• Per cinquè any consecutiu, l’ATC assessorarà els ciutadans que ho necessitin, amb personal i estructura propis
  • Es manté la deducció a la quota autonòmica per als treballadors de rendes baixes que hagin rebut ingressos de dos o més pagadors
Façana de l'Agència Tributària de Catalunya

L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) es torna a posar al servei de la ciutadania per facilitar-los el compliment de les seves obligacions amb l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT). Aquest any, ho farà amb un equip format per 93 professionals que ajudarà els contribuents que ho sol·licitin a confeccionar la seva declaració de l’IRPF corresponent a l’exercici 2021. Durant els mesos de maig i juny, l’atenció serà telefònica i, a partir de l’1 de juny, també presencial, des de les 32 oficines que l’Agència té repartides per tot Catalunya. Enguany, serà el cinquè any consecutiu que l’ATC ofereix aquest servei gratuït d’assessorament personalitzat amb personal i estructura propis.

El telèfon per demanar cita prèvia, operatiu fins al 29 de juny

A partir d’avui, 5 de maig, ja es pot demanar cita prèvia al telèfon 901 22 33 44, gestionat per l’AEAT, i el 9 de maig, l’equip de l’ATC començarà a contactar amb les persones que hagin requerit assistència telefònica, tenint en compte el dia i la franja horària que hagin indicat com a preferents, per oferir-los l’assessorament que necessitin a l’hora de confeccionar la seva declaració.

Els contribuents que vulguin ser atesos presencialment, ho podran sol·licitar a través d’aquest mateix telèfon, a partir del 26 de maig. L’atenció presencial a les oficines de l’ATC es farà a partir de l’1 de juny i la cita prèvia es podrà demanar fins al 29 de juny.

Pel que fa a la campanya de patrimoni, s’oferirà atenció presencial amb cita prèvia a les oficines centrals de l’ATC i a les delegacions territorials a Girona, Lleida i Tarragona, entre el 13 i el 22 de juny, ambdós inclosos. Es podrà començar a demanar cita a partir del 23 de maig, a la seu electrònica de l’ATC.

Més de 10.000 persones ateses durant la campanya de renda de l’any passat

Durant la campanya de la renda 2020, l’ATC va atendre 10.474 persones, amb personal i estructura propis. D’aquestes, 5.774 persones van rebre assessorament telefònic personalitzat i 4.614 van ser ateses presencialment a les oficines territorials. A més, els professionals de l’ATC també van ajudar un total de 86 contribuents a fer la seva declaració de l’impost sobre el patrimoni de manera presencial.

Després de 25 anys consecutius de col·laboració amb l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) en la campanya de la renda, enguany serà el cinquè any que l’ATC ho fa amb personal propi de les 32 oficines que té desplegades arreu de la geografia catalana.

Es manté la deducció a la quota autonòmica per doble pagador

Enguany, es manté la deducció per doble pagador a la quota íntegra autonòmica de l’IRPF, aprovada pel Govern de la Generalitat mitjançant el Decret llei 36/2020, de 3 de novembre, de mesures urgents en l'àmbit de l'impost sobre les estades en establiments turístics i de l'impost sobre la renda de les persones físiques. Se la podran aplicar els treballadors de rendes baixes que hagin estat afectats per un ERTO, s’hagin quedat a l’atur o hagin obtingut ingressos procedents d’un segon o més pagadors.

La regulació de l’IRPF estableix que no estan obligats a presentar la declaració els contribuents que hagin percebut rendiments íntegres del treball d’un mateix pagador per import inferior a 22.000 euros bruts anuals. En canvi, si els rendiments provenen de dos o més pagadors, la declaració s’ha de presentar a partir dels 14.000 euros bruts anuals rebuts, sempre que l’import cobrat del segon o més pagadors sigui superior a 1.500 euros. Torna a ser el cas dels treballadors que, durant el 2021, han cobrat una part del sou de la seva empresa i, una altra, de l’Estat, en forma de prestacions contributives derivades de situacions d’ERTO Covid-19, la prestació corresponent per haver-se quedat a l’atur o que hagin tingut més d’un pagador.

L’import de la deducció en la quota íntegra autonòmica de l’IRPF és equivalent a la diferència entre aquesta quota i la quota íntegra estatal, sempre que la diferència sigui positiva. Això vol dir que la Generalitat deixarà de cobrar el diferencial català per evitar que aquests treballadors es vegin penalitzats a l’hora de fer la declaració de la renda corresponent al 2021.

Cal tenir present que aquesta deducció no apareix aplicada automàticament a l’esborrany de la declaració de la renda. Per tant, ha de ser el mateix contribuent qui ha de marcar la casella corresponent per indicar que té dret a aquesta deducció.

També es mantenen la resta de deduccions a la quota autonòmica que es podien aplicar a la declaració de l’any passat, com ara, les relacionades amb l’habitatge habitual (adquisició, lloguer o rehabilitació), el naixement o adopció de fills, el pagament d’interessos de préstecs per a estudis universitaris, per viduïtat, per donacions a determinades entitats o per aportacions d’àngels inversors. El detall de totes aquestes deduccions es pot consultar a la seu electrònica de l'ATC.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 113