discapacitats

El Govern simplifica els requisits perquè més persones amb discapacitat puguin accedir als ajuts per adquirir productes de suport

query_builder   2 novembre 2022 13:20

event_note Nota de premsa

El Govern simplifica els requisits perquè més persones amb discapacitat puguin accedir als ajuts per adquirir productes de suport

  1. En la següent convocatòria només es tindran en compte els ingressos de la persona sol·licitant i es percebrà la totalitat de l’import fixat per cada prestació
  2. Les persones que tenen reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 33% i compleixin els requisits poden optar a aquest ajut econòmic que contribueix a millorar l’autonomia personal en la mobilitat, la llar o la formació


El Govern ha aprovat modificar les condicions per accedir a la prestació d’atenció social a les persones amb discapacitat (PUA). Aquest ajut econòmic s’adreça a les persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial per fer front a les despeses ocasionades per l’adquisició de productes i actuacions que promocionin la seva autonomia personal. A través de mesures compensatòries, l’objectiu dels PUA és millorar la qualitat de vida i fomentar la integració social de les persones amb discapacitat. Amb aquest conjunt de canvis en la normativa, que s’aplicaran a la convocatòria de 2023, es preveu incrementar el nombre de persones beneficiàries i simplificar la tramitació dels ajuts.

Els ajuts PUA promouen que persones amb discapacitat obtinguin o reconverteixin el permís de conduir o adaptin el seu vehicle. També es poden sol·licitar per adquirir productes o serveis de suport, com cadires salvaescales, audiòfons, telèfons mòbils amb veu, a més de cursos d’aprenentatge de llengua de signes o de lectura labial, així com intèrprets per a persones sordes o sordcegues en formació postobligatòria i ocupacional, entre altres productes i serveis. En cada convocatòria s’estableix un catàleg de productes i actuacions (la darrera preveu més de 110 prestacions).

Un dels canvis aprovats avui fa referència als criteris econòmics que permeten accedir a aquests ajuts. A partir d’ara, es tindrà en compte únicament la capacitat econòmica de la persona sol·licitant, sense valorar en cap sentit la dels membres de la unitat familiar.

D’altra banda, a partir de l’any que ve la prestació a concedir no es veurà reduïda en funció de la capacitat econòmica de les persones, sinó que correspondrà als imports dels mòduls establerts a l’ordre de convocatòria. Les quantitats a percebre segons la tipologia de producte o actuació les fixa l’Àrea de Promoció de l’Accessibilitat i de Supressió de Barreres del Departament de Drets Socials, que té en compte els valors mitjans de mercat estimats.

Finalment, una altra de les modificacions afectarà el sistema de pagament de les prestacions. Si fins ara l’abonament de les resolucions estava condicionat a la justificació prèvia de la despesa, a partir de la convocatòria de l’any vinent es pagaran les prestacions concedides d’acord amb l’import que consta a les resolucions, sense necessitat de justificació prèvia, i es realitzarà una verificació per mostreiga posteriori.

El Departament de Drets Socials preveu avançar la publicació de la convocatòria dels ajuts PUA al primer trimestre de 2023 i destinar-hi més del doble del pressupost. Atès que enguany no s’ha obert convocatòria, a la de l’any vinent es permetrà, de manera excepcional, presentar despeses que s’hagin efectuat durant el 2022.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined