1. Serà de les primeres comunitats autònomes que ho farà i la primera que començarà a vacunar els nens de sisè de primària contra el virus del papil·loma humà
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, durant la roda de premsa,  acompanyat de la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i del cap de secció de malalties autoimmunes sistèmiques del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Albert Selva.{"name":"2022/09/08/13/37/ed3263f0-3016-4072-8d2c-3510d7295ee9.jpeg","author":"salut","type":"0","location":"0","weight":54158}

El Departament de Salut començarà a vacunar als 65 i 80 anys contra l'herpes zòster, una malaltia que, en el cas dels adults, pot ser molt debilitant i provocar dolor i patiment. Per fer-ho, el Departament ha adquirit 130.000 dosis per un import superior als 17,5 M€. Ho ha avançat aquest matí el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, acompanyat de la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i del cap de secció de malalties autoimmunes sistèmiques del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Albert Selva, durant la presentació de l’actualització del calendari de vacunacions sistemàtiques.

El conseller de Salut ha remarcat que "amb l'herpes zòster tenim un exemple de vacuna cost-efectiva, on el benefici supera amb escreix la despesa que genera, per tant, és un d'aquells criteris perquè una vacuna entri al calendari vacunal." Per la seva part, la secretària de Salut Pública ha destacat que “Catalunya és una de les primeres comunitats autònomes que l’incorpora, i suposa un gran esforç que evitarà molt dolor i patiment en persones grans”.

Per la seva banda, el cap de secció de malalties autoimmunes sistèmiques del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Albert Selva, ha explicat que “la vacuna és clau per a les persones immunodeprimides i grans, ja que arran de l'herpes zòster, la persona gran pateix una descompensació i pot provocar una sèrie de fenòmens encadenats que acaben amb el malalt en una residència o en una situació de dependència. Quasi el 50% de les persones que viuran fins als 85 anys desenvoluparan un herpes zòster". Selva ha destacat també que “la vacuna és una gran notícia perquè el virus de la varicel·la queda arraconat al gangli raquidi, però pot reaparèixer com un herpes zòster quan baixen les defenses. En persones immunodeprimides pot provocar morbiditat i, fins i tot mortalitat", diu el Dr. Albert Selva.

Una altra de les novetats de l’actualització del calendari vacunal és que Catalunya serà la primera comunitat autònoma que aquest curs escolar ja vacunarà els nens de sisè de primària (11-12 anys) contra el virus del papil·loma humà. Fins ara, només es vacunava les nenes d’aquesta edat. Salut ha adquirit un total de 67.000 dosis de vacunes per un import superior de 3,1 M€.

Durant la roda de premsa, Carmen Cabezas ha posat de manifest la importància d’aquesta vacunació: “Avaluem aquesta actuació i comprovem que amb la nostra campanya, l’efectivitat de la vacunació en les noies d’11 a 12 anys va produir una disminució de més del 60% de la incidència de les berrugues anogenitals en noies a Catalunya d’entre 16 i 19 anys, una dècada després".

“Ara la inclusió de la vacuna en nois, compleix criteris d’equitat i igualtat en conferir la protecció directa”, ha reblat Cabezas.

La tercera novetat destacada serà que se substituirà la vacuna pneumocòccica, que fins ara es posava als 65 anys, per la nova vacuna conjugada enfront de 20 serotips. Catalunya és també la primera comunitat autònoma a incorporar-la al calendari de vacunacions. En aquest sentit, el Departament de Salut n'ha adquirit 80.000 dosis per un import de gairebé 4,3 M€. Ara bé, l’import total per al 2022, tenint en compte les dosis addicionals per adaptar el calendari de vacunacions és de gairebé 25 M€.

La secretària de Salut Pública ha ressaltat que “és una vacuna que acaba de comercialitzar-se i suposa una innovació important perquè millora la protecció”.

Enviament d’SMS per les dosis incompletes en infants

I finalment, també s’ha anunciat que a sol·licitud de la Secretaria de Salut Pública es realitzarà, pròximament, un enviament per SMS per repescar les dosis incompletes de qualsevol vacuna en infants de 4 a 10 anys. Es preveu un enviament d’entre 80-85.000 SMS. En aquest sentit, Carmen Cabezas, ha assenyalat que "és un bon moment per recordar que les vacunes són per protegir-nos. Tenim bones cobertures vacunals, però és important acabar els processos vacunals. És per això que farem un enviament d’SMS per finalitzar les vacunacions que no estiguin acabades."

Vacuna contra l’herpes zòster

La Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial va acordar l’any passat incorporar la vacunació contra l’herpes zòster amb la vacuna Shingrix®, única vacuna disponible inactivada.

L’herpes zòster és una malaltia molt prevalent amb una incidència superior a partir dels 50 anys i en dones, i que augmenta amb l’edat i amb algunes condicions de risc com la immunosupressió. Tot i que l’herpes zòster presenta una mortalitat baixa, pot produir complicacions com la neuràlgia postherpètica, la qual pot produir discapacitat i disminuir la qualitat de vida, la qual cosa constitueix una càrrega important, tant pels costos directes com pels indirectes.

A més, amb l’envelliment de la població i l’augment de persones amb condicions de risc i comorbiditats, s’espera un augment de casos. Per aquest motiu, és important la prevenció dels casos mitjançant la vacunació.

Vacuna contra el papil·loma humà

El virus del papil·loma humà produeix una infecció de transmissió sexual d'elevada transmissibilitat que infecta la pell i les mucoses, i pot produir majoritàriament lesions benignes, com ara berrugues cutànies i berrugues genitals, i amb menys freqüència, lesions malignes, com alguns tipus de càncer (càncer de coll uterí o cèrvix, de penis, de vulva o d'anus). L'eficàcia de la vacuna és superior al 70% per prevenir el càncer de cèrvix.

Vacuna contra el pneumococ

La infecció per pneumococ és un important problema de salut pública amb un espectre ampli de malalties que poden anar des d’una otitis o pneumònia a una malaltia pneumocòccica invasiva que pot produir malalties potencialment molt greus com la sèpsia o la meningitis. Les incidències més elevades d’aquestes malalties es produeixen especialment en els infants de menor edat i en les persones de més edat o amb condicions de risc.

Per aquest motiu, la vacunació antipneumocòccica està inclosa dins dels programes de prevenció de la malaltia mitjançant les vacunacions del Departament de Salut als infants i també a les persones als 65 anys, segons el Calendari de Vacunacions Sistemàtiques.

Recentment, s’ha comercialitzat la vacuna antipneumocòccica conjugada 20-valent, amb indicació a partir dels 18 anys. A diferència de les vacunes no conjugades, les conjugades indueixen memòria immunològica i immunitat en mucoses reduint, per tant, la colonització nasofaríngia. A més a més, han demostrat una major immunogenicitat en les persones vacunades d’edat més avançada, superior a les vacunes no conjugades i de més llarga durada.

Les vacunes de nova incorporació s’administren a partir de l’entrada en vigor del nou calendari, sense efecte retrospectiu ni necessitat de vacunació de rescat, si no hi ha una situació epidemiològica molt particular que obligui a fer el contrari.

Més informació sobre el calendari actualitzat i les FAQs de la nova vacuna contra l'herpes zòster:

https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/vacunacions/calendari-de-vacunacions/

1  

Fitxers adjunts

Presentació de l'actualització del calendari vacunal

Presentació de l'actualització del calendari vacunal
PDF | 2280689