• L’activació d’aquestes places reduirà en prop d’un 17% la llista d’accés a aquests centres
  • El pla també contempla un increment de 200 places de suport a la pròpia llar i 191.000 hores d’atenció precoç que permetran donaran resposta al conjunt de persones que a dia d’avui estan pendents d’accedir a aquests serveis
  • El cost anual del conjunt d’actuacions del pla suposarà pel Departament de Drets Socials una inversió de 24 M€
La consellera Cervera en roda de premsa

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha presentat aquest migdia el pla impulsat pel Departament amb l’objectiu de reduir les llistes d’espera a serveis d’atenció a persones amb discapacitat. En aquest sentit, la consellera ha explicat que durant el 2022 s’incorporaran 800 noves places residencials i d’atenció diürna per a persones amb discapacitat física o intel·lectual. Concretament, 385 places en residències i llars residència i 415 en centres d’atenció especialitzada, serveis de teràpia ocupacional i serveis ocupacionals d’inserció.

“Es tracta d’una mostra del compromís d’aquest Departament per avançar en l’atenció de les persones amb discapacitat. Sens dubte encara hi ha camí a fer, però la concertació d’aquestes places suposarà una reducció del 16’94% de la llista d’accés a serveis residencials i d’atenció diürna”, ha assegurat. La consellera també ha remarcat que les 800 places suposen un increment del 309% respecte les 195 places que de mitjana es van crear anualment entre 2015 i 2021.

Les 385 places residencials se sumaran a les 7.426 actuals i les 415 d’atenció diürna s’afegiran a les 11.033 que a dia d’avui hi ha entre serveis d’atenció especialitzada, serveis de teràpia ocupacional i serveis ocupacionals d’inserció.

Pel que fa a la distribució territorial, més de 500 places noves seran per a municipis de la demarcació de Barcelona, prop de 70 a Lleida, una quarantena a les comarques de l’Ebre, 80 a Tarragona i un centenar a Girona.

El cost mensual d’una plaça residencial oscil·la entre els 1.200 euros i els 3.600 depenent de la intensitat de suport que requereixin les persones residents i del tipus de discapacitat. Pel que fa a les places d’atenció diürna, la despesa mensual d’una plaça d’aquestes característiques se situa entre els 300 i els prop de 800 euros. La consellera ha detallat que, amb aquests preus de referència, la inversió anual per part del Departament serà de 12,95M€ per a les places residencials i 3,16M€ per a les reservades en serveis d’atenció diürna.

 

Suport en la pròpia llar i atenció precoç

El pla també inclou la incorporació de 200 persones al servei de suport a l’autonomia de la llar. Es tracta d’hores d’atenció per oferir a persones amb discapacitat i persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental un suport en les activitats de la vida diària, tant a la pròpia llar com en la comunitat, i contribuir així a la seva autonomia. Aquest increment permetrà accedir al servei a les 129 persones que a dia d’avui estan pendents de rebre’l i atendre noves sol·licituds. Drets Socials destinarà 1,24M€ a aquesta actuació anualment.

Finalment la consellera ha explicat que el Departament també dedicarà esforços enguany per donar resposta als 1.700 nens i nenes de 0 a 6 anys amb trastorns del desenvolupament que estan pendents d’accedir a un servei d’atenció precoç. En aquest sentit, se sumaran 191.468 hores als centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP) que permetran eixugar aquesta llista d’espera. Aquesta suma d’hores d’atenció suposa un increment del 15,6% respecte el nombre d’hores totals d’aquests serveis l’any 2020. La inversió econòmica anual per part del Departament serà de 6,66M€.

La inversió global del Departament per aquest pla superarà els 24M€ anuals, un cop implementades totes les actuacions.

 

Visita al Consorci Sant Gregori

La consellera ha fet l’anunci en el marc d’una visita al Consorci de Sant Gregori. L’han acompanyat la secretària general del Departament, Dolors Rusinés; la secretària d’Afers Socials i Famílies, Anna Figueras; la directora general de l'Autonomia Personal i la Discapacitat, Montserrat Vilella, i la directora general de Provisió de Serveis, Maria Rosa Pons.

La consellera ha participat en la reunió del Consell de Govern del Consorci de Sant Gregori. En el decurs de la jornada també ha visitat els edificis i serveis del Complex Assistencial: l’Escola i Residència infantil i el nou edifici ICAIA.

 

Podeu recuperar la roda de premsa en aquest enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=gElUhQQcqCQ

4  

Imatges

La consellera abans de la roda de premsa

La consellera abans de la roda de premsa 189

Roda de premsa

Roda de premsa 440

La consellera intervé en la roda de premsa

La consellera intervé en la roda de premsa 386

Visita al Consorci de Sant Gregori

Visita al Consorci de Sant Gregori 136

1  

Fitxers adjunts

Presentació places discapacitat

Presentació places discapacitat
PDF | 1579