Foto

Neix Canal MNACTEC, la plataforma d'audiovisuals i pòdcasts divulgatius del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya

query_builder   3 abril 2023 11:28

event_note Nota de premsa

Neix Canal MNACTEC, la plataforma d'audiovisuals i pòdcasts divulgatius del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya

  1. El canal és un repositori de continguts audiovisuals i formats d’àudio sobre ciència, tecnologia i patrimoni industrial
  2. Es tracta d’un nou canal de difusió del museu en la seva temàtica, més enllà de les propostes expositives i de les publicacions clàssiques


Foto{"name":"2023/04/03/11/12/1ec79656-6879-4c0a-bea9-70cbfa611600.jpg","author":"MNACTEC","type":"0","location":"0","weight":86436}


El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) ha posat en funcionament Canal MNACTEC (canal.mnactec.cat), una nova plataforma de divulgació en l’àmbit de la ciència, la tecnologia i el patrimoni industrial a través de continguts audiovisuals i pòdcasts.

Canal MNACTEC vol ser un nou canal de difusió del museu en la seva temàtica, més enllà de la divulgació museística clàssica que es fa a través de les propostes expositives, les publicacions o les activitats. Recull en una mateixa plataforma continguts amb diversos formats, temàtiques i durades, adreçats majoritàriament a un públic general, i inclou també un espai per a les transmissions en directe. Els usuaris poden subscriure’s al Canal per rebre les notificacions de nous continguts.

Entre les produccions creades en exclusiva per al nou canal hi ha les sèries audiovisuals El telescopi, que aborda temes de tecnologia, i Peces clau, dedicada a objectes destacats de les col·leccions del MNACTEC. També es presenta el primer capítol del pòdcast Engranatges. Industrialització i societat, que tracta sobre l’impacte social de la industrialització. Per últim, Canal MNACTEC publica els nous capítols de la sèrie ja existent Documentals del MNACTEC, que tracta temes relacionats amb el patrimoni industrial, i noves produccions audiovisuals de la sèrie Les col·leccions, dedicada al fons patrimonial del Museu.


Propostes de continguts

Actualment Canal MNACTEC presenta 7 sèries de continguts audiovisuals i 1 pòdcast, dels quals 3 són de producció exclusiva per a la nova plataforma. Es tracta d’un projecte en construcció permanent, ja que periòdicament s’hi aniran publicant nous capítols de les sèries d’àudio i vídeos actuals, així com noves propostes. Durant el 2023 està previst publicar-hi 10 capítols nous de les diferents sèries.


L’estructura del canal és la següent:

Audiovisuals

  1. El telescopi [producció exclusiva per a Canal MNACTEC]: sèrie de reportatges breus que reflexionen sobre diversos temes d’actualitat del món científic i tecnològic i la seva incidència en la societat a través de la veu d’experts. Els primers capítols es dediquen a l’aportació de les dones a les disciplines STEM, l’obsolescència programada, la fabricació additiva per 3D i la computació al núvol.


·Peces clau [producció exclusiva per a Canal MNACTEC]: sèrie de breus peces audiovisuals que presenten objectes singulars i destacats de les col·leccions del MNACTEC.Els primers capítols aprofundeixen en objectes com l’Hispano-Suiza 16HP, la màquina d’escriure Sholes and Glidden, la selfactina i la màquina de vapor.


  1. Documentals del Centre de Documentació del MNACTEC [nous capítols per a Canal MNACTEC]: sèrie de documentals per descobrir temes relacionats amb la ciència, la tècnica o el patrimoni industrial. Els darrers capítols tracten sobre la fabricació de cordes a la Catalunya industrial i la colònia ferroviària de Sant Vicenç de Calders.


  1. #DebatsMNACTEC: vídeos del cicle de debats organitzat pel MNACTEC per aprofundir en la incidència social de la tecnologia i la ciència. S’hi aborden temes com la intel·ligència artificial, la infodèmia, el reconeixement facial, el metavers o la transformació digital.


  1. Les col·leccions [nous capítols per a Canal MNACTEC]: peces audiovisuals relacionades amb les col·leccions d’objectes que conserva el MNACTEC. Els darrers capítols inclouen un vídeo sobre l’automòbil Hispano-Suiza T60RLA i el trasllat d’una vàlvula de grans dimensions des del pantà del Pasteral a les sales de reserva del MNACTEC a Cervera.


  1. Sistema Territorial MNACTEC: audiovisuals per descobrir diversos museus del Sistema Territorial del MNACTEC, una xarxa de 26 centres museístics i patrimonials que expliquen la industrialització a Catalunya.


  1. Vídeos recomanats: vídeos d’interès sobre el patrimoni industrial científic i tècnic produïts per altres institucions.

Pòdcasts

  1. Engranatges. Industrialització i societat [producció exclusiva per a Canal MNACTEC]: pòdcast per descobrir l’impacte social que va comportar l’evolució tecnològica i científica lligada a la industrialització. El primer capítol tracta sobre el paper de la dona en el món industrial.

En directe

  1. Transmissions en directe (streaming). Espai per a transmissions d’actes del MNACTEC.


El MNACTEC

El MNACTEC és un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament de Catalunya i té com a missió mostrar permanentment la implantació i l’evolució dels avenços científics i tècnics a Catalunya, la seva aplicació industrial i, especialment, la seva implicació i incidència social.

La seu del MNACTEC està situada a Terrassa, en un dels edificis fabrils més emblemàtics del Modernisme català: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l'arquitecte Lluís Muncunill, construït entre 1907 i 1908 i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 2019.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined