Conseller Balcells: ¿Podem imaginar-nos prescriure intervencions d'art amb un objectiu de salut específic¿

1r Simposi Internacional d'Arts en Salut, organitzat per l'Institut Català de Salut (ICS) i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC)

Conseller Balcells: "Podem imaginar-nos prescriure intervencions d'art amb un objectiu de salut específic"

query_builder   23 febrer 2023 11:48

event_note Nota de premsa

1r Simposi Internacional d'Arts en Salut, organitzat per l'Institut Català de Salut (ICS) i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC)

Conseller Balcells: "Podem imaginar-nos prescriure intervencions d'art amb un objectiu de salut específic"

  1. El projecte ‘Museus en salut’ impulsa la col·laboració entre el sistema de salut i els museus per millorar la salut comunitària
  2. El Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP) de la Generalitat de Catalunya promou aquesta iniciativa de cultura i salut
  3. La Comissió de Museus i Salut acaba de publicar el document “Museus i Salut” que recull aquest projecte, així com les bases de col·laboració i moltes de les iniciatives d’arreu del territori que relacionen la salut i les activitats als museus
Conseller Balcells: “Podem imaginar-nos prescriure intervencions d'art amb un objectiu de salut específic”{"name":"2023/02/23/11/36/382e76eb-eac2-4c81-9b22-63b824a99f48.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":241305}

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha parlat avui de la relació necessària entre l’art i la salut per promoure el benestar de les persones: “Podem imaginar-nos prescriure intervencions d'art amb un objectiu de salut específic", ha dit el conseller Balcells. I ha apostat per evidenciar que aquestes experiències tenen resultats en salut: “Hem de traduir en evidència científica aquesta sensació de benestar que l’art aporta a la salut i tenim una agència d’avaluació per aconseguir-ho”.

Balcells ha visibilitzat d’aquesta manera el binomi necessari entre salut i art en el marc del 1r Simposi Internacional d’Arts en Salut "Enabling the Arts for Community Health", que, organitzat per l’Institut Català de Salut (ICS) i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), se celebra a Barcelona avui i demà, 23 i 24 de febrer. En el Simposi també ha intervingut la secretària de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, entre d’altres experts destacats.

Amb l’objectiu d’impulsar aquest àmbit de treball, els departaments de Salut i de Cultura de la Generalitat, a través de la Comissió de Museus i Salut, engeguen el projecte Museus en salut, per millorar la salut i el benestar de les persones –especialment d’aquelles que pertanyen a col·lectius d’especial vulnerabilitat– a través de l’art i la cultura; mitjançant activitats que proporcionen els museus de Catalunya i que s’han treballat amb els equips d’atenció primària (EAP) i de salut pública del territori.

El projecte Museus en salut es desenvolupa com a pilot a tres museus de Catalunya: el Museu d’Art de Cerdanyola (MAC), el Museu de l’Empordà de Figueres i el Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu (MATBC), en col·laboració amb els respectius centres d’atenció primària (CAP) i altres agents de la comunitat.

Aquesta iniciativa s’inscriu en el Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP) de la Generalitat de Catalunya, que promou la salut a totes les polítiques, i, en concret, dintre dels projectes que tenen en compte la influència dels determinants socials de la salut, uns factors entre els quals es troben aquells relacionats amb la cultura i l’art. El binomi art i salut presenta molts exemples en què actuacions conjuntes han provocat un impacte positiu en la salut i benestar de la població.

Que les arts en totes les seves disciplines esdevenen una font de benestar per a les persones que en gaudeixen ho confirma l’Organització Mundial de la Salut (OMS) al seu l'informe emès l’any 2019, en què sintetitza l’evidència global del paper de les arts en l’assoliment del benestar i la salut en la població; en especial pel què fa a la prevenció de la malaltia, la promoció de la salut i la gestió i el tractament de la malaltia durant tot el cicle vital de les persones. L’OMS recull en aquest informe més de 3.000 estudis identificats, la majoria d’àmbit europeu, efectuats durant els darrers vint anys. Pel que fa al nostre país, el PINSAP ja al 2014 va promoure iniciatives en aquesta línia com el projecte Lletres i Salut i el Curs d’Introducció a l’Arts in Health de l’any 2018, que van donar el tret de sortida a la col·laboració entre l’art i la salut.

Ara, el projecte Museus en salut queda recollit en el document, pràcticament homònim, “Museus i salut”, que acaba de publicar la Comissió dels departaments de Cultura i Salut amb l’objectiu de donar visibilitat a totes aquelles actuacions dels museus relacionades amb la salut, així com per establir un marc conceptual de treball conjunt i promoure noves intervencions sota la metodologia dels processos de salut comunitària.

La Comissió de Museus i Salut es va constituir l’any 2019 per sumar esforços, traçar sinèrgies entre professionals del sector cultural i sanitari i prendre consciència de les aportacions que poden tenir l’art i la cultura en l’àmbit de la salut. Integren la Comissió representants de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), l‘Institut Català de la Salut (ICS), l’Agència de Salut Pública de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles i diversos museus de Catalunya. En el sí de la Comissió va sorgir la necessitat d’elaborar un document –que és el document que ara es publica– que recollís el marc d’actuació del binomi museus i salut, així com les diferents iniciatives ja en marxa a diversos museus de Catalunya. El document “Museus i salut” també posa de relleu les diferències entre intervencions considerades d’arts i salut, i el que es coneix internacionalment amb el concepte d’Arts in Health, és a dir, Arts en salut”’.

A Catalunya hi ha 636 equipaments museístics: 118 museus registrats, 121 extensions dels mateixos i 397 col·leccions obertes al públic, tots registrats al cercador d’Actius i salut del PINSAP. A més, també es compta amb moltes iniciatives culturals de col·laboració i treball conjunt amb persones que pateixen malalties neurològiques o oncològiques, cardiovasculars, entre d’altres; així com també iniciatives per a la prevenció. Aquest cercador identifica els recursos i actius en salut que es troben als municipis o barris, amb la voluntat que els professionals de la salut els puguin conèixer i recomanar. L'objectiu és elaborar un mapa amb totes les iniciatives vinculades a salut i benestar que es porten a terme en museus i espais patrimonials del nostre país.

Quant al Pla de Salut de Catalunya 2021-2025, incorpora entre les seves accions potenciar les intervencions no farmacològiques i la prescripció social a l’atenció primària. Es tracta de millorar el benestar emocional, reduir l’aïllament social i la solitud no desitjada mitjançant la prescripció per part d’un professional sanitari, d’activitats a la comunitat, utilitzant el Mapa de recursos i actius per a la salut, desenvolupat per l'ASPCAT en el marc del PINSAP. Posant com a exemple l’art com a part de la prescripció social.

Per la seva banda, un dels objectius del Pla de Museus de Catalunya, Museus 2030, és enfortir la vinculació entre la societat i el museu ampliant l’accés, la participació i les funcions socials i educatives. Aquesta visió inclusiva que afavoreix l’accés a la comunitat a un ventall de programes pot incloure iniciatives o projectes de salut comunitària, on les instal·lacions museístiques juguin un paper clau en el seu desenvolupament.

5  

Imatges

Foto 1

Foto 1 94522

Foto 2

Foto 2 110053

Foto 3

Foto 3 140037

Foto 4

Foto 4 59442

Foto 5

Foto 5 108698

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined