ACCIÓ reconeix les 10 empreses més disruptives de Catalunya del 2023

ACCIÓ reconeix les 10 empreses més disruptives de Catalunya del 2023

query_builder   20 juliol 2023 12:40

event_note Nota de premsa

ACCIÓ reconeix les 10 empreses més disruptives de Catalunya del 2023

 1. Les companyies i startups que han rebut el distintiu de ‘Catalonia Exponential Leaders’, que reconeix els referents en l’àmbit de la innovació disruptiva, són AldoraTech, Aortyx, Avinent, BUSUP, Concentrol, Jolt, MiMark Diagnostics, Mitiga Solutions, Roka Furadada i Sener
 2. El reconeixement considera la seva capacitat de generar un impacte positiu en la societat més enllà dels seus negocis així com les seves possibilitats de creixement exponencial i d’incorporar tecnologies disruptives com la IA, la impressió 3D o la biotecnologia avançada
 3. Les empreses més disruptives s’han donat a conèixer aquest dijous en el marc de l’Exponential Day, que ha reunit 600 persones i que enguany s’ha centrat en l’anàlisi dels reptes i oportunitats que planteja la intel·ligència artificial


El Govern, a través d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del departament d’Empresa i Treball- ha reconegut aquest dijous les 10 empreses més disruptives de Catalunya el 2023. Es tracta d’AldoraTech, Aortyx, Avinent, BUSUP, Concentrol, Jolt, MiMark Diagnostics, Mitiga Solutions, Roka Furadada i Sener, que han rebut el distintiu de ‘Catalonia Exponential Leaders’, que les reconeix com a referents en l’àmbit de la innovació disruptiva.

El secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, ha donat a conèixer les empreses que han rebut el reconeixement de l’agència en el marc de l’Exponential Day que organitza ACCIÓ anualment. Enguany, la cinquena edició de l’acte ha reunit 600 empresaris i empresàries a l’auditori AXA de Barcelona.

Durant la seva intervenció, el secretari Castellanos ha destacat que en un context en què “el món ha evolucionat de forma disruptiva, l'Exponential Day té l’esperit d’insistir en la necessitat de transformar-se davant aquests canvis i de fer-ho amb propòsit, per generar un impacte positiu en la societat i el medi ambient, més enllà del benefici econòmic”. La cinquena edició de l’Exponential Day d’ACCIÓ s’ha centrat enguany en la intel·ligència artificial, una tecnologia que, per Castellanos, “aporta una gran oportunitat per transformar els nostres models de negoci per impulsar el nostre sector productiu”, ja que “ es preveu que augmentarà fins a un 15% la productivitat de les empreses industrials i s’estima que el 2025, les empreses que la incorporin seran capaces de generar tres vegades més valor que les que no ho fan”. El conseller delegat d’ACCIÓ ha subratllat que entre 2022 i 2023, l’agència ha donat suport a més de 500 projectes d’innovació oberta i disruptiva d’empreses i startups catalanes, i que enguany incrementarà un 35% el pressupost destinat a projectes d’innovació i R+D, superant els 56 milions d’euros.

Innovació disruptiva amb impacte positiu

Les startups i empreses consolidades guardonades s’especialitzen en sectors i àmbits com la salut i les ciències de la vida; la mobilitat, l'energia o la química sostenible. Són empreses que han aplicat la innovació en els seus models de negoci i han introduït tecnologies disruptives com ara la intel·ligència artificial, la gestió de dades massives (big data), la fabricació 3D o la biotecnologia avançada, entre d'altres. A banda, el reconeixement també ha considerat la capacitat d’aquestes empreses de generar un impacte positiu en la societat més enllà dels seus negocis, seva proposta de valor diferencial, la seva cultura empresarial i les seves possibilitats de creixement exponencial.

Les 10 empreses més disruptives de Catalunya d’aquest 2023 segons ACCIÓ són:

 1. AldoraTech: la startup ha creat un servei de transport mitjançant drons de fabricació pròpia en 3D i materials compostos, amb l’objectiu de proveir transport urgent de productes essencials promovent l’accessibilitat indiferentment de la zona geogràfica.
 2. Aortyx: startup sorgida de l’IQS i l’Hospital Clínic en l’àmbit de la medicina cardiovascular. Ha desenvolupat i patentat tecnologies avançades per a tractaments mínimament invasius de les malalties aòrtiques, restaurant la biomecànica natural de l’aorta.
 3. Avinent: la companyia aposta per la digitalització com a mètode de producció en l’àmbit de les solucions mèdiques personalitzades. La seva nova aposta Inmoovs gira al voltant dels tractaments podològics, amb l’aplicació d’una tecnologia que escaneja la petjada i dissenya plantilles amb impressió 3D.
 4. BUSUP: l’empresa ha desenvolupat un programari per optimitzar el transport corporatiu, facilitar els viatges als treballadors i contribuir a la mobilitat sostenible, tot apostant per l'eficiència i l’optimització de rutes.
 5. Concentrol: l’empresa química ofereix una solució intel·ligent que, mitjançant l’IoT, dona assistència als seus clients en temps real per fer un ús més eficient de les seves solucions i reduir la petjada de carboni.
 6. Jolt Solutions: empresa sorgida de l’ICIQ que se centra en oferir solucions per a la indústria de l’hidrogen verd i s’enfoca a la fabricació d’elèctrodes industrials per a electrolitzadors de l’aigua per aconseguir una producció eficient d’aquest combustible net.
 7. MiMark Diagnostics: la startup, que va sorgir de l’Hospital Vall d’Hebron, s’especialitza en el diagnòstic ginecològic i està desenvolupat un test de diagnòstic in vitro basat en un algoritme que analitza biomarcadors específics presents en els fluids ginecològics per al diagnòstic mínimament invasiu del càncer d’endometri.
 8. Mitiga Solutions: l’empresa emergent que ha sorgit del Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), ofereix solucions que permeten a les empreses gestionar els riscos de catàstrofes naturals relacionades amb el canvi climàtic mitjançant la ciència, models d’IA basats en prediccions físiques i la supercomputació.
 9. Roka Furadada: la startup desenvolupa i comercialitza una nova generació de productes fotosensibles intel·ligents que protegeixen de la radiació solar, de manera més eficient i sense toxicitat per als humans ni el medi ambient.
 10. Sener: la companyia, que destaca pel seu ADN innovador, ofereix una solució complementària als sistemes de gestió centralitzada per operar, de manera autònoma i mitjançant IA, els sistemes de climatització en diferents espais com fàbriques, aeroports o centres comercials.

Exponential Day #5. IA: evolució, disrupció o revolució?

Al llarg de la cinquena edició de l’Exponential Day d’ACCIÓ s’han organitzat diferents sessions per analitzar els avantatges i els reptes que planteja la intel·ligència artificial per a les empreses i la societat. A més, l’acte ha comptat amb un espai de networking entre les empreses assistents i també ha servit per donar a conèixer de primera mà exemples reals d’aplicació d’IA generativa catalans, de la mà de les startups M47Labs, Omnios, Sintetic.ai i Vidext, que han fet demostracions en directe de les seves solucions.

L’esdeveniment ha comptat amb una ponència de Chema Alonso, Chief Digital Officer a Telefónica, que ha analitzat l'impacte de la intel·ligència artificial i la disrupció que ja està suposant en el present i la que representarà en el futur. A més, també hi ha intervingut John Elkington, reconegut expert internacional en responsabilitat corporativa i sostenibilitat, fundador de Volans i assessor d’empreses multinacionals en l’àmbit de les noves tecnologies i la sostenibilitat, que s’ha centrat en el lligam entre la IA i reptes com el canvi climàtic. Finalment, l’acte conclourà aquesta tarda amb l’organització de visites a les seus de tres empreses que ja estan aplicant tecnologies disruptives com la IA en els seus negocis i que en edicions anteriors van ser reconegudes també com a Catalonia Exponential Leaders: BMAT Music Innovators, Flax&Kale i Qilimanjaro.Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

 1. Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat
 2. Facebook @acciocat
 3. Linkedin ACCIÓ
 4. Youtube ACCIÓ

1  

Imatges

ACCIÓ reconeix les 10 empreses més disruptives de Catalunya del 2023

ACCIÓ reconeix les 10 empreses més disruptives de Catalunya del 2023 1589871

undefined
undefined
undefined
undefined