Imatge{"name":"2023/04/19/14/59/6b482fc7-ab16-45e2-b4e0-71eb5338c889.png","author":"Cultura","type":"0","location":"0","weight":745838}
  1. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, farà una atenció a mitjans diumenge, 23 d’abril, a les 11.15 hores, a La Rambla amb el carrer de la Canuda per fer una valoració de la jornada.
  2. Divendres 21 tindrà lloc l’acte ‘Lletres al Parlament’, en el qual es llegiran textos de Josep Vallverdú, Zoraida Burgos, Rosa Fabregat, i del Rector de Vallfogona.
  3. La llengua catalana agafa protagonisme a través d’iniciatives culturals i artístiques organitzades pels centres de normalització lingüística, amb més d’una seixantena d’activitats, i la Queta com a protagonista.


El Departament de Cultura celebra la diada de Sant Jordi amb un seguit d’activitats arreu del país a biblioteques, museus, arxius, i amb actes que posen de relleu figures clau de la literatura i cultura catalanes.

Enguany, la imatge del Govern per a Sant Jordi és la Queta, protagonista de la campanya per fomentar el català “Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure”. La diada de Sant Jordi se celebra també al Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) amb més d’una seixantena d’activitats organitzades arreu del país. La llengua catalana agafa protagonisme a través d’iniciatives culturals i artístiques organitzades pels centres de normalització lingüística, en col·laboració amb diverses entitats del territori i ens locals. L’alumnat dels 22 CNL i els participants del Voluntariat per la llengua també formen part activa de la jornada.

Entre moltes activitats, la iniciativa Lletres al Parlament se celebrarà el divendres 21 d’abril, a les 11 hores, al Parlament de Catalunya. Es tracta d’un acte d’homenatge que la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i el Parlament de Catalunya organitzen cada any al voltant de la Diada de Sant Jordi. Hi participaran la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe. L’acte consistirà en la lectura de fragments de textos de Josep Vallverdú, amb motiu del seu centenari; el Rector de Vallfogona, amb motiu dels quatre-cents anys de la seva mort; Rosa Fabregat, Premi Nacional de Cultura 2022, i Zoraida Burgos, amb motiu del 90è aniversari.

Com és habitual pels voltants de Sant Jordi, figures clau de la literatura i la cultura catalanes tornen a ser protagonistes per Sant Jordi en el Bateig de trens de Ferrocarrils de la Generalitat, en què es nomenen combois amb el nom dels escriptors i les escriptores en el seu any de commemoració. Enguany, el Departament de Cultura commemora el centenari del naixement de l’escriptor Josep Vallverdú, i el quart centenari de la mort del Rector de Vallfogona. Per aquest motiu, i en honor a aquestes personalitats, es batejaran dos trens amb el nom d’aquests autors. Junt amb el Departament d’Educació, també es batejarà un tren amb el nom de Rosa Sensat, mestra i defensora de la renovació pedagògica i l’educació de les dones, amb motiu del 150è aniversari del seu naixement.


Activitats de la Xarxa de Biblioteques Públiques de Catalunya

Les biblioteques tornen a celebrar l’arribada de la diada dels llibres i les roses amb la Revetlla de Sant Jordi: una programació especial que festeja i exalta els amants de la lectura, els llibres i les biblioteques. La Revetlla de Sant Jordi esdevé una convocatòria excepcional, festiva, participativa, amb activitats culturals per a tothom a l’entorn de la lectura i les biblioteques, amb més de 100 activitats que han preparat 87 biblioteques d’arreu del territori.

Per exemple, la Biblioteca M. Serra i Moret de Pineda de Mar organitza una ruta per descobrir i escoltar contes tradicionals amb Una porta, un conte. A Balaguer, la Biblioteca Margarida de Montferrat oferirà un concert literari en què els textos de Pere Calders dialogaran amb el clarinet i la guitarra de Cia. Professors Substituïlbes i el seu Contes portàtils. La Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollerussa dedica una marató de lectura en veu alta a Josep Vallverdú, també una exposició i l’espectacle La biblioteca de Mr. Seguin: un viatge literari i musical per Josep Vallverdú, a càrrec de la Cia. Bam Bada Boom. I a Gandesa, la Biblioteca Municipal Dr. Mn. Joan Baptista Manyà oferirà l’espectacleCantant al Rector de Vallfogona, en què Pili Cugat i Carlos Lupprian posaran música als textos de l’escriptor.

També hi haurà lectures de fragments en veu alta, com la que ha preparat la Biblioteca El Casino de Manresa; presentacions de novetats editorials locals, com Una copa a París de l’escriptora sadurninenca Elisabet Naranjo a la Biblioteca Municipal Ramon Bosch de Noya de Sant Sadurní d’Anoia, la Presentació literària KM 0 que ha preparat la Biblioteca Salvador Raurich de Begur amb Rogeli Nieto i la seva obra Batec;i trobades d’autors locals com la de la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus.

