FOTO

El conseller Argimon i la consellera Garriga presenten avui el 'Diccionari multilingüe de la COVID-19: cinc-cents termes per a entendre la pandèmia'

query_builder   8 juny 2022 13:29

event_note Nota de premsa

El conseller Argimon i la consellera Garriga presenten avui el 'Diccionari multilingüe de la COVID-19: cinc-cents termes per a entendre la pandèmia'

Foto
  • És una obra elaborada pel TERMCAT i la Fundació Dr. Antoni Esteve, amb la col·laboració del Departament de Salut, de la Societat del Diccionari Enciclopèdic de Medicina SocDEMCAT i d’un extens equip d’especialistes de diverses institucions


El conseller de Salut, Josep Argimon, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, presenten aquesta tarda al Palau Robert el ‘Diccionari multilingüe de la COVID-19: cinc-cents termes per a entendre la pandèmia’, una obra elaborada pel TERMCAT i la Fundació Dr. Antoni Esteve amb la col·laboració del Departament de Salut, de la Societat del Diccionari Enciclopèdic de Medicina SocDEMCAT i d’un extens equip d’especialistes de diverses institucions. El diccionari, que s’ofereix alhora en format electrònic i també en edició en paper, inclou les definicions en català i els equivalents en nou llengües.

El diccionari, adreçat tant a professionals de l’àmbit com a la població en general, recull 500 termes relatius a la pandèmia de la COVID-19, com ara taxa de contagis, confinament, EPI, test d’antígens, anticòs, soca, variant, immunitat de grup, etc, definits en català i amb equivalents en occità, basc, gallec, castellà, anglès, francès, portuguès (amb les variants de Portugal i del Brasil), neerlandès i àrab. Aquests equivalents han estat aportats per experts de cada llengua, provinents d’entitats com Cosnautas, l’Institut d’Estudis Aranesi, Osakidetza (el Servei Basc de Salut), TERMIGAL (el Centre de Terminologia Gallec), Tremédica i UZEI (el Centre de Terminologia Basc), o amb contribucions a títol individual.

El diccionari s’ofereix de manera gratuïta des del web de la Fundació Dr. Antoni Esteve, en format descarregable. El contingut es pot consultar també en línia en el Diccionari de la COVID-19 del web del TERMCAT, i serà aquesta obra la que continuarà actualitzant-se a mesura que es consideri necessari.

L’acte de presentació comptarà també amb el president de la Fundació Dr. Antoni Esteve, Antoni Esteve Cruella; la presidenta de la Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina SocDEMCAT, Maria del Mar Salazar, i el director del TERMCAT, Jordi Bover. La doctora M. Antònia Julià, del TERMCAT, en representació dels coordinadors de l’obra, detallarà el contingut i desenvolupament del diccionari. Per últim, la doctora Paz Gómez-Polledo pronunciarà la conferència: “Diccionario de covid-19 (EN-ES) y recomendaciones para escribir correctamente sobre fármacos y medicamentos”, en representació de Fernando A. Navarro, Laura Munoa i Verónica Saladrigas, també presents a l’acte.

El TERMCAT és un consorci de la Secretaria de Política Lingüística adscrit al Departament de Cultura i format per la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans i el Consorci per a la Normalització Lingüística, que coordina i promou les actuacions terminològiques en llengua catalana.

 

undefined
undefined
undefined
undefined