1. Mitjançant aquest conveni entre Drets Socials i l’Ajuntament, es construirà un centre d’emergències per a persones sense llar i s’adquiriran 1.000 unitats del robot ARI.
  2. El Departament de Drets Socials destina en conjunt més de 51 milions d'euros dels fons europeus a una quarantena de projectes socials a la capital catalana.

El Govern ha aprovat una despesa de 13.869.401 per subvencionar sis projectes d’atenció social a la ciutat de Barcelona. Els fons, provinents de la partida Next Generation EU que gestiona el Departament de Drets Socials, es transferiran a l’Ajuntament entre 2023 i 2024. Mitjançant un conveni amb el consistori de la capital catalana, es construiran dos nous equipaments: un centre d’emergències per a persones sense llar i una unitat de convivència per a persones grans. En l’àmbit de la gent gran, també es remodelarà una residència a les Corts i s’impulsaran dos projectes tecnològics. El conveni inclou també una partida per abastir la ciutat de dispositius que facilitin l’accessibilitat comunicativa.

Pel que fa als espais de nova construcció, el Govern destinarà 2,60 milions al nou centre d’acolliment d’emergències per a persones sense llar al carrer Ramón Turró, al districte de Sant Martí. Es tracta d’un recurs que, a més d’atenció nocturna, prestarà també serveis durant el dia per convertir-lo en un espai de referència que faciliti la vinculació de les persones ateses amb els serveis públics.

1,26 milions dels fons Next Generation EU s’invertiran en la construcció d’una unitat de convivència per a gent gran de 15 places a l’edifici del carrer Mare de Deu de Montserrat, al solar que ocupava l’antiga clínica Quiron. El projecte d’edifici per a persones grans previst per l’Ajuntament inclou una unitat de convivència finançada amb fons europeus, que respon a un nou model de llar capaç d’atendre millor la gent gran amb necessitats de suport.

En l’àmbit dels equipaments per al col·lectiu de persones grans que recull el conveni amb l’Ajuntament, Drets Socials destinarà 2,96 milions a la remodelació i adequació de la residència Parc del Guinardó, al districte Horta-Guinardó, per adaptar-la al nou model d’atenció centrada en la persona que promou el Govern arreu del país.

Pel que fa als projectes socials d’innovació tecnològica, el Govern destinarà 5,43 milions al desplegament de l’assistent robòtic ARI, amb l’adquisició de 1.000 unitats. Aquesta plataforma està dissenyada per a una àmplia gamma de gestos i comportaments expressius multimodals que la converteixen en el robot social ideal per a la percepció, cognició, navegació i interacció persona-màquina. Les noves unitats permetran ampliar el projecte a la ciutat de Barcelona i se n’iniciarà també el desplegament a la resta de Catalunya. En aquest sentit, l’Ajuntament cedirà 200 assistents robòtics intel·ligents al Departament de Drets Socials per començar el pilotatge en altres punts del territori.

També en l’àmbit de les noves tecnologies al servei de l’atenció i la cura de les persones, s’invertiran 450.000 euros a millorar i ampliar les funcionalitats de la plataforma Vincles+, per a gent gran que se sent sola. Actualment aquest servei permet a l’usuari comunicar-se i interactuar mitjançant videotrucades i missatges de vídeo o veu, tant amb familiars i amics com amb les persones grans inscrites en la plataforma. La millora de l’aplicació permetrà incorporar funcionalitats com cita prèvia al metge, consultes a la policia de proximitat, visites virtuals a museus, retransmissió en línia d’obres de teatre i concerts, etc.

Finalment, el conveni entre Govern i Ajuntament inclou també 1,17 milions per a dotar Barcelona d’equipaments sensorials que millorin l’accessibilitat. Aquesta partida servirà per implementar solucions d’accessibilitat comunicativa que apropin serveis municipals a les persones amb discapacitat mitjançant l’ús de dispositius tecnològics accessibles o de retolació inclusiva amb noves funcionalitats d’accessibilitat. Concretament, es preveu l’adquisició de dispositius Cyberpass, anells d'inducció magnètica fixos, anells d'inducció magnètica portàtils, senyalística inclusiva, sistema de regulació de cues i torns, adaptacions comunicatives als ascensors, sistemes d'alarma per a discapacitats sensorials i accessibilitat en espais web.

A banda del conveni entre Drets Socials i el consistori barceloní, el Departament destina també 37,33 M€ dels fons Next Generation EU a 35 projectes i iniciatives socials que tenen lloc la capital catalana. Aquestes actuacions inclouen projectes d’entitats, iniciatives pròpies (com la construcció d’una residència per a gent gran al barri de les Corts) i d’altres departaments de la Generalitat, o programes socials finançats per Drets Socials mitjançant el contracte programa amb l’Ajuntament.