A la Biblioteca Municipal Pere Caner de Calonge i Sant Antoni es podrà escoltar poesia, llegida i, de vegades, acompanyada de música en directe, com ara, Poemes de capçalera, un espectacle de Miquel Pujadó i Mari Pau Huguet; el recital Amb veu pròpia a càrrec dels alumnes del taller d’escriptura de la Biblioteca Lluís Barceló i Bou de Palamós acompanyats pel grup musical Tièdric; o la presentació del poemari El nus la flor amb el seu autor, Enric Casasses, a la Biblioteca Soledat Ridaura i Feixas de Sant Hilari Sacalm.

Jugar per descobrir llibres, amb la Cita a cegues! que ha preparat la Biblioteca Amèlia Claverol d’Àger, o amb l’Escape Room familiar: El misteri del col·leccionista de contes de la Biblioteca Joan Rigau i Sala de Vidreres.

Descobrir o redescobrir biblioteques, amb visites guiades a l’ànima i els llocs restringits de les Biblioteques de Mataró; als nous espais després de les obres de reforma de la Biblioteca Marian Colomé de Gavà; al patrimoni industrial a través d’un recorregut pels espais de la Biblioteca el Molí de Molins de Rei.

Els dracs, els herois i les princeses seran els protagonistes a moltes de les activitats bibliotecàries, des de punts de vista tradicionals fins a d’altres menys freqüents i coneguts, com per exemple Els antecedents familiars de Sant Jordi, l’hora del conte que tindrà lloc a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres.

També la Biblioteca de Catalunya, com cada any, celebrarà una jornada de portes obertes, entre les 10.00 i les 15.00 hores.Les portes es tancaran a les 14.30 hores.S’oferiran visites guiades de grups, de 10.00 a 13.30 hores i també visites lliures, i es podran veure exposicions i mostres que exemplifiquen els rics i diversos fons de la Biblioteca de Catalunya, un patrimoni que constitueix el testimoni de la creació literària, artística i cultural de Catalunya al llarg dels anys.A la Sala d’Exposicions, a peu de carrer, també es podrà visitar l’exposició “La política és per a tothom. El Trienni Liberal (1820-1823)”.I a l’Espai Zero, al vestíbul de la BC, es podrà visitar l’exposició “Mercè Torrents. Moments màgics”.


Portes obertes als museus de la Generalitat de Catalunya

Els museus de la Generalitat de Catalunya oferiran portes obertes el diumenge de Sant Jordi. Concretament, hi participen el Museu d’Arqueologia de Catalunya (totes les seves seus: Barcelona, Empúries, Girona Olèrdola i Ullastret); el Museu d’Història de Catalunya; el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya; el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (seus de Tinglado 4, Museu i Necròpolis Paleocristians, Vil·la romana dels Munts i Conjunt monumental de Centcelles).

A Barcelona, el Museu d’Història de Catalunya organitza la sessió de contes ‘Dracs de tot el món i on trobar-los’, per a nens i nenes a partir de 3 anys. L’activitat tindrà lloc dissabte 22 d’abril, a les 11 hores. A la tarda organitzen l’activitat familiar Dibuixa un Drac!, adreçada a famílies amb nens i nenes a partir de 6 anys, i tindrà lloc a les 17 h, amb l’acompanyament del dibuixant i ninotaire Lluïsot, expert en dracs de tota mena i gran coneixedor de la seva anatomia i formes. També a Barcelona es farà el taller ‘Heroi per un dia’, el 23 d’abril, a les 10.30 hores, sobre mitologia grecoromana. A Girona, el Museu d’Art de Girona proposa dissabte, 22 d’abril, a partir de les 11.30 hores, l’espectacle familiar “L’Olla dels Records, a càrrec de La Senyoreta, on s’explicarà la llegenda de Sant Jordi a través dels records.

Dins del cicle expositiu del Santa Mònica, els artistes d’Utopia Rambles impulsen una activitat pel 23 d’abril, coincidint amb la Diada, que porta per títol ‘Els escrivents’. Es tracta d’una performance realitzada a les Rambles i oberta al públic, una acció que reivindica la vessant més poètica i creativa d'un ofici ja desaparegut. Durant cinc dies, diversos participants de l'exposició Utopia Rambles exerciran d’escrivents per als transeünts que ho desitgin.


Activitats als Arxius

Els Arxius Comarcals de Catalunya també organitzen activitats coincidint amb la diada de Sant Jordi, amb presentacions de llibres, exposicions, i activitats.Avui dimecres, 19 d’abril, tindrà lloc, al monestir de Santa Maria a Santa Oliva, la presentació del llibre titulat Un vinicultor vendrellenc: Jaume Foix i Julivert (1853-1910) i la Mina-Vinyet, de Joan Latorre i Solé. El llibre ha estat editat pel Departament de Cultura i el Consell Comarcal del Baix Penedès, amb la col·laboració de l'Ajuntament del Vendrell i l'Ajuntament de Santa Oliva. Ha coordinat l'obra l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès amb la col·laboració d'Ònix Editor. La presentació anirà a càrrec de Nativitat Castejón, directora de l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès, i de l’autor Joan Latorre.

