1. Està impulsat per Plataforma de la Llengua, amb el suport del Departament de Cultura, i tindrà lloc el 3 i 4 de desembre
  2. Francesc Xavier Vila: “Perquè el català sigui una llengua completa ha de tenir una presència com la de les altres llengües mitjanes desenvolupades al món dels videojocs”
SPL{"name":"2022/11/10/18/08/8dd17434-2ddd-4358-9113-31204369692a.jpeg","author":"SPL","type":"0","location":"0","weight":206855}



Avui s’ha fet la presentació pública de Saga, el nou saló de gaming, que organitza Plataforma per la Llengua amb el suport del Departament de Cultura. El secretari de Política Lingüística, F.Xavier Vila, ha participat en un acte al Barcelona International Gaming Centre en el qual també hi han intervingut Roger Baldomà, de Plataforma per la Llengua; Noé Bosch, cofundador del circuit català de competicions i tornejos Gamesports Electrònics; Dani del Amor, director creatiu de Petoons Studio, i Norman López, creador de contingut digital. 

El secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ha destacat en la seva intervenció la importància dels videojocs en català des d’una doble perspectiva: “Perquè el català sigui una llengua completa ha de tenir una presència com la de les altres llengües mitjanes desenvolupades al món dels videojocs”, ha afirmat. Així mateix ha subratllat també la importància que té la connexió entre llengua, joventut i indústria del videojoc: “La indústria dels videojocs genera ocupació de qualitat per a gent jove i volem que el català, que és la llengua del país, s'hi associï i aprofiti la força i la joventut d'aquest sector.”

Saga tindrà lloc a la Farga de l’Hospitalet de Llobregat els dies 3 i 4 de desembre, amb l’objectiu de potenciar i donar visibilitat als videojocs, les competicions i les retransmissions d'esports electrònics en català. L’espai firal acollirà una quarantena d'expositors, una marató de 36 hores de videojocs, partits d'exhibició del Barça eSports, la final a quatre de la competició LlOP del Valorant i una Copa de les Estrelles de la competició LlOP del League of Legends.

El saló està concebut com un gran esdeveniment, en el qual el visitant podrà conèixer les novetats del sector en l’espai firal i l’espai de competicions i, a més, també podrà jugar en l’espai LAN, que disposarà de més de 300 places per a jugadors que portin el seu ordinador o consola. El programa també inclou el lliurament de la primera edició dels Premis SAGA als millors videojocs en català que consten de sis categories: els videojocs amb la millor narrativa, el millor art visual, la millor banda sonora i la millor jugabilitat, així com el millor videojoc de l'any triat pel jurat i el millor videojoc triat pel públic a través d’una votació popular que ja està oberta. Aquests premis són una iniciativa conjunta de la Plataforma per la Llengua, Gaming.cat i Lúdica, amb l'objectiu d'incentivar la producció de videojocs en català. 

El català és un dels eixos estratègics del Departament de Cultura en l'actual legislatura i l'impuls del català als videojocs i a les tecnologies de la informació i de la comunicació, un dels objectius del Pla Departamental de Cultura per a 2022. En aquest marc, s'impulsa una estratègia per a la incorporació del català en els videojocs conjuntament amb el sector, alhora que s'han incrementat les línies d’ajut per a la incorporació del català en els productes tecnològics. També dona a conèixer l’oferta disponible de videojocs en català amb la base de dades VDJOC i diversos tallers, taules rodones, campanyes i accions de difusió.