• Les tres parts es comprometen a desenvolupar actuacions que van des de la identificació de les necessitats formatives i de persones que hi estiguin interessades fins a definir ofertes formatives i difondre ofertes de treball en aquest àmbit, entre d’altres

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, el president de PIMEC, Antoni Cañete, i el president de FEGICAT (Federació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya), Jaume Alcaide, han signat un conveni de col·laboració per impulsar accions de formació que contribueixin a millorar l’ocupabilitat dels professionals del sector energètic i la competitivitat de les empreses d’instal·lacions energètiques.

El Departament promourà accions de formació mitjançant el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) i el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (CFCC) amb el suport de l’organització empresarial PIMEC i de FEGICAT. Els tres signants han detallat l’acord en una roda de premsa celebrada aquest matí a la seu de FEGICAT.

El conseller Torrent ha destacat les potencialitats del conveni: “estem parlant de professions que són cabdals per al bon funcionament del sistema productiu del país”. I ha afegit que “la transformació del sistema productiu, la seva adaptació a les noves realitats, passa necessàriament per l’adaptació de la formació, per garantir que les capacitats i habilitats de les persones treballadores responguin a les noves realitats del món laboral”.

El president de PIMEC ha destacat la importància d’aquesta aliança, que dona resposta a les necessitats del sector energètic davant la manca de professionals i permet incorporar persones en el mercat de treball en una qüestió estratègica de país, com és la transició energètica. Antoni Cañete també ha deixat palès que “això ha de ser un punt de partida” i, per tant, cal fer extensiva aquesta col·laboració publicoprivada en altres sectors amb l’objectiu d’invertir el sistema en el mercat de treball, prioritzant la demanda per sobre de l’oferta.

El President de Fegicat, Jaume Alcaide, ha confirmat la necessitat imperiosa de formar a nous treballadors per incorporar-los al mercat laboral i donar resposta a les necessitats i desafiaments que planteja la transició energètica i la consecució dels objectius del pla PROENCAT 2050. Jaume Alcaide ha afirmat que “les empreses instal·ladores estan en disposició de contractar de forma immediata a 18.000 treballadors”, i ha afegit que “els objectius del pla PROENCAT 2050 ens obligarà a incorporar al mercat laboral 6.000 professionals a l’any fins 2050”, un repte majúscul, però alhora una gran oportunitat que hem d’aprofitar com a país i que aquest acord amb la Generalitat de Catalunya ajudarà a assolir. Implementar formacions per actualitzar els coneixements tècnics dels treballadors en actiu, crear vocació i potenciar la comunicació per incorporar i captar nous activistes per la transició energètica serà clau per assolir aquests objectius.

A més del suport que PIMEC donarà a aquestes iniciatives per tot el territori, FEGICAT té interès en impulsar un pla d’actuació que promogui la formació del col·lectiu de professionals instal·ladors del sector energètic per millorar-ne la qualificació i les competències tècniques a través d’una oferta professional certificada, qualificada, de proximitat i homologada, cosa que redundarà en la millora de l’ocupació i la competitivitat del sector a Catalunya.

Per aconseguir aquests objectius, el Departament d’Empresa i Treball, PIMEC i FEGICAT s’han compromès, entre altres coses establertes al conveni, a desenvolupar actuacions que van des de la identificació de les necessitats formatives en el sector de les instal·lacions energètiques i de persones que hi estiguin interessades fins a definir ofertes formatives i difondre ofertes de treball en aquest sector.

En aquests moments, FEGICAT representa 20 associacions (gremis) i aproximadament 5.600 empreses instal·ladores integrades en les associacions catalanes d’instal·ladors elèctrics, lampisteria, sanejament, calefacció, climatització, telecomunicacions i energies renovables.


3  

Imatges

El conseller d Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, durant la presentació del conveni amb PIMEC i FEGICAT.

El conseller d Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, durant la presentació del conveni amb PIMEC i FEGICAT. 637260

El president de PIMEC, Antoni Cañete, durant l'acte.

El president de PIMEC, Antoni Cañete, durant l'acte. 714137

El president de FEGICAT (Federació de Gremis d Instal·ladors de Catalunya), Jaume Alcaide, durant la seva intervenció.

El president de FEGICAT (Federació de Gremis d Instal·ladors de Catalunya), Jaume Alcaide, durant la seva intervenció. 693676