• La consellera ha assegurat que el principal repte és ajudar a l’emancipació i que el Govern treballa en una estratègia jove basada en tres pilars: Feina, Casa i Futur
    • La titular de Drets Socials ha explicat que la Generalitat reservarà per a joves el 25% dels nous habitatges socials de lloguer que construeixi i afavorirà a totes les convocatòries de subvenció aquells promotors que incloguin aquesta reserva
    • S’impulsarà un Pla de Xoc per l’Adolescència que abordarà àmbits com la salut mental, l’educació afectivo-sexual, el reconeixement de la diversitat LGTBI, l’abordatge de les violències masclistes o la prevenció de situacions de vulnerabilitat
La consellera al Parlament

El Parlament de Catalunya ha celebrat avui, per segona vegada en la seva història, un Ple Monogràfic sobre la situació de les persones joves. En la seva intervenció, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha advertit que “cal connectar amb les persones joves i el seu malestar o correm el risc de patir una fractura generacional”. En aquest sentit, ha fet una crida a totes les forces polítiques de l’hemicicle per assolir “grans pactes col·lectius basats en polítiques a llarg termini, amb continuïtat, que tinguin un impacte real en aspectes clau de la vida dels i les nostres joves”. “El futur del nostre país depèn, en bona part, de les respostes que donem a aquests reptes”, ha conclòs. 

Cervera ha recordat que la darrera vegada que el Parlament va debatre sobre la situació de les persones joves va ser l’any 2013, en un moment en què la crisi econòmica iniciada el 2008 havia situat l’atur juvenil per sobre del 40%. En aquests moments, segons les dades de la darrera Enquesta de Població Activa, l’atur juvenil, per primer cop en molts anys, baixa per sota del 20%. Per contra, la taxa de temporalitat se situa al 47,7%, és a dir, “gairebé la meitat de les persones joves que tenen feina la tenen amb caràcter temporal i la precarietat segueix marcant les trajectòries laborals de les persones joves”. Aquest fet, sumat a l’increment del preu de l’habitatge, han situat la taxa d’emancipació en uns mínims històrics. “La novetat en aquesta darrera dècada és que es pot tenir feina i no poder fer front a les despeses d’un habitatge”, ha exposat Cervera, qui ha apostat per un canvi de prioritats: “En el ple monogràfic de fa 9 anys, el repte era deixar enrere els alts índex d’atur juvenil i avui, creiem que hem de centrar els esforços en facilitar l’emancipació, que és el principal repte”, ha afegit.

Feina, casa i futur

En aquest sentit, la consellera de Drets Socials ha explicat que s’està redactant nou Pla Nacional de Joventut de Catalunya (PNJCat), “l’acord de país que establirà i reimpulsarà les polítiques per a joves a Catalunya els propers anys”,  basat en tres pilars: “Feina, Casa, Futur”, que són els eixos principals que dificulten l’emancipació i sobretot, que aquesta sigui digna.

Per a fomentar l’ocupació de les persones joves, Cervera ha explicat que es reforçaran programes de Formació Professional, amb una inversió de 726 milions d’euros, i programes del SOC d’ajuts a la contractació de persones joves desocupades, a través d’una convocatòria de 125 milions d’euros. 

 

25% dels habitatges de lloguer de nova construcció per a persones joves

Pel que fa a les polítiques d’habitatge i per a facilitar-ne l’accés, la consellera ha recordat que el 25% dels habitatges de lloguer de nova construcció que dugui a terme la Generalitat es destinarà a persones joves. En aquest sentit, ha anunciat que “s’ampliarà aquesta reserva i s’inclouran a totes les convocatòries de subvenció, també a les dels Fons Europeus, mesures que afavoreixin aquells que prevegin una reserva d’almenys el 25% per a joves.”

La consellera ha fet èmfasi en el dèficit de finançament en matèria d’habitatge i en els constants recursos de l’Estat a les lleis aprovades al Parlament. “Tenim un problema estructural de finançament que limita les capacitats de la Generalitat per a fer front al problema de l’emancipació juvenil i la principal causa és la mala dotació del Plan Estatal de Vivienda, que en els darrers anys ha passat de una transferència de 100 milions anuals l’any 2009, a una transferència anual de 50 milions d’euros”, ha indicat. En canvi, la Generalitat ha augmentat les partides destinades a ajuts al pagament de l’habitatge, assumint més càrrega de la que li correspondria d’acord amb la pròpia normativa reguladora del Plan Estatal. “L’any 2021 es van destinar més de 100 milions d’euros en ajuts al pagament del lloguer, dels quals 38 milions eren per a persones joves”.

Tal i com ha explicat la consellera, el Govern està treballant en l’ampliació del parc d’habitatge de lloguer social amb la inversió de 160 milions d’euros dels Fons Europeus i 30 milions d’euros per a tanteig i retracte. A més dels programes d’atenció a l’emergència habitacional i l’impuls de noves formes d’habitatge per ajudar a l’emancipació.

 

Pla de Xoc per l’Adolescència

Finalment, Cervera ha repassat el tercer gran eix d’aquesta estratègia per als i les joves del nostre país i ha recordat la rebaixa dels preus a les universitats públiques anunciada per la consellera de Recerca i Universitats per a millorar l’accés a la formació de les persones joves. Cervera ha enumerat les mesures que s’estan duent a terme per incrementar l’ús de la llengua catalana entre els joves com la formació i ajuts econòmics per tal que els i les joves creïn continguts en llengua catalana a les xarxes socials,  el programa “Voluntariat per la Llengua”.

La consellera de Drets Socials ha anunciat que el Govern impulsarà un Pla de xoc per l’adolescència que ha d’abordar àmbits com la salut mental, l’educació afectivo-sexual, el reconeixement de la diversitat LGTBI, la cultura, l’esport o el lleure; l’accés a noves tecnologies, l’abordatge de les violències masclistes, prevenció de situacions de vulnerabilitat.

També ha recordat que, per tal de garantir que els infants i adolescents de famílies vulnerables i en risc d’exclusió social tinguin l’estada becada en colònies, casals i campaments de lleure, Drets Socials incrementarà la convocatòria de subvencions adreçada a les beques d'infants per participar en activitats de lleure passant de 600.000€ a 850.000€. Es tracta d’uns ajuts que beneficiaran uns 10.000 infants i adolescents.

A més, el Departament convocarà una nova subvenció de 300.000€ per la contractació de monitors i monitores especialitzats per la participació d'infants amb discapacitat de les activitats de lleure.

Transformar l’atenció a la salut mental dels infants i joves

Finalment, Cervera ha remarcat el fort impacte de la pandèmia en la salut mental dels joves i ha explicat que el Govern treballa de forma coordinada per a garantir el benestar emocional de les futures generacions. “Una de les línies d’actuació és la de transformar l’atenció a la salut mental dels infants i joves com a àmbit prioritari i d’especial rellevància, la qual cosa ens ha de permetre major proximitat i accessibilitat de l’atenció als infants i joves”, ha assenyalat.

Davant aquesta situació, Violant Cervera ha destacat 6 mesures que impulsarà aquest Govern per transformar l’atenció a la salut mental dels infants i joves:

  • La creació de 52 nous equips interdisciplinaris d’intervenció en crisi al domicili que donaran cobertura a tot el territori. Destinada a joves en situació de crisi psicopatològica que no estan vinculats o no estan correctament atesos als dispositius convencionals.
  • La posada en funcionament de 10 equips comunitaris d’atenció intensiva a la complexitat per adolescents i joves. Dirigit a joves amb trastorns de salut mental i addiccions amb conducta disruptiva i impacte social, persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn mental i de conducta, persones amb trastorn de l’espectre autista o amb trastorn de l’espectre alcohòlic fetal i amb  trastorn de conducta.
  • Adaptar i reorientar el funcionament i organització dels centres de salut mental.
  • Reforçar l’abordatge integrat al maltractament i abús sexual infanto-juvenil i incorporar estratègies de prevenció. En aquest sentit, ha recordat que el Departament de Drets Socials implantarà a tot Catalunya el model Barnahus “casa dels infants” d’atenció a les víctimes d’abusos sexuals. Un servei 24h 365 dies que ofereix una atenció multidisciplinar en un sol espai evitant la revictimització.
  • Reforçar l’atenció als problemes de salut mental i addicions a l’atenció primària, aconseguint que tots els equips d’atenció primària tingui integrats professionals psiquiatres, psicòlegs clínics i infermeres.
  • Pla de Prevenció del Suïcidi 2021-2025 (PLAPRESC) que té com a objectiu evitar la pèrdua de vides a causa de la mort per suïcidi i millorar la resiliència, el benestar i la salut mental de la població.

Per finalitzar, la consellera ha remarcat que Catalunya té una llarga trajectòria en polítiques de joventut i ha volgut posar en valor moltes de les mesures endegades. “Catalunya ha fet de la informació juvenil, de l’acompanyament als joves, un signe d’identitat. Hem desplegat una xarxa de 44 oficines joves, la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil, que va atendre el 2021 més de 300.000 consultes de joves. I ho hem fet de la mà dels ens locals, que hem cofinançat perquè estiguin dotats de personal, de tècnics de joventut, i d’acompanyament del Govern per desplegar les polítiques de joventut en l’àmbit local.”

1  

Imatges

La consellera Cervera durant la seva intervenció al Ple

La consellera Cervera durant la seva intervenció al Ple 80