1. El cap de l’executiu ha visitat, acompanyat de la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, l’alberg de lleure de Coma-ruga
  2. Un dels eixos principals de treball durant aquest any ha estat incorporar la visió de la salut emocional a les activitats
  3. Drets Socials incrementa fins a 1’4 milions d’euros els ajuts perquè infants i joves vulnerables participin en les activitats de lleure educatiu


El president i la consellera durant la visita a l'alberg
El president i la consellera durant la visita a l'alberg
{"name":"2022/07/27/13/30/467acb1b-6401-48c4-83de-5476ddf7d65f.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":194933}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha visitat aquest matí l’alberg juvenil de lleure educatiu Coma-ruga de la xarxa Xanascat, on es realitzen les estades d’anglès i multiesportives del programa de l’Agència Catalana de la Joventut ‘L’Estiu és teu’ amb la participació de 114 nois i noies d’entre 8 i 16 anys. El cap de l’Executiu, acompanyat de la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha recorregut les instal·lacions i ha pogut comprovar el desenvolupament de les activitats al centre, que enguany inclouen la visió de la salut emocional.

“Venim de dos anys de pandèmia que han suposat un esforç molt gran pels infants i joves i precisament treballar la salut emocional és imprescindible”, ha explicat després d’agrair la feina als monitors i tots els professionals que ho fan possible. El president ha destacat “l’aposta pel lleure inclusiu i, per tant, per la diversitat, facilitant l’accés a tothom” i s’ha mostrat “molt content” de poder visitar el centre.

Per la seva banda, la consellera Cervera ha posat de relleu “el caràcter inclusiu del lleure educatiu d’estiu” que “enguany té una nova línia d’ajuts finançada amb un total de 300.000 euros per garantir que tots els nens i nenes, també amb diversitat funcional, puguin gaudir del lleure educatiu”. Aquesta partida es destina a les entitats organitzadores de les activitats per tal que contractin monitors/es que prestaran el seu suport als infants i joves amb dependència o discapacitat reconeguda.

Més salut emocional

La incorporació de la salut emocional, en col·laboració amb Fundesplai, es fa amb formacions específiques per a 50 monitors i 2 tallers presencials per vetllar per la salut emocional dels joves i infants participants en alguns torns de ‘l’Estiu és teu’.

Així mateix, i pel que fa a la prevenció de l’Assetjament Sexual Infantil, s’han format un centenar de monitors/es i directors/es de lleure per tal que puguin dur a terme una gestió adequada als infants, adolescents o joves que hagin pogut viure aquestes situacions i s’ha dissenyat material divulgatiu divers. Aquestes accions se sumen a les que s’han fet en anys anteriors per prevenir i combatre tot tipus de maltractaments.

El Departament de Drets Socials ha registrat, fins a dia d’avui, un total de 7.347 activitats de lleure per aquest estiu a Catalunya amb 417.836 participants. Això suposa, un total de 365.198 infants i joves inscrits, 48.276 monitors/es i 4.362 persones de suport, que s’han inscrit en casals de vacances (76,2%), colònies (14,6%) , acampades (6,5%), rutes (2,2%) i camps de treball (0,6%).

A mésa més, el nombre d’activitats esportives és de 1.895, amb 109.043 infants i joves inscrits en casals esportius, camps esportius o rutes esportives. En total, hi ha 540.536 participants entre activitats de lleure i esportives.

Les previsió de Drets Socials és arribar a nivells de participació similars als de l’any 2021, que va acabar marcant el rècord registrat mai a Catalunya en activitats de lleure educatiu, amb un total de 445.508 participants al llarg de l’estiu. Cal tenir en compte que les entitats organitzadores tenen de termini fins a set dies abans de l’inici de l’activitat per a comunicar-la a la Direcció General de Joventut, de manera que les xifres aniran creixent les properes setmanes.

Accés equitatiu a l’educació en el lleure

Per a promoure l’accés dels infants i joves de famílies en situació de vulnerabilitat a les activitats de lleure educatiu, el Departament de Drets Socials destina aquest 2022 un total de 1,4 milions d’euros en beques, el que suposa un increment de 250.000 euros respecte de l’any passat.

D’aquesta partida, 850.000 euros s’aporten directament a les principals federacions d’entitats d’educació en el lleure per a impulsar beques per a infants i joves en situació de risc social perquè gaudeixin de colònies i activitats d’estiu. Aquestes beques han beneficiat més de 52.000 infants i joves des del 2014, de les quals 7.724 corresponen a l’estiu passat.

D’altra banda, el Departament també inverteix una partida per a beques de 550.000 euros al programa propi de “L’estiu és teu!”, que majoritàriament cobreixen el 90% del cost de l’estada a famílies en situació de vulnerabilitat social. Un total de 7.147 famílies s’han beneficiat d’aquests ajuts des del 2014.

A més a més, el programa propi “L’estiu és teu!” preveu beques que garanteixen que nens i nenes amb dependència o discapacitat reconeguda disposin de monitors i monitores en exclusiva per tal que puguin participar de les diferents activitats. Gràcies a l’aportació de 419.815€ acumulada des del 2013, un total de 588 infants i adolescents amb aquesta circumstància han pogut participar al programa amb l’ajut de fins a 517 persones de suport.

3  

Imatges

El president en un moment durant la visita

El president en un moment durant la visita 142410

El president i la consellera atenent les explicacions durant la visita

El president i la consellera atenent les explicacions durant la visita 124709

El president i la consellera a l'alberg Coma-ruga de Xanascat

El president i la consellera a l'alberg Coma-ruga de Xanascat 194933