TER

El Govern construirà 200 nous habitatges de lloguer assequible a Terrassa

query_builder   13 març 2023 15:26

event_note Nota de premsa

El Govern construirà 200 nous habitatges de lloguer assequible a Terrassa

  1. Un 25% dels pisos es destinaran a joves menors de 35 anys i l’ajuntament podrà demanar que es reservi fins a un 10% dels pisos a situacions d’emergència social i residencial per a persones i famílies de col·lectius especialment vulnerables
  2. Aquesta promoció de dos edificis, ubicada al barri de Torre-sana, forma part del programa que està impulsant el Govern per ampliar el parc d’habitatges de lloguer social
TER
El conseller Fernàndez i l’alcalde Ballart, aquest migdia a Terrassa.
{"name":"2023/03/13/15/22/a419407b-3c6e-4e81-ab52-b9d373c0bcbe.jpg","author":"TER","type":"0","location":"0","weight":"134338"}

El conseller de Territori, Juli Fernàndez i Olivares, i l’alcalde Terrassa, Jordi Ballart i Pastor, acompanyats de la directora de l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), Maria Sisternas i Tusell; la directora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC), Silvia Grau i Fontanals, i la consellera delegada de la Societat Municipal d’Habitatge de Terrassa (SMHT), Rosa Sanz Sánchez, han presentat avui el conveni que preveu la construcció de dos edificis a Terrassa que comptaran amb un màxim de 206 habitatges de lloguer assequible, al barri de Torre-sana.

La construcció dels edificis respon a les conclusions de l’estudi de necessitat d’habitatge de lloguer al municipi que va dur a terme l’INCASÒL l’any 2021. Aquestes promocions formen part del programa de lloguer assequible que està promovent el Govern de la Generalitat per ampliar el parc d’habitatges públics de lloguer i es finançarà amb el recursos generats per les fiances de lloguer dipositades a l’INCASÒL. Al Vallès Occidental, el Govern impulsa la promoció directa de 550 habitatges de lloguer social.

El conseller Fernàndez ha destacat el compromís del Govern “en fer efectiu el dret a l’habitatge a través de diferents àmbits: l’emergència habitacional, la rehabilitació i l’eficiència energètica i l’increment del parc d’habitatges de lloguer social. I ens hem proposat fer servir totes les eines que tenim al nostre abast i fer-ho amb tothom. En aquest cas, sense l’Ajuntament de Terrassa, que ens cedeix el sòl, és evident que avui aquestes promocions amb 206 habitatges de lloguer social no serien possibles”.

Fernàndez ha explicat que el Govern “impulsa aquest 2023 la incorporació de 10.000 habitatges al parc de lloguer social, el que suposa un increment del 18%” del parc de lloguer social existent actualment a Catalunya. “I actuem en un mínim de 82 municipis. Aquí a Terrassa, passarem de tenir 129 pisos amb protecció oficial a tenir-ne 335, amb aquestes promocions que avui presentem. Per tant, multipliquem per més de dos els pisos de lloguer social que tenim al municipi”, ha afegit.

L’alcalde de Terrassa ha destacat que aquesta “serà la primera promoció d’obra pública nova que es faci a la ciutat des de l’any 2014 i clarament, això respon a la voluntat d’aquest govern per garantir el dret a l’habitatge digne a la nostra ciutat. En concret, l’Ajuntament cedeix dues parcel·les de terreny situats al barri de Torre-sana, per a la promoció”.

Dels 206 habitatges, un 25% anirà destinat a joves menors de 35 anys, i l’ajuntament o la SMHT podran demanar a l’AHC que reservi fins a un 10% dels pisos a situacions d’emergència social i residencial per a persones i famílies de col·lectius especialment vulnerables. L’AHC s’ocuparà del lliurament i la gestió del habitatges un copadjudicats.

Els nous habitatges se situaran en dues parcel·les que es troben a l’illa de cases delimitada pels carrers Parc de Gernika, Ciudad Real i del País Basc, al barri de Torre-sana. Es tracta de dos terrenys: un de 1.765 m2 de superfície i 8.365 m2 d’edificabilitat, que acollirà un màxim de 101 habitatges, i un altre de 2.138,79 m2 de superfície amb una edificabilitat de 8.645 m2 i la previsió que aculli fins a 105 habitatges. Els terrenys, reservats per a habitatge protegit i que, per tant, mai perdran aquesta qualificació, són propietat de la SMHT, que els cedirà en dret de superfície gratuït a l’INCASÒL durant 75 anys, prorrogables.

TER
Imatge aèria del sector i les dues parcel·les.
{"name":"2023/03/13/15/23/4367e309-5ba7-4762-85bb-3739b9e963fd.jpg","author":"TER","type":"0","location":"0","weight":402783}

El barri de Torre-sana neix d’un projecte urbà de l’arquitecte Manel de Solà-Morales, per a acollir fins a 2.000 nous habitatges promogut per l’SMHT. Els edificis que construirà l’INCASÒL completaran el front a llevant d’aquest sector, del que ja només restarà la construcció del solar situat a la vora de la via del tren. El barri es troba ben bé al límit de la ciutat, creant una nova façana cap als grans espais naturals d’alt valor ambiental. L’integren diversos edificis residencials de protecció oficial construïts per l’SMHT fins al 2010, disposats en forma d’“U”, amb espais comunitaris i terrasses obertes, que permeten que tots els nous pisos tinguin vistes prominents a l’espai lliure i excel·lents condicions d’assolellament.

L’INCASÒL serà l’encarregat de construir els habitatges. Està previst que la licitació de la redacció del projecte arquitectònic es dugui a terme durant el segon semestre de l’any 2023. La configuració flexible de les parcel·les donarà força llibertat a les propostes dels licitadors perquè resolguin l’ordenació dels edificis adaptant-se a les dues cotes que configuren la parcel·la fent atenció als espais sense edificació de l’interior i a les seves potencialitats bioclimàtiques. A més, els licitadors també hauran de proposar una configuració pel sostre comercial i productiu, que contempla el planejament. Es preveu disposar del projecte bàsic en un termini posterior d’entre 12 i 15 mesos. Un cop en disposició del projecte bàsic, l’INCASÒL sol·licitarà la corresponent llicència d’obres per a la construcció dels edificis, amb una inversió de 22,67 M€.

1  

Imatges

Foto

Foto 134338

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined