La consellera Mas Guix durant la compareixença

Consellera Mas Guix: "Catalunya necessita uns pressupostos d'urgència social i econòmica, per donar suport a les transformacions que el país requereix"

query_builder   16 novembre 2022 17:07

event_note Nota de premsa

Consellera Mas Guix: "Catalunya necessita uns pressupostos d'urgència social i econòmica, per donar suport a les transformacions que el país requereix"

  1. Assegura que el Departament d’Economia i Hisenda actuarà com a “palanca d’impuls” dels projectes estratègics del Govern “per avançar cap a una economia verda i de prosperitat compartida
  2. Defensa el paper de la Generalitat com a ens de decisió dels fons Next Generation i reclama al Govern espanyol “un nivell de descentralització més alt” en la seva gestió


La consellera Mas Guix durant la compareixença
La consellera Mas Guix durant la compareixença
{"name":"2022/11/16/16/35/6b5beeac-0bc9-46d2-ab9f-e5520561e809.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":74261}

La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha assegurat aquest dimecres que el Govern està treballant en el Projecte de pressupostos per al 2023 amb l’objectiu de portar-lo al Parlament “durant les properes setmanes”. Uns comptes que, tal com ha recordat, preveuen més de 3.000 milions d’euros addicionals respecte als actualment vigents, un 10% més, “per afrontar la inflació, la despesa social i les inversions necessàries per reactivar l’economia, la competitivitat i la sostenibilitat del nostre model productiu”.

La consellera ha remarcat que “Catalunya necessita pressupostos d’urgència social i econòmica, que han de permetre donar suport a les grans transformacions que el país requereix”, i s’ha mostrat confiada que “tots els grups posaran per davant l’interès de país per trobar l’acord més beneficiós per als ciutadans de Catalunya” per tal de tirar endavant els pressupostos en un moment de “tanta complexitat i incertesa globals”. “Penso que el cost d’oportunitat de no tenir pressupostos en el moment actual és extremadament elevat”, ha afegit.

Segons ha explicat la màxima responsable de les finances catalanes, disposar d’uns pressupostos aprovats permetria actuar de manera “més ràpida i intensiva” per “impulsar les polítiques públiques més adequades” i “donar resposta ales necessitats de la ciutadania”. Per a Mas Guix, això vol dir actuar en tres grans eixos: activar un escut econòmic i social per combatre les bosses de pobresa i les desigualtats estructurals; desplegar i accelerar la transformació verda, apostant per un creixement sostenible que lluiti contra el canvi climàtic i elimini les emissions contaminants; i garantir que es genera una prosperitat compartida i que el progrés arribi a tothom i a tot arreu. “S’ha acabat l’era del benefici individual i de contemplar la rendibilitat monetària com l’única que importa” ha afirmat.

Mas Guix ha fet aquestes declaracions durant la seva compareixença en la Comissió d’Economia i Hisenda del Parlament per explicar els objectius i les principals línies d’actuació del seu Departament per a aquesta legislatura. La consellera ha qualificat el paper de la seva conselleria com “l’actor” que ha de facilitar a la resta de departaments del Govern poder desenvolupar projectes transformadors en àmbits estratègics com ara el xip europeu, el vehicle elèctric connectat, les tecnologies quàntiques, les tecnologies netes com l’hidrogen verd, la gestió de l’aigua, la indústria audiovisual o la biotecnologia. “Actuarem com a palanca d’impuls de tots aquests projectes per avançar cap a una economia verda i de prosperitat compartida”, ha ressaltat.


Els Next Generation, una oportunitat única

En aquest sentit, la consellera ha posat de manifest que els fons Next Generation “són una oportunitat única” per invertir en aquests projectes. Per aquest motiu, Mas Guix ha tornat a reclamar al Govern espanyol una “col·laboració més eficaç i un nivell de descentralització més alt” en la gestió dels fons Next Generation. “Esperem que, amb la pròxima addenda que l’Estat demanarà properament, la Generalitat pugui tenir un rol com a ens de decisió i no només com a executors”, ha insistit, per “poder incidir a l’hora de dissenyar les convocatòries per adaptar-les a les necessitats locals”.

Mas Guix ha remarcat el bon ritme de publicació i resolució de convocatòries que està duent a terme la Generalitat de Catalunya, amb 49 convocatòries publicades, que han mobilitzat 815 milions d’euros. Al mateix temps, ha advertit del “risc que la demora en l’assignació per part de l’Estat acabi comportant la inexecució de parts dels recursos que hauríem de rebre”. I ha posat com a exemples la convocatòria per a la digitalització de la indústria, Activa Financiación 2022, el 90% de la qual ha quedat deserta, o el PERTE del vehicle elèctric, el 70% del qual no s’ha assignat. Fets que la consellera ha qualificat d’”incomprensibles”.

Els projectes del Departament

Durant la seva intervenció, Mas Guix ha fet un repàs als principals projectes que s’estan treballant des del Departament, entre els quals ha destacat l’Avantprojecte de llei de contractació pública de Catalunya; la nova Plataforma de serveis de contractació pública; la voluntat de sistematitzar l’avaluació econòmica de polítiques públiques per part dels diferents departaments i l’Avantprojecte de llei del patrimoni de la Generalitat.

La consellera d’Economia i Hisenda també ha aprofitat la seva intervenció a la Cambra per posar en valor la tasca de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), que ha definit com “una eina de país” que esdevé un “suport fonamental en la presa de decisions i el disseny de les polítiques públiques”. En aquest sentit, ha fet una crida a tots els grups parlamentaris presents a la sessió “a refer el consens per recuperar el projecte de llei del pla estadístic”.

Mas Guix ha subratllat la feina feta per l’Agència Tributària de Catalunya en la lluita contra el frau. “Tenir una hisenda més forta i ben articulada, dotada amb nou personal, ens ha permès aflorar 1.500 milions d’euros en els últims 7 anys que han servit per sufragar serveis públics”, ha afirmat. I s’ha compromès a continuar reforçant l’estructura de l’ATC per “seguir combatent comportaments insolidaris d’aquells que busquen beneficis particulars a costa de l’interès general”.


2  

Imatges

La consellera Mas Guix durant la compareixença

La consellera Mas Guix durant la compareixença 143331

Compareixença de la consellera Mas Guix a la Comissió d'Economia i Hisenda

Compareixença de la consellera Mas Guix a la Comissió d'Economia i Hisenda 107058

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 83989

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined