Foto

El Departament de Cultura i l'Idescat impulsen una macroenquesta sobre les llengües de Catalunya

query_builder   27 setembre 2023 13:00

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura i l'Idescat impulsen una macroenquesta sobre les llengües de Catalunya

  1. Amb 9.000 enquestes, té l’objectiu d’obtenir informació per a la definició de les polítiques lingüístiques del català i de l’occità

La Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura i l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) inicien aquesta setmana el treball de camp de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població 2023, que aportarà informació actualitzada sobre la realitat lingüística de Catalunya, el coneixement, la identificació lingüística i els usos lingüístics dels ciutadans en diversos espais de relació i consum i permetrà observar-ne l’evolució temporal. L’Enquesta és clau per impulsar polítiques de foment del català i l’aranès més ajustades a les necessitats de la població.

Aquesta enquesta, de periodicitat quinquennal, es fa a una mostra de la població de Catalunya de 15 anys o més (9.000 enquestes) i el treball de camp finalitzarà al març de 2024. El qüestionari d’aquesta edició pregunta sobre nous espais de relació i conté aquelles preguntes que permeten extreure conclusions de l’evolució dels coneixements i els usos lingüístics. A més, és manté l'ampliació del mostreig que es va dur a terme a l’última edició (2018) que va millorar la perspectiva territorial, especialment per aprofundir en el coneixement de la realitat lingüística a l’àrea metropolitana de Barcelona.

L’operació estadística, una de les més importants d’Europa en matèria de llengua, que es porta a terme des de 2003, permetrà saber el grau de coneixement del català, el castellà i l’occità, aranès a l’Aran, el francès i l’anglès; actualitzarà la informació de les altres llengües parlades pels ciutadans de Catalunya, i les actituds que la població té sobre l’ús actual i futur del català.

L’Enquesta, amb el qüestionari disponible en català, castellà i occità, segueix la metodologia multicanal perquè els enquestats puguin respondre’l per un dels tres canals possibles: Internet, telefònic o presencial. És una operació estadística oficial inclosa en el Programa anual d’actuació estadística (PAAE) 2023 i executada en el marc de la Llei del Pla Estadístic de Catalunya 2017-2020 (prorrogat i vigent en l’actualitat). Els resultats són comparables a enquestes anàlogues que es porten a terme als altres territoris de parla catalana.


Instrument de cooperació i recerca

En l’explotació de dades de les anteriors edicions de l’Enquesta d’usos lingüístics, la Secretaria de Política Lingüística ha comptat amb la col·laboració d’experts en demografia, sociologia i sociolingüística, i amb la cooperació dels principals organismes de recerca acadèmica en sociologia de la llengua a Catalunya, com el CUSC, adscrit a la Universitat de Barcelona, i la filial sociolingüística CRUSCAT, adscrita a l’Institut d’Estudis Catalans.


undefined
undefined
undefined
undefined