1. El futur edifici es construirà en uns terrenys propietat de la Generalitat de Catalunya, al costat de l’Institut Català d’Oncologia, a l’entorn del’Hospital Duran i Reynals de l’Hospitalet de Llobregat i comptarà amb 22.500 metres quadrats
  2. La nova infraestructura, de titularitat pública, serà finançada amb fons europeus REACT-EU i tindrà un cost de 50 milions d’euros
  3. La futura seu permetrà resoldre un dèficit històric d’espai d’una de les infraestructures sanitàries clau a Catalunya i donarà cabuda a més de 700 professionals
Presentació de la nova seu del SEM
Presentació de la nova seu del SEM
{"name":"2022/09/07/14/14/44729524-ffea-407f-9a50-19c5eebece6d.jpg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":3296800}

El futur edifici del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) de Catalunya es construirà en uns terrenys propietat de la Generalitat de Catalunya, al costat de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), a l’entorn del’Hospital Duran i Reynals de L’Hospitalet de Llobregat. Ocuparà 22.500 metres quadrats i comptarà amb prop de 700 professionals. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha presentat aquest matí en roda de premsa la futura seu corporativa del SEM.

L’acte de presentació ha comptat amb la presència del gerent del SEM, Jaume Estany; del subdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Ivan Planas; del cap d’Infraestructures del SEM, Joaquim Algarte; del cap de la divisió d’inversions i patrimoni del CatSalut, Martí Ballart; i de l’alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat, Núria Marin, entre d’altres autoritats i professionals del SEM.

En la presentació, el conseller Argimon ha destacat que “el SEM és una estructura de país i una institució estratègica que requereix d’unes instal·lacions modèliques, amb tots els elements de tecnologia i seguretat, que permetin que les 700 persones que hi treballen estiguin a gust”. Així mateixha remarcat que invertir en el món de la salut és invertir en salut, en riquesa, molt important per poder-la redistribuir. És també un projecte transformador que, alhora, ens permetrà aprofundir en innovació i recerca, juntament amb totes les institucions de salut."

La nova infraestructura servirà per resoldre un dèficit històric d’espai d’una de les infraestructures sanitàries clau de Catalunya. Així, entre d’altres objectius, la futura seu del SEM permetrà centralitzar els diferents serveis i els seus professionals, actualment distribuïts en diferents espais corporatius.

Serà un edifici emblemàtic que millorarà la capacitat de resposta del Sistema d’Emergències Mèdiques en una arquitectura pensada específicament per als professionals que hi treballen al servei de la ciutadania”, ha explicat Jaume Estany, gerent del Sistema d’emergències Mèdiques. De la seva banda, el cap d’infraestructures del SEM, Joaquim Algarte, ha assenyalat que “els espais de treball i tecnologies s’adaptaran a les necessitats sanitàries de la ciutadania, canviants i especialitzades. Serà una nova infraestructura a l’avantguarda que requerirà d’una instal·lació fotovoltaica”.

Per dur a terme aquestes obres, el Servei Català de la Salut (CatSalut) ha posat en marxa una licitació per a la realització d’aquest projecte. L’objectiu és iniciar les obres a principis de 2023 i realitzar els primers trasllats de professionals el 2024.

Durant la roda de premsa, el subdirector del CatSalut, Ivan Planas, ha subratllat que "el SEM ha estat una de les institucions clau en la gestió de la pandèmia, juntament amb l’Atenció Primària, l’atenció hospitalària, l’àmbit de crítics i de la logística. No podria parlar-se d’un projecte de recuperació de sistema sense l’enfortiment del SEM”, ha reblat Planas.

La infraestructura, de titularitat pública, serà finançada amb els fons europeus REACT-UE, assignats per ajudar els territoris a reforçar l’Estat del Benestar, blindar els serveis públics i reactivar l’economia, en el marc dels fons Next Generation EU per a pal·liar els danys econòmics i socials causat per la pandèmia de la Covid-19.

En aquest sentit,el cap de la divisió d’Inversions del CatSalut, Martí Ballart, ha explicat que “vam veure la necessitat de tenir una nova seu del SEM a 50 anys vista i amb la flexibilitat de funcionament que requereix. I això és possible perquè tenim una bona ubicació estratègica i els fons europeus REACT-EU, que ens porten a una major inversió”.

Finalment, l'alcaldessa de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha exposat que “la nova ubicació del SEM és un pas més en el procés d’enfortiment del Clúster Biomèdic, un projecte estratègic d’interès nacional, que contribuirà a posicionar Catalunya, L’Hospitalet i el seu entorn metropolità com a referents en la recerca i la innovació en salut i medicina personalitzada a Europa”.

Finalment, l'alcaldessa de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha exposat que “la nova ubicació del SEM és un pas més en el procés d’enfortiment del Clúster Biomèdic, un projecte estratègic d’interès nacional”. Segons Marín, “la nova seu central del SEM sumarà, per tant, la seva força a quatre grans institucions com són l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona-Campus Bellvitge i l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), que conformen un dels campus sanitaris més grans de Catalunya”.

Un edifici modern i sostenible

L’eix principal de l’edifici estarà integrat per grans sales d’emergència CECOS, una base operativa, un centre logístic d’abast territorial i un espai de formació polivalent. Aquesta infraestructura aglutinarà tots els serveis administratius i funcionals necessaris que formen el Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya, incloent el 061 Salut Respon i part del 112.

La futura edificació s’ha dissenyat a partir de criteris constructius que necessàriament hauran de tenir en compte no només les seves necessitats específiques de funcionament sinó també altres premisses que permetin garantir-ne la sostenibilitat mediambiental i la seva durabilitat en el temps.

Així, per exemple, una de les seves característiques principals ha de ser assegurar un servei ininterromput les 24 hores del dia, els 7 dies a la setmana, i per això,cal garantir els subministraments essencials com l’elèctric i les telecomunicacions, sense que es puguin veure afectats en cap cas.

Per tal de minimitzar el consum energètic i la petjada de carboni de l’edifici, s’incorporaran estratègies en la pròpia arquitectura de l’espai, i d’altres com la instal·lació de plaques fotovoltaiques i de gestió eficient “smartbuilding” .

El futur edifici també haurà de poder respondre amb flexibilitat a situacions d’emergència imprevistes i creixements puntuals o estructurals del servei, com ha passat els últims anys amb la pandèmia de la Covid-19.

Us adjuntem el següent enllaç del vídeo de presentació del nou edifici del SEM

https://wetransfer.com/downloads/e20fa2410ef558a0d1a8ee87cecc5c1120220907085834/43bbdcb7fb0b4ee13d7a37c4c86864ba20220907085904/bac884

4  

Imatges

Fotografia de família

Fotografia de família 360709

Acte de presentació de la nova seu del SEM

Acte de presentació de la nova seu del SEM 2148346

Presentació de la nova seu del SEM

Presentació de la nova seu del SEM 2376430

El conseller Argimon durant l'acte de presentació de la nova seu del SEM

El conseller Argimon durant l'acte de presentació de la nova seu del SEM 2201816

1  

Fitxers adjunts

Maqueta de l'avantprojecte de la nova seu del SEM

Maqueta de l'avantprojecte de la nova seu del SEM
PDF | 753508