El 20 d’abril, l’Arxiu Comarcal de l’Urgell presenta el núm. 37 de la Revista “Urtx” i l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa presenta la convocatòria de la Beca Ernest Lluch 2023 a l’Ajuntament d’Olot. El 21 d’abril, l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà inaugura l’exposició “Història i llegenda”, un fons de l’Associació de la Setmana Medieval de Sant Jordi. El 22 d’abril, l’Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell, l’Associació Lo Caliu Figolà i l’Ajuntament de Fígols i Alinyà celebren l’acte de lliurament dels premis de la primera edició dels “Jocs Florals Roca Narieda”. El 25 d’abril, l'Arxiu Comarcal del Maresme organitza la conferència “L'exportació des de la costa catalana a Amèrica com a palanca del creixement econòmic del segle XIX”, a càrrec de Jordi Maluquer de Motes. El 26 d’abril, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell presenta la tesi doctoral “Territori i economia als monestirs del comtat d'Urgell (800-1100)”, de Climent Miró Tuset. El 27 d’abril, l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà presenta el llibre “Pep Ventura, del mite a la realitat”, de Jaume Nonell Juncosa.

Per la seva banda, l’Arxiu Nacional de Catalunya proposa gaudir de la diada amb a través de l’exposició Llibres, fotollibres i catàlegs de Francesc Català-Roca, novetats editorials, fons documentals d’escriptors i escriptores, una galeria d’imatges d’escriptors nascuts entre 1824 i 1952 i un record a la gran autora Mercè Rodoreda, als 40 anys de la seva mort. Tots els continguts es poden consultar a l’especial Sant Jordi del web de l’ANC.


Una diada popular

El Centre de Documentació de Cultura Popular de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural oferirà, com en anys anteriors, de manera gratuïta i per al públic en general, tots els llibres duplicats del seu fons. Aquest oferiment estarà vigent de dilluns 17 a divendres 21, de 9 a 14 hores, al mateix Centre de Documentació, situat a l’edifici de la Filmoteca de Catalunya ((Plaça Salvador Seguí, 1-9, 2a planta).

A més a més, el Centre participa en una campanya d’intercanvi de llibres (bookcrossing) promoguda pel centre d’art contemporani basc Atrium, en què més de 50 biblioteques, museus i centres especialitzats en art, museus i patrimoni, compartiran llibres pel Dia Internacional del Llibre. Els centres inscrits preveuen alliberar o posar en circulació tot tipus de llibres amb la idea que després de ser llegits siguin compartits en un altre punt de bookcrossing. La Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural "alliberarà" un exemplar de la publicació ‘Llum a l’ànima’ Palmira Jaquetti 1895-1963. Aquesta publicació s'emmarca en la commemoració de l’Any Palmira Jaquetti que el Departament de Cultura va celebrar al llarg de l’any 2020.

El Centre de Documentació de Cultura Popular proposa també un joc creatiu durant la setmana del 17 al 23 d’abril, el Bookface – Carallibre: les cares son substituïdes per portades de llibre sobre cultura popular i associacionisme cultural. Aquesta iniciativa es va posar en marxa l’any 2014 la Biblioteca Pública de Nova York. L’objectiu és que la portada del llibre sigui la protagonista i s'integri totalment en la fotografia.

La Direcció General de Cultura Popular convida a fer-se fotografies amb un llibre sobre cultura popular i associacionisme cultural i a compartir les imatges a través de Twitter amb el hashtag #Bookface #CaraLlibre.

Al web de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural també s’hi inclouran recomanacions bibliogràfiques sobre cultura popular i associacionisme. 


Escena 25

Coincidint amb la diada de Sant Jordi, es farà un especial del programa ‘El Camerino d’Escena 25’, que es gravarà des de la terrassa del Santa Mònica, amb dos convidats que treuen ara un llibre per Sant Jordi: el periodista David Balaguer, i el guanyador del Masterchef i cuiner del Cuines de TV3, Arnau Paris.

‘El Camerino d’Escena 25’ és fruit de la col·laboració entre el Departament de Cultura i iCat, una iniciativa que fomenta l’accés a la cultura de les persones d’entre 18 i 25 anys, amb un contingut fresc i amb la presència de joves artistes catalans que comparteixin les seves novetats amb el seu públic.

D'altra banda, Catalan Arts, la marca d’internacionalització de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), ha publicat una llista de temes musicals de Sant Jordi al seu canal Catalan Music a Spotify. Són tots temes d'artistes catalans publicats en el darrer any.


Cultura digital

La Direcció General d’Innovació i Cultura Digital ha preparat un vídeo amb una proposta de lectures sobre creativitat i art digital. Agents del sector de la cultura digital i del món dels videojocs com Mónica Rikić, Conrad Roset, Antònia Folguera, Varvara & Mar, Carles Sora, Jordi Sellas, Alba G. Corral, Fèlix Balbas, Anna Carreras, Pep Salazar recomanen alguns dels seus títols preferits.