Recerkids

El tercer dels quatre congressos Recerkids de 2023 se celebra aquest matí a la Facultat de Biociències de la UAB

El conseller Nadal inaugura el congrés Recerkids i destaca la seva funció com a "primer contacte de molts futurs científics i científiques amb la recerca"

query_builder   17 maig 2023 10:38

event_note Nota de premsa

El tercer dels quatre congressos Recerkids de 2023 se celebra aquest matí a la Facultat de Biociències de la UAB

El conseller Nadal inaugura el congrés Recerkids i destaca la seva funció com a "primer contacte de molts futurs científics i científiques amb la recerca"

Recerkids és una iniciativa impulsada pel Departament de Recerca i Universitats per fomentar vocacions científiques entre l’alumnat de 5è i 6è d’Educació Primària

Més de 2.700 escolars de 70 centres educatius de tot Catalunya han participat en aquesta VII edició del programa

La temàtica d’enguany és la zoologia i la biodiversitat, especialment l’afectació de les espècies invasores als ecosistemes

Recerkis{"name":"2023/05/17/10/30/74feb89c-cfa6-4c39-88bb-eade939c5e44.jpeg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":327833}

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha inaugurat el congrés Recerkids s’està celebrant aquest matí a la Facultat de Biociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb més de 215 alumnes de nou escoles de la demarcació de Barcelona.

En conseller s’ha adreçat als nois i noies assistents per engrescar-los a “gaudir d’aquest primer contacte amb la recerca, amb l’esforç per fer avançar el coneixement de la mà de futurs científics i científiques com vosaltres”. Nadal ha agraït a les escoles que han participat al Recerkids la seva voluntat per difondre els valors de la recerca: “Els congressos científics són molt semblants al que fareu avui, una trobada d’equips diferents que comparteixen les seves recerques i la discuteixen críticament entre ells”.

Per la seva part, el rector de la UAB, Javier Lafuente Sancho, també ha donat “l’enhorabona al Departament de Recerca i Universitats per aquest programa que ja fa set anys serveix per fomentar els valors de la ciència”.

La iniciativa Recerkids, que enguany arriba a la seva setena edició, és un programa educatiu impulsat pel Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya per fomentar les vocacions científiques entre nois i noies d’Educació Primària.

El congrés que s’està duent a terme avui a la UAB és la culminació de tot un trimestre de feina en què l’alumnat de 5è i 6è de Primària ha fet un projecte de recerca científica a l’aula, que enguany ha girat al voltant de la zoologia i la biodiversitat, especialment de l’afectació de les espècies invasores als ecosistemes. L’acte permet als centres educatius de la demarcació de Barcelona exposar els resultats dels projectes de recerca i compartir-los amb investigadors i investigadores de la UAB.

Els participants del congrés, que ha estat organitzat pel Departament de Recerca i Universitats en col·laboració amb la UAB, també participen en diversos tallers experimentals i gaudeixen d’un espectacle científic dels Clowntífics de Big Van Ciència.

Aquest és el tercer dels quatre congressos del Recerkids d’enguany. Després dels celebrats a la Universitat de Lleida (UdL) i a la Universitat de Girona (UdG), l’últim tindrà lloc el pròxim 24 de maig a la Universitat Rovira i Virgili (URV).


El programa busca despertar les vocacions científiques

El Departament de Recerca i Universitats promou, des de fa set cursos, aquest programa educatiu amb dos objectius principals, promoure la recerca científica entre els escolars i donar a conèixer la tasca investigadora i de divulgació de les universitats i centres de recerca.

Enguany, el programa ha comptat amb la participació de més de 2.700 alumnes de 70 centres de tot Catalunya. Un dels fets que explica l’èxit de participació és el treball de la ciència a partir de la indagació i de la resolució de problemes de l’entorn de l’alumnat, la qual cosa fa augmentar la seva motivació.

Durant la primera fase del programa, que va començar el mes de gener, els grups-classe van desenvolupar les recerques proposades. Enguany, per commemorar els 100 anys del naixement de Jordi Sabater i Pi, primatòleg català que va descobrir Floquet de Neu l’any 1966, s’emmarcaven en els àmbits de la zoologia i la biodiversitat.

Dins d’aquestes temàtiques, i amb l’objectiu d’orientar els treballs, es van oferir dues recerques, una d’oberta i una de pautada. La proposta de recerca pautada animava l’alumnat a realitzar un estudi científic sobre alguna espècie animal que estigués provocant canvis en el seu entorn social i natural. L’altra recerca, més oberta, suggeria fer un estudi científic sobre les espècies i éssers vius i observar-ne l’evolució.

El professorat ha rebut material didàctic -un quadern de recerca per a l'alumnat i una guia didàctica- i assessorament pedagògic per part de l’equip d’especialistes en didàctica de la ciència d’Eduxarxa. Un cop finalitzada la recerca, cada grup va elaborar un pòster amb els resultats, que també es publicaran al web del programa.

3  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 153081

Fotografia 2

Fotografia 2 223124

Fotografia 3

Fotografia 3 44643

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined