Ajuts àrees rurals

El Departament de Cultura convoca una nova línia d'ajuts per a projectes culturals a les àrees rurals dotada amb 2,36 milions d'euros

query_builder   12 setembre 2022 10:16

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura convoca una nova línia d'ajuts per a projectes culturals a les àrees rurals dotada amb 2,36 milions d'euros

  1. Un total de 611 municipis podran ser beneficiaris de les actuacions finançades
  2. L’ajut, derivat dels fons Next Generation EU, s’adreça tant a organismes públics com a empreses i fundacions privades
  3. La nova línia s’emmarca en les polítiques de promoció de l’accés lliure i universal a la cultura com un dret bàsic de tota la ciutadania, un dels eixos del Departament de Cultura en aquesta legislatura
Ajuts àrees rurals{"name":"2022/09/12/10/13/9b5d0d14-c7f3-453b-b47e-a5221de3f37c.jpg","author":"Cultura","type":"0","location":"0","weight":816725}

Incrementar l’activitat cultural a les àrees rurals. Amb aquest objectiu, i amb la finalitat d’impulsar projectes culturals en aquest àmbit, el Departament de Cultura convoca una nova línia d’ajuts dotada amb 2,36 milions d’euros.

La línia de subvencions té per objecte ampliar i diversificar l'oferta cultural en àrees rurals, mitjançant el finançament de projectes i activitats que representin una contribució significativa a l'ecosistema cultural del territori i, en particular les activitats i projectes que estiguin relacionats amb:

  1. Esdeveniments, espectacles artístics o culturals, festivals, exposicions, cicles, circuits, fires i mercats, i altres activitats culturals similars que abastin qualsevol dels àmbits de la cultura.
  2. Projectes gestionats per agents articuladors, laboratoris d'idees, iniciatives transdisciplinàries, agrupacions transectorials que afavoreixin l'experimentació, la investigació i la innovació cultural en el territori.
  3. Activitats de formació, incloses les activitats extraescolars, transferència, i mediació artística i cultural. S'hi inclouen aquelles que fan ús de les noves tecnologies.

La convocatòria s’adreça als municipis del medi rural, és a dir, que tenen una població inferior a 30.000 habitants i una densitat inferior als 100 habitants/km2. Poden optar a aquestes subvencions:

a) Entitats de l'Administració local de Catalunya: ajuntaments, entitats municipals descentralitzades, mancomunitats de municipis, consorcis d'ens locals, consells comarcals i diputacions provincials, així com els ens públics que en depenen.

b) Organismes públics, amb personalitat jurídica pròpia, que depenen de l'Administració de la Generalitat i fundacions adscrites a l'Administració de la Generalitat.

c) Fundacions, associacions i altres entitats privades sense finalitat de lucre.

d) Empreses privades i altres entitats amb finalitat de lucre, així com els professionals inscrits en el Règim especial de treballadors autònoms.

L'import de les subvencions per a cada projecte és, com a màxim, del 80% de la despesa subvencionable de les actuacions, amb un màxim de 75.000 euros i l'import mínim que es pot sol·licitar és de 25.000 euros.

El període per presentar les sol·licituds ja està obert i finalitzarà el 27 de setembre del 2022. Aquestes subvencions es financen mitjançant recursos derivats de l'instrument europeu de recuperació NextGenerationEU, per mitjà del Mecanisme de recuperació i resiliència que estableix el Reglament (UE) 2021/241, del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer.

La nova línia d’ajuts s’emmarca en les polítiques de promoció de l’accés lliure i universal a la cultura com un dret bàsic de tota la ciutadania, un dels eixos del Departament de Cultura en aquesta legislatura. Així, s’entén la cultura com un bé essencial necessari pel benestar col·lectiu que fomenta el pensament crític, afavoreix l’accés al coneixement, impulsa la creativitat i estimula el gaudi en totes les seves formes d’expressió. Actualment, amb aquest objectiu, el Departament de Cultura està desenvolupant la Llei de drets culturals.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined