Aquests efectius s’incorporaran a Drets Socials per desenvolupar algunes de les actuacions recollides a l’estratègia Barnahus, com el desplegament de serveis arreu del país o la creació d’una oficina d’atenció a la víctima

El Departament de Drets Socials ampliarà la plantilla en 29 professionals que desenvoluparan algunes de les actuacions incloses en l’estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència. Aquest full de ruta, aprovat pel Govern l’any passat, té l’origen en la Barnahus, la casa dels xiquets i les xiquetes, un servei pioner d’atenció a infants i adolescents que han patit abusos sexuals que es va posar en marxa a Tarragona.

L’Estratègia Barnahus, que va ampliar el marc d’actuació més enllà d’aquest equipament, fixa com a objectius la prevenció, la detecció precoç, l’atenció i la recuperació dels infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals mitjançant una actuació i una intervenció coordinades i eficaces dels departaments de la Generalitat. En aquest sentit, inclou actuacions com ara el desplegament territorial de fins a 12 serveis Barnahus més o la creació d’una oficina tècnica d’atenció i suport a les víctimes.

L’acord aprovat avui per l’executiu suposarà la incorporació de 26 tècnics que actuaran de referents als territoris on s’activaran els nous serveis i seran responsables de dur-ne a terme la supervisió i d’exercir la coordinació i col·laboració necessàries entre departaments i institucions. El Govern té previst posar en funcionament abans de finals d’any les noves Barnahus a Tortosa, Vilanova i la Geltrú, el Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Granollers, Mataró, Terrassa, Manresa, Lleida, la Seu d’Urgell i Girona.

D’altra banda, també es contractarà el personal que formarà part de l’oficina tècnica d’atenció i suport a les víctimes que han patit abusos sexuals en la infància i l’adolescència. Concretament, aquest organisme estarà integrat per una persona responsable, una tècnica en psicologia i una persona de suport administratiu.

Sota el mateix sostre

Sota el mateix sostre: aquesta és la idea amb què es conceben les Barnahus. Es tracta d’un projecte de Govern, pioner tant a Catalunya com a l'Estat espanyol, que desenvolupa un equip pluridisciplinari i especialitzat. El Departament de Drets Socials impulsa aquest servei, a través de la Direcció General de l’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), i hi treballa en coordinació amb Salut, Educació, Justícia, Interior i Igualtat i Feminismes.

La Barnahus té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les distintes instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic...

D’aquesta manera, la víctima només ha d’explicar els abusos que ha patit una vegada a un equip especialitzat, que s’encarrega del seu desenvolupament i recuperació. Així s’evita la revictimització mitjançant la coordinació de totes les parts implicades, però, a més a més, es minimitza la contaminació del testimoni amb vista a una possible instrucció judicial.