Reunió entre el conseller Giró i el seu homòleg basc, Pedro Azpiazu

Giró es reuneix amb el seu homòleg basc per analitzar la gestió dels fons europeus i el context econòmic derivat de la guerra a Ucraïna

query_builder   30 març 2022 14:24

event_note Nota de premsa

Giró es reuneix amb el seu homòleg basc per analitzar la gestió dels fons europeus i el context econòmic derivat de la guerra a Ucraïna

  • Ambdós governs destaquen la necessitat de més descentralització en la gestió dels fons Next Generation i la importància de desenvolupar PERTES territorials
Reunió entre el conseller Giró i el seu homòleg basc, Pedro Azpiazu.

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, s’ha reunit aquest dimecres a Bilbao amb el seu homòleg basc, Pedro Azpiazu, per tractar sobre diverses qüestions relacionades amb el context econòmic de Catalunya i el País Basc. En aquesta primera reunió dels dos màxims responsables de finances dels governs català i basc, s’han abordat, especialment, la gestió dels fons europeus Next Generation i l’impacte econòmic de la guerra d’Ucraïna.

En relació amb els fons europeus, ambdós consellers han coincidit en la necessitat de trobar millores en la gestió dels fons europeus, amb mesures que passarien per augmentar la descentralització en la gestió dels fons Next Generation, i per l’activació de PERTES territorials que permetin tirar endavant inversions tractores proposades des dels respectius governs. En aquest sentit, el conseller Giró ha detallat al conseller d’Economia basc els tretze projectes prioritaris del Govern, agrupats en tres grans blocs que persegueixen la transformació del teixit productiu català cap a la digitalització, les noves tecnologies i el respecte pel medi ambient, comptant amb les infraestructures necessàries per fer el canvi.

El màxim responsable de les finances del Govern també ha exposat al seu homòleg basc la importància que els territoris tinguin més participació en la gestió dels PERTE ja existents, així com la necessitat que se subvencioni l’IVA en els projectes dels fons Next Generation impulsats per les administracions públiques. Actualment aquest impost indirecte no es considera una despesa subvencionable pel Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), el que significa que cada entitat, organisme o empresa executora l’ha d’assumir.

Identificar sinergies i impulsar col·laboracions

Aquesta trobada dels dos consellers ha servit per aprofundir en les interrelacions econòmiques entre els dos territoris i la identificació d’oportunitats conjuntes. Especialment, tenint en compte que Catalunya i el País Basc suposen el 24,9% del PIB de l’Estat; representen el 33,5% del total de les exportacions, el 31,3% del VAB (valor agregat brut) industrial, i comptabilitzen un comerç interregional per valor total de més de 4.000 M€.

Pel que fa als efectes de la guerra a Ucraïna, s’ha abordat la possibilitat de trobar sinèrgies entre els dos territoris, davant el previsible alentiment de la recuperació econòmica, amb una pèrdua de poder adquisitiu de les llars, la reducció dels marges empresarials i la disminució de la competitivitat en alguns sectors. Així, el conseller Giró ha exposat a Pedro Azpiazu les peticions que es fan des de Catalunya al Govern espanyol, d’activar un fons extraordinari i un increment del límit del dèficit públic, des del 0,6% a l’1%.

Proposició de Llei per garantir els serveis financers

Finalment, un tercer eix de la reunió ha tractat sobre les accions que s’haurien de prendre per aconseguir una reducció de l’exclusió financera, i la necessitat d’avançar en mesures concretes per lluitar contra aquesta exclusió que pateix un ampli sector se la població. En aquest sentit, els consellers Giró i Azpiazu han compartit les iniciatives iniciades des dels dos governs.

El Departament d’Economia i Hisenda ha impulsat una Proposició de Llei que permeti garantir un mínim de serveis bancaris a la ciutadania i reduir l’exclusió i la vulnerabilitat financeres. Amb aquesta iniciativa es pretén regular la instal·lació d’un caixer automàtic de proximitat en zones rurals i urbanes on actualment no n’hi ha. En aquesta línia, els bancs haurien d’assumir els costos d’instal·lació de caixers automàtics en tots els municipis.

1  

Imatges

Fotografia de la reunió

Fotografia de la reunió 633

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 76

undefined
undefined
undefined
undefined