donar el suport necessari als ajuntaments que donen resposta a part d’aquestes gestions d’acollida” i ha assenyalat que la consellera Verge ha traslladat que “s’estan duent a terme taules territorials a través de les que es canalitza tota la informació i està fent una planificació dels allotjaments d’emergència de manera equitativa arreu del territori per tal de facilitar amb posterioritat els processos d’acollida, i evitar la saturació de poblacions que ja estan acollint hotels i grans emplaçaments amb un nombre elevat de persones refugiades”. A més, afegeix que “s’estan impulsant  de convenis amb els ens locals que més comunitat ucraïnesa tenen per tal de reforçar la xarxa professional, incorporant, un agent d’acollida a jornada completa en aquests municipis, i reforçant l’atenció mitjançant la transferència de recursos econòmics per reforçar, entre d’altres, els serveis d’assessorament jurídic i acompanyament psicològic”.

Altre dels temes que han coincidit el Govern i els diferents grups parlamentaris ha estat l’impacte que tindrà la guerra en el sector energètic. En aquest sentit Plaja ha assenyalat que tant els grups parlamentaris com el Govern han destacat que “la crisi energètica no només no ha d’aturar la transformació energètica cap a les renovables, sinó que ha d’accelerar-la per garantir millors preus i una suficiència energètica com cal”.

Per últim, la portaveu ha apuntat que “el Govern ha compartit amb la resta de participants que a través dels diferents departaments vetllarà amb especial atenció perquè els menors que arriben sense tutors legals però també el conjunt de dones que ho fan acompanyades dels seus fills no caiguin en mans de xarxes organitzades de tràfic de persones ni tampoc siguin víctimes de delictes contra la llibertat sexual”. Plaja ha assegurat que la reunió ha sigut “profitosa” i afirma que “ha sigut la primera però no la última”, i tant el Govern com els grups parlamentaris s’emplacen a noves reunions per continuar debatent totes les conseqüències del conflicte a Ucraïna que afecten a Catalunya.