• La consellera de Drets Socials, ha avançat al Parlament algunes de les conclusions extretes del Congrés de la Joventut de Catalunya
  • Salut, formació i treball i habitatge han estat els tres grans temes dels quals s’ha parlat al Congrés
La consellera Violant Cervera durant la compareixença al Parlament.

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha avançat avui al Parlament algunes de les conclusions extretes del Congrés de la Joventut de Catalunya, un espai de debat i consens impulsat pel Govern de la Generalitat, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i les entitats municipalistes que es va celebrar els dies 17, 18 i 19 de març a Mataró, en que van participar més de 600 joves i professionals de joventut. Violant Cervera ha destacat que el Congrés, més enllà d’un gran fòrum de trobada i de debat, ha estat un espai de consens per acordar les bases del nou Pla Nacional de Joventut de Catalunya (PNJCat), l’acord de país que establirà i reimpulsarà les polítiques per a joves a Catalunya els propers anys, que compta fins ara amb la participació de més de 2.000 persones.

En la seva intervenció al Parlament la consellera ha explicat que els tres grans temes dels quals s’ha parlat al congrés han estat: salut, formació i treball i habitatge. En paraules de la consellera: “cal refer el contracte generacional que ara mateix s’està esquerdant i que hem de renovar perquè l’aspiració de futur de les persones joves no sigui pitjor que la de les generacions precedents”.

En primer lloc, Cervera ha explicat que de les conclusions del Congrés se’n extreu que “la salut mental i emocional ha de ser un dels eixos estratègics dels propers anys, atesa la vulnerabilitat que ha posat de manifest la pandèmia”. En aquest sentit, ha destacat que cal treballar en les diferències territorials a l’hora del seu tractament, l’excessiva medicalització en front d’una atenció més comunitària així com la desconeixement dels recursos existents

En segon lloc, pel que fa a les polítiques de formació i treball ha reconegut que “les crisis successives han repercutit en la manca de feina i la precarització de les condicions laborals” i ha destacat, que, segons les conclusions del Congrés cal diversificar i intensificar els esforços per reduir l’atur juvenil, la temporalitat, així com la precarietat laboral.  La consellera ha explicat que de les conclusions del Congrés sobre formació i treball també en destaquen la importància de la implicació de la petita i mitjana empresa amb els centres educatius així com  un replantejament del teixit productiu prioritzant l’acció comunitària i per últim ha Treballar amb els joves que deixen els estudis quan acaba l’educació obligatòria

Per últim, pel que fa a les polítiques d’habitatge Cervera ha denunciat la manca i les dificultats per a l’accés a l’habitatge de les persones joves. I ha explicat que les conclusions extretes del Congrés son la necessitat d’augmentar els pisos de lloguer social i les ajudes per a la rehabilitació de pisos buits i alhora apostar per models alternatius de tinença i accés a l’habitatge com ara la masoveria urbana o les cooperatives d’habitatge.

Un dels mecanismes de millorar proposats al Congrés de la Joventut és la necessitat d’apoderar el territori a l’hora de desplegar les polítiques de joventut, així com incrementar la visibilitat de les polítiques de joventut. En aquest sentit, Violant Cervera ha apuntat també que: “els reptes del Pla Nacional tindran com a conseqüència una reforma de la Llei de Polítiques de Joventut que vagi en la línia de donar recorregut estructural i obligatori a les polítiques de joventut i un major reconeixement laboral i desplegament dels professionals que s’hi dediquen”. Segons ha explicat Violant Cervera, durant el Congrés es va denunciar la criminalització i l’estigmatització dels joves per la utilització de l’espai públic i la manca de foment de la participació política dels joves.

El Congrés de la Joventut de Catalunya va comptar amb representants internacionals com la coordinadora de l’Any Europeu de la Joventut, Biliana Sirakova, en aquest sentit, Cervera ha destacat que “el Congrés ha servit per constatar que avancem en la mateixa línia estratègica que els països referents en l’àmbit de les polítiques de Joventut”.