La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, i el primer ministre del cantó de Sarajevo, Edin Forto, han signat aquest matí un pla de treball entre Catalunya i aquesta regió de Bòsnia i Hercegovina. El conveni amplia l’actual acord de col·laboració entre els dos territoris, vigent des del 2008, i es desenvoluparà durant els propers dos anys. En concret, el document preveu accions de col·laboració en àmbits com la cooperació institucional, els esports, els negocis internacionals, els serveis socials, la cultura, la recerca, la justícia o la salut.
La consellera Alsina i el primer ministre del cantó de Sarajevo, Edin Forto, signen el pla de treball Catalunya-Sarajevo
Alsina ha remarcat que “l’any 2022 commemorem el 30è aniversari del setge a la ciutat de Sarajevo i també de les relacions de col·laboració, cooperació i amistat entre Bòsnia i Catalunya”. “Volem rellançar aquesta aliança mirant cap al futur, i aquest pla de treball és la primera pedra per fer-ho possible”, ha afegit.

Pel que fa a la cooperació en l’àmbit esportiu i la possibilitat d’integrar Sarajevo en la candidatura dels Pirineus per als Jocs Olímpics d’Hivern 2030, Alsina ha afirmat que “el Govern hi dona suport, encara que la decisió final no és nostra”. La consellera ha recordat que “Catalunya ha tingut una relació olímpica històrica amb Sarajevo, que comença l’any 92 i segueix amb la col·laboració catalana en la reconstrucció de l’estadi olímpic d’aquesta ciutat”.

“Ens sembla un precedent immillorable per seguir construïnt un futur olímpic de forma conjunta, fent que una part de les proves dels Jocs Olímpics d’hivern de l’any 2030 tinguin lloc a Sarajevo”, ha afegit. Concretament, la capital de Bòsnia i Hercegovina podria acollir les proves de salt i de lliscament, disciplines amb poca tradició a Catalunya. En aquest sentit, la consellera ha remarcat que “la filosofia dels jocs olímpics és no construir infraestructures que no es puguin aprofitar de cara al futur i veure’ls com una eina sostenible i un projecte de desenvolupament a llarg termini”.


30 anys d’amistat entre Catalunya i el cantó bosnià
Catalunya i el Cantó de Sarajevo comparteixen una relació d’amistat que es va materialitzar el 1992, any en què va començar el procés d’agermanament entre les ciutats olímpiques de Barcelona i Sarajevo. I és que mentre Barcelona centrava l’atenció internacional per la celebració dels Jocs Olímpics, a Bòsnia i Hercegovina esclatava la sagnant guerra dels Balcans.

Enmig de l’eufòria olímpica, el poble català va mostrar la seva solidaritat amb el bosnià, amb centenars de projectes de cooperació que han agermanat al llarg dels anys Barcelona i Sarajevo, declarada Districte 11è barceloní l’octubre de 1995.


Catalunya reforça la seva influència al sud-est d’Europa
Després de ratificar l’acord amb el cantó de Sarajevo, la consellera Alsina s’ha trobat amb l’alcaldessa de Sarajevo, Benjamina Karić, per presentar-li el pla de treball i explorar vies de cooperació en l'àmbit de govern obert i transparència. La trobada ha conclòs el viatge al sud-est d’Europa d’una delegació del Govern de Catalunya integrada per la consellera Victòria Alsina, el delegat del Govern al sud-est d’Europa, Eric Hauck, i el director general de Prospectiva i Innovació en l’Acció Exterior, Joan Maria Piqué.

Ahir, a Croàcia, la consellera es va reunir amb el president de la regió de Dubrovnik, Nikola Dobroslavić, a qui va mostrar el compromís del Govern de Catalunya amb l’impuls d’una macrorregió Mediterrània. Dobroslavić és un dels impulsors de la iniciativa, que va rebre un ampli suport durant la celebració dels MedCat Days, organitzats pel Departament d’Acció Exterior i Govern Obert amb l'IEMed. Alsina també defensa la creació de la cinquena macrorregió d’Europa, centrada en els països de la conca Mediterrània, ja que “ens permetria atricular fons estructurals i cohesionar de manera més efectiva les xarxes ja existents”. A la reunió, a més, es van tractar altres àmbits de cooperació prioritaris per als dos territoris, com el turisme sostenible, la lluita contra el canvi climàtic, els fons europeus i la gestió portuària.

1  

Imatges

La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, i el primer ministre del cantó de Sarajevo, Edin Forto, signen el pla de treball Catalunya-Sarajevo

La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, i el primer ministre del cantó de Sarajevo, Edin Forto, signen el pla de treball Catalunya-Sarajevo 82