1. El Model de protocol d’orientació estableix una metodologia de treball que facilita la tasca orientadora dels professionals i garanteix els estàndards de qualitat del servei.
Orientadors FP{"name":"2023/06/09/14/20/ff76368f-1ec9-46e8-9d47-3e382c9821ee.jpg","author":"FP","type":"0","location":"0","weight":436252}

El 24 de març del 2023, el plenari de la Comissió Rectora del Sistema FPCAT va aprovar el Model de protocol d’orientació professional, adreçat a les persones orientadores. Aquest model estableix la metodologia de treball i el procediment per facilitar que els diferents punts i serveis d’orientació professional d’arreu del territori català disposin d’un protocol propi que garanteixi els estàndards de qualitat del servei.

Per tal de donar a conèixer el nou protocol, l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya (Agència FPCAT) ha iniciat el procés de difusió i formació a través de seminaris sobre el Model de protocol d’orientació professional.

La formació s’adreça a les persones orientadores del Sistema FPCAT que treballen en els més de 2.200 punts i serveis d’orientació professional, i es preveu l’assistència de més de 1.000 persones abans de l’estiu. Així mateix, es preveu que a partir del setembre es continuï impartint la formació amb l’objectiu d’arribar a la totalitat de professionals amb perfil orientador.

En aquest seminari s’explica el procediment establert en el Model de protocol, que garanteix la qualitat en el servei d’orientació d’acord amb els estàndards establerts. A més, es donen a conèixer tots els recursos de suport que faciliten a les persones orientadores oferir un servei en clau de Sistema FPCAT, i es recullen les qüestions i aportacions de les persones orientadores.

Paral·lelament, l’Agència FPCAT està en un procés continu d’identificació i actualització de punts i serveis d’orientació que hi ha a tot el territori català, que es mostren en el cercadorde punts d’informació i orientació professionals. Aquesta eina dona una visió global de la seva distribució territorial i permet fer cerques dels serveis que ofereixen en relació amb l’orientació professional.

L’Agència FPCAT preveu dur a terme una fase de contrast de l’aplicació del model de protocol, que es realitzarà durant el primer semestre del 2024. Aquesta fase de contrast pretén reconèixer l’experiència i expertesa de les persones orientadores per avaluar l’aplicació del model, identificar bones pràctiques i recollir propostes de millora sobre el model, els recursos de suport i la formació adreçada a les persones orientadores.

Una vegada analitzada la fase de contrast, es procedirà a revisar, adaptar i publicar la versió definitiva del Model de protocol d’orientació professional, per tal que a finals del 2024 tots els punts i serveis d’orientació professional del Sistema FPCAT disposin d’un protocol d’orientació professional amb una metodologia homogènia que permeti assolir els estàndards de qualitat mínims del servei.

Aquesta iniciativa forma part del desplegament de la nova formació professional, que té com a missió reforçar la trajectòria formativa i professional de les persones i la seva adquisició de competències al llarg de la vida.

Totes aquestes actuacions s’estan duent a terme amb la col·laboració permanent dels departaments d’Educació, d’Empresa i Treball i de Drets Socials, així com de les organitzacions sindicals i empresarials més representatives de Catalunya, i amb seguiment i l’aprovació de la Comissió Rectora del Sistema FPCAT.

Per a més informació sobre el Model de protocol d’orientació professional, consulteu el següent enllaç: https://fp.gencat.cat/ca/orientacio-365/soc-professional-de-lorientacio/