1. El president Aragonès i el conseller Campuzano han presentat les línies principals del document durant al reunió del Consell de la Discapacitat de Catalunya


  1. Es tracta d’una regulació reivindicada pel sector, que ha participat activament en el seu procés d’elaboració


  1. En el decurs de la trobada, també s’ha acordat impulsar un estudi que abordi el greuge econòmic de les persones amb discapacitat
Moment de la reunió{"name":"2023/01/12/18/04/3cb21f55-44a8-4f1c-8c06-00b5ef322c59.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":167112}

El president de la Generalitat, Pere Aragonés i Garcia, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, han encapçalat aquesta tarda la reunió del Consell de la Discapacitat de Catalunya (CODISCAT). Aquest òrgan agrupa les entitats més representatives de l’àmbit de les persones amb discapacitat i és responsable de vetllar per la transversalitat de les polítiques de promoció de l’autonomia personal i de l’atenció a aquest col·lectiu.

En el decurs de la trobada s’ha tractat l’aprovació del nou codi d’Accessibilitat de Catalunya, prevista pel segon trimestre de 2023. Segons Aragonès, “la nova regulació suposarà un pas endavant fonamental i alhora necessari en el reconeixement i l’exercici dels drets de les persones amb discapacitat”.

El Codi d’Accessibilitat, àmpliament participat pel sector, s’articularà a partir de dues grans línies d’actuació. D’una banda, ampliarà, millorarà i detallarà les condicions que han de complir les noves actuacions, no només pel que fa a l’entorn físic, sinó també respecte la prestació de serveis i la necessitat d’una informació i comunicació accessibles. De l’altra, el codi ha de concretar mesures, drets i deures perquè la transformació de l’entorn existent sigui una realitat i es vagin eliminant tot tipus de barreres, especialment als edificis d’habitatges i establiments d’ús públic, essencials per a la vida diària.

En aquest sentit, pel que fa a les noves actuacions destaquen les millores sobre el nombre i característiques dels elements accessibles que han de tenir les edificacions d’ús públic. El futur codi també desenvoluparà aspectes i situacions que actualment tenen nul·la o escassa regulació, com ara els carrers de plataforma única, el transport discrecional i escolar o l’accés dels escúters al transport públic, i incorporarà sistemes i recursos de suport a la comunicació auditiva, visual i cognitiva, com el bucle magnètic, els documents en lectura fàcil o l’intèrpret de signes.

Pel que fa a la segona línia d’actuació, es desenvoluparan i concretaran diversos ajustos tant pel que fa a l’adequació d’establiments comercials, d’hostaleria, culturals i d’oci, com a l’accessibilitat de pàgines web destinades a la venda de productes i entrades o gestions bancàries, entre d’altres. També s’identificarà quines adequacions resulten exigibles i admissibles quan s’intervé en els edificis existents i s’establiran mesures perquè les comunitats de propietaris resolguin les necessitats de supressió de barreres d’una manera eficient.

També formaran part del nou codi altres aspectes transversals, com la formació del personal d’atenció, el manteniment dels elements relacionats amb l’accessibilitat i l’adopció de mesures d’inspecció i control per a garantir el compliment de les condicions establertes. La regulació inclourà també mesures de foment que posin en valor i promoguin les actuacions en favor de l’accessibilitat, fins i tot més enllà dels estàndards obligatoris.

Estudi sobre el greuge econòmic de les persones amb discapacitat

En el decurs de la trobada, el president ha explicat que el Govern ha previst impulsar un estudi sobre el greuge econòmic que pateixen les persones amb discapacitat a Catalunya. Aquesta iniciativa, llargament reivindicada pel sector, té per objectiu quantificar el sobreesforç econòmic que han d’afrontar les persones amb discapacitat i les seves famílies per tal de mantenir els estàndards de vida. Les conclusions d’aquest treball hauran de permetre esbossar les mesures necessàries que garanteixin la igualtat de drets i d’accés a bens i serveis per part d’aquest col·lectiu.

En compareixença davant la Comissió de Drets Socials del Parlament, el conseller Campuzano ja va apuntar la intenció del Departament de dur a terme aquest estudi. En la trobada d’avui amb el sector, s’ha detallat que la població objecte d’anàlisi seran les persones amb discapacitat que resideixen al seu domicili i que, per tant, no viuen en residències, i que s’estructurarà per grups d’edat i tipologia de discapacitat. Campuzano també ha explicat que es tindran en compte tots els costos específicament vinculats a la situació de discapacitat: costos directes, costos indirectes, costos d’oportunitat de les persones amb discapacitat i dels seus cuidadors (oportunitats perdudes en matèria d’educació, feina, lleure, promoció laboral, pensió), així com els ingressos percebuts.

L’estudi comptarà també la col·laboració específica del Servei Català de Trànsit per avaluar l’impacte dels accidents de trànsit greus que generen seqüeles de discapacitat en les víctimes i l’impacte que això té sobre els familiars.

L’elaboració de l’estudi tindrà una durada aproximada de 18 mesos i es preveu que s’iniciï el segon trimestre d’enguany.

1  

Imatges

Moment de la reunió aquesta tarda al Palau de la Generalitat

Moment de la reunió aquesta tarda al Palau de la Generalitat 167112