1. El conseller ho ha dit en el transcurs de la inauguració del curs universitari 2023-2024 a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
  2. Les universitats comencen a estabilitzar professorat associat gràcies al Pla de xoc impulsat pel Departament de Recerca i Universitats
  3. Aquest pròxim curs universitari s’amplien les polítiques d’equitat i estudiar una segona titulació universitària costarà fins a 600 euros menys gràcies a l’eliminació del recàrrec


UAB{"name":"2023/09/28/15/59/e55b350a-ff4e-4c94-b8ea-2715b44e59f6.jpg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":89366}

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha assegurat aquest matí que el Govern continuarà aportant els recursos públics necessaris per corregir “els desajustos en les plantilles, l’envelliment, i la proliferació excessiva i incontrolada durant anys de la figura dels associats a les universitats”. En aquest sentit, el conseller ha subratllat el fet que “aquest és el primer any, i no serà l’últim, que s’aporten i incrementen els recursos públics a les universitats per revertir l’efecte de les retallades i disminuir el pes dels associats en les plantilles” fent referència al Pla de xoc per al relleu generacional i contra la precarització a les universitats públiques impulsat pel Departament de Recerca i Universitats per estabilitzar el professorat associat.

El rector de la UAB, Javier Lafuente s’ha referit a aquest qüestió i ha destacat que "la posada en marxa del pla de xoc de rejoveniment de la plantilla i de disminució de la precarietat, amb el suport de la Generalitat, ha marcat un canvi significatiu respecte les polítiques dels darrers anys".

Aquest curs comença amb les primeres incorporacions de professorat a temps complet contractat a quatre de les set les universitats públiques que ja s’han beneficiat dels primers 10 milions d’euros del Pla de xoc.

Durant l’acte d'inauguració del curs 2023-2024 a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el conseller Nadal també s’ha referit en termes elogiosos al sistema universitari de Catalunya i ha destacat que “és un sistema d’excel·lència, d’altes prestacions, de molt prestigi i reconeixement internacional, de capacitat de captació de talent i de recursos competitius que està fins i tot per damunt dels recursos que el Govern hi aporta”. En aquest punt, el conseller Nadal ha afirmat seu compromís de “treballar i batallar per aconseguir que el canvi de tendència que s’ha produït en el pressupost d’enguany no s’aturi, sinó que creixi i es consolidi”, fent esment tant al Pla de xoc del professorat com al Pla d’Inversions Universitàries.

La cerimònia d’obertura del curs ha comptat amb la presència del rector de la UAB, Javier Lafuente Sancho, l’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón Núñez, i la presidenta del Consell Social de la universitat, Tania Nadal Vicens, entre altres.

Novetats curs 2023-2024

Aquest any el Departament ha continuat impulsant mesures d’aprofundiment de les seves polítiques d’equitat per afavorir l’accés als ensenyaments superiors i la formació al llarg de la vida. Així, les rebaixes en els preus públics universitaris també beneficien els estudiants de segones i successives titulacions amb l’eliminació del recàrrec fins ara existent, el que suposa un estalvi de fins a 600 euros per curs. Una altra mesura en