Imatge de la compareixença

Conseller Campuzano: "Avui comencem a reduir la llista d'espera per accedir als recursos per a la gent gran i les persones amb discapacitat"

query_builder   26 abril 2023 13:54

event_note Nota de premsa

Conseller Campuzano: "Avui comencem a reduir la llista d'espera per accedir als recursos per a la gent gran i les persones amb discapacitat"

  1. El titular de Drets Socials ha explicat al Parlament la distribució de 2.124 places per gent gran i 700 en recursos per a persones amb discapacitat
Imatge de la compareixença{"name":"2023/04/26/13/43/385b3eb9-972e-4a18-99a0-4b8de4603567.jpeg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":234042}

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha explicat en seu parlamentària la distribució de les 2.124 places residencials i d’atenció diürna per a gent gran amb finançament públic que el Departament activarà enguany, així com 700 places per a persones amb discapacitat. Es tracta d’una de les mesures exposades durant la compareixença de presentació dels pressupostos a la Comissió de Drets Socials destinada a reduir les llistes d’accés a aquests serveis. Campuzano ha detallat que l’activació d’aquestes places suposarà una inversió anual per part del Departament de 51 milions d’euros.

Les noves places per a gent gran que rebran finançament públic mitjançant la concertació es distribueixen de la manera següent: 1.372 places residencials, 422 de centre de dia i 330 en serveis d’atenció integral en l’àmbit rural (SAIAR).

El conseller ha concretat que es tracta d’una “planificació de mínims que s’incrementarà a mesura que avanci l’any amb més places allà on calgui, a partir del diàleg amb els ajuntaments i les entitats prestadores de serveis de cada territori”. Campuzano ha expressat la voluntat de tornar a comparèixer davant la comissió a finals d’any per explicar quina és la foto final pel que fa a la concertació de places per a gent gran, així com per exposar la planificació a mitjà termini. En aquest sentit, el titular de Drets Socials ha explicat que la distribució actual de places s’ha fet principalment per corregir les desigualtats territorials. Tanmateix, ha insistit que el Departament treballa la projecció futura de places públiques sota criteris objectius i eficients que, a banda d’eliminar desigualtats entre territoris, permetin tendir al compliment de les directrius en relació amb el nombre de places públiques; reduir les llistes d’accés; identificar les necessitats d’inversió en les tipologies diverses de recursos; establir mecanismes eficaços de col·laboració publicoprivada, i adaptar l’oferta a una demanda creixent segons les previsions de les necessitats futures.

Distribució territorial de les places per a gent gran

La regió metro nord disposarà d’un total de 523 places. Concretament, 395 en residències de gent gran i 128 en diferents tipus de centres d’atenció diürna.

Pel que fa a les 392 places de les comarques de la regió social metro sud, 257 seran de residència i 135 de recursos d’atenció diürna.

Barcelona ciutat disposarà de 314 places noves residencials i 76 de centres de dia.

Les comarques de Girona incorporaran 126 places residencials i 98 en recursos d’atenció diürna.

La regió social de la Catalunya Central comptarà amb 80 places en residències de gent gran i 118 en recursos diürns.

Al Camp de Tarragona es distribuiran 144 places, de les quals 94 corresponen a residències i 50 en recursos assistencials de dia.

Lleida, Alt Pirineu i Aran s’activaran 181 places: 71 de residència i 110 de recursos assistencials diürns.

Finalment, les Terres de l’Ebre comptaran amb 72 noves places: 35 de residència i 37 de recursos diürns.


700 places per al col·lectiu de persones amb discapacitat

En el decurs de la compareixença, el conseller també ha explicat que el Departament activarà 700 places en diversos recursos per a persones amb discapacitat, tant ocupacionals com residencials i d’atenció diürna.

El gruix d’aquestes places, unes 500, s’atorgaran en una convocatòria de provisió per atendre la sortida d’escoles d’aquest any. D’altra banda, prop d’un centenar es destinaran al projecte Casa Meva, que planteja experimentar un nou sistema per a persones amb grans necessitats de suport, en habitatges en comunitat, utilitzant serveis de suport comunitaris i personalitzats, que potencien la desinstitucionalització.

1  

Fitxers adjunts

Mapa de la distribució de places per a gent gran

Mapa de la distribució de places per a gent gran
PDF | 549478

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined