El president Aragonès durant el seu parlament a l'Acte Nacional del Dia de les Esquadres.

President Aragonès: "Volem una policia catalana que s'assembli encara més a la ciutadania que protegeix i a qui defensa els seus drets i llibertats"

query_builder   22 abril 2022 16:43

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Volem una policia catalana que s'assembli encara més a la ciutadania que protegeix i a qui defensa els seus drets i llibertats"

El president Aragonès durant el seu parlament a l'Acte Nacional del Dia de les Esquadres.
El president Aragonès durant el seu parlament a l'Acte Nacional del Dia de les Esquadres.
  • El cap del Govern i el conseller Elena han encapçalat aquest migdia l’Acte Nacional del Dia de les Esquadres
  • En el decurs de la cerimònia s’ha reconegut la trajectòria professional de 289 agents del cos dels Mossos d’Esquadra, així com els mèrits de membres de la societat civil i d’altres forces de seguretat
  • El president i el conseller Elena han felicitat els agents que van detenir ahir el presumpte agressor sexual d’una noia a Igualada “pel seu treball discret, rigorós, perseverant i tenaç que demostra que mai abandonen, que sempre hi són al costat de les víctimes”

 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, acompanyat del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha encapçalat avui l’Acte Nacional del Dia de les Esquadres. El cap de l’Executiu ha posat en valor “la importància de disposar d’un cos policial propi”,  sense el qual “no s’entén la Catalunya d’avui”. I ha mostrat el compromís del Govern per seguir “potenciant” aquest cos, “amb la mirada posada a l’horitzó 2030”, i amb la voluntat de fer una policia que “s’assembli encara més a la ciutadania que protegeix i a qui defensa els seus drets i llibertats”.

En aquesta línia de fer una policia encara més propera i més semblant a la societat catalana, Pere Aragonès ha destacat que s’està avançant cap a “un cos policial més feminitzat”, amb la introducció d’una “reserva d’un 40% de places” per a dones en les convocatòries d’accés al cos de Mossos, i amb l’aprovació també del “pla d’igualtat”, amb un gran consens entre gairebé tots els sindicats representants en la policia catalana. I ha destacat així mateix que s’està incentivant “un necessari i progressiu relleu generacional”, amb la incorporació  “entre 7.000 i 8.000 agents nous” en els propers anys.

Volem una policia capaç de fer front a la multitud de reptes canviants i diversos que té una societat complexa com la catalana”, ha afirmat el president, reptes entre els quals ha citat la lluita contra la violència envers les dones, perquè “cap crim masclista quedi impune”. I en aquest sentit Aragonès ha aprofitat la seva intervenció per agrair la tasca dels agents que “amb paciència i eficàcia” han treballat aquests últims mesos per fer possible la detenció, ahir, del presumpte autor de l’agressió sexual a una noia el novembre passat a Igualada.

Entre els objectius de futur de la policia catalana, el president ha marcat també l’esforç per continuar essent “un flagell contra la corrupció” i la necessitat de tenir els recursos necessaris “per fer front al repte de la ciberseguretat”.

El president ha finalitzat les seves paraules expressant “l’orgull i l’admiració” que els ciutadans tenen al cos de Mossos d’Esquadra, perquè “sabem que no hi ha ningú més exigent amb el propi cos que vosaltres”; perquè valorem “el vostre compromís democràtic” i perquè “vetlleu en tot moment pel benestar i la seguretat dels ciutadans de Catalunya”. 

L’Acte Nacional de les Esquadres s’ha celebrat aquest matí a l’Auditori del Fòrum CCIB de Barcelona, amb la participació també del comissari en cap, Josep Maria Estela. En el decurs de la commemoració, han estat  reconeguts 289 membres del cos de Mossos d’Esquadra,  amb medalla per diverses actuacions meritòries i per la seva trajectòria professional. Així mateix, s’ha volgut reconèixer la contribució de membres de la societat civil en la millora de la seguretat pública, d’altres cossos policials i la judicatura amb la concessió de 102 medalles.

En el seu discurs, el conseller Joan Ignasi Elena ha felicitat els homes i dones de la CGIC i de la Unitat Central d’Agressions Sexuals “pel seu treball discret, rigorós, perseverant i tenaç que demostra que mai abandonen, que sempre hi són al costat de les víctimes”. Sobre la violència masclista, el conseller ha expressat que “no ens conformem davant aquesta xacra. No restarem immòbils, seguirem combatent els agressors”. 

Elena ha posat en valor com el president la feminització del cos de Mossos d’Esquadra i les polítiques per tenir més dones policies, a la base i als comandaments, així com “els acords estratègics aconseguits com són el nou sostre de plantilla fins als 22.006 agents i la jubilació anticipada, que permeten tenir un horitzó de 20 anys per davant per créixer”.

Per la seva banda, Josep Maria Estela s’ha referit a la detenció ahir al matí del presumpte autor de l’agressió sexual que va patir una noia de 16 anys a Igualada el passat 1 de novembre per dir: “els nostres fonaments en la lluita contra les violències sexuals es mantenen ferms, robustos i sòlids. Aquesta detenció és una mostra més del nostre compromís per aturar aquesta xacra, una realitat que, desgraciadament, lluny de desaparèixer es continua estenent i que hem d’erradicar d’arrel”.

El comissari en cap ha anunciat que els Mossos d’Esquadra estan treballant en un pla d’acció contra les violències sexuals, que s’activarà amb l’objectiu d’establir i posar en marxa totes les accions destinades a posar fre als abusos i les agressions sexuals. “Tenim la missió de reduir i aturar aquestes xifres que no podem tolerar i ho fem de la mà d’altres policies, governants i associacions que treballen en aquests àmbits. Junts avancem en la mateixa direcció perquè junts volem viure en una societat lliure de violències sexuals”.

 

289 membres del cos de Mossos d’Esquadra reconeguts per la seva tasca i trajectòria professional

Després de l’excepcionalitat imposada per l’impacte de la pandèmia ocasionada per la Covid-19 i les severes conseqüències a diferents nivells,  avui s’ha recuperat el dia de les Esquadres en un context de normalitat. Durant l’Acte Nacional s’ha tingut un record especial per a tots els mossos i mossos que han mort durant aquest darrer any després de tota una vida de servei i dedicació. Un altre moment emotiu s’ha viscut amb el lliurament de 5 carnets de jubilats com a reconeixement a la seva dedicació de tants anys al servei de la ciutadania. Aquests carnets també s’han lliurat en els diferents actes de les Esquadres que durant la setmana s’han celebrat.

289 membres del cos de Mossos d’Esquadra han estat reconeguts amb medalla per diverses actuacions meritòries i per la seva trajectòria professional. Se n’ha concedit una d’or amb distintiu vermell. També s’han lliurat 17 medalles de bronze amb distintiu vermell i 4 medalles d’argent amb distintiu blau. La majoria de condecoracions es corresponen a medalles de bronze amb distintiu blau, en total 268, una part de les quals s’han lliurat en l’Acte Nacional celebrat aquest matí.

Igualment, s’han condecorat amb medalles de bronze amb distintiu blau a 11 membres de la Direcció General de la Policia per la seva trajectòria. Destaca, a més, la medalla d’argent amb distintiu blau que s’ha concedit a la cap de Processos Selectius, Montserrat Ventura, pels seus prop de quaranta anys de servei.

Entre moltes d’altres, destaquen com a actuacions meritòries la de dos mossos que, amb les dades dels investigadors de trànsit i gràcies a la seva experiència, van trobar el vehicle que va fugir després d'atropellar greument un ciclista a Albatàrrec i es va poder van localitzar i detenir el conductor. O la d’un company de la BRIMO que salvar la vida d'un home ferit en una baralla fent-li un torniquet a Barcelona.

La persistència i implicació d'un altre agent de seguretat ciutadana va permetre identificar i detenir els autors d'uns homicidis i va investigar els fets durant 4 anys fins al judici que es va celebrar l'any passat. També s’ha condecorat la tasca policial dels mossos i mosses de Tarragona per neutralitzar un home que havia ferit greument els seus companys de feina en una empresa de seguretat privada i també disparar un mosso en la seva fugida. En una altra actuació un mosso condecorat va detenir dos lladres quan fugien d’un atracament a una fleca a Girona quan encara estava convalescent d’una intervenció quirúrgica.

També s’ha donat una medalla de bronze amb distintiu blau a la sergenta Kira Estrada, cap de la Unitat Central d'Agressions Sexuals, per la seva feina al capdavant d'aquesta Unitat que ha assolit una elevada resolució de casos.

Agraïments de col·laboració externa

Durant les celebracions de les Esquadres, s’ha volgut reconèixer la contribució de membres d’altres cossos policials, la judicatura i la societat civil en la millora de la seguretat pública amb la concessió de 102 medalles de bronze amb distintiu blau.

Finalment, s’han lliurat 4 plaques commemoratives, una d’elles interna a la Unitat d’Igualtat i Equitat, per la seva tasca en l’impuls de les polítiques d’igualtat de gènere que ha culminat en la signatura de l’acord d’aprovació del Pla d’Igualtat d’Oportunitats entre dones i homes de la PG-ME que han situat el cos com un referent també per altres organitzacions policials. Les tres restants s’han lliurat com a reconeixement a tres entitats que han treballat en col·laboració amb Mossos d’Esquadra aquest darrer any. Es tracta de la Universitat Autònoma de Barcelona, per la seva col·laboració per dur a terme les proves de convocatòria d’accés al cos; a l’empresa Blackstone Barcelona, per la seva implicació en el Calendari Solidari de la PG-ME i a l’empresa Le Porc Gourmet, per l’ajut desinteressat derivada de la Covid-19.

4  

Imatges

El president Aragonès durant el seu parlament a l'Acte Nacional del Dia de les Esquadres.

El president Aragonès durant el seu parlament a l'Acte Nacional del Dia de les Esquadres. 1191

El president Aragonès arriba a l'Acte Nacional del Dia de les Esquadres.

El president Aragonès arriba a l'Acte Nacional del Dia de les Esquadres. 2420

Reconeixement a Montserrat Ventura, membre de l'equip d'administració del cos.

Reconeixement a Montserrat Ventura, membre de l'equip d'administració del cos. 1538

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, durant l'Acte Nacional del Dia de les Esquadres.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, durant l'Acte Nacional del Dia de les Esquadres. 69

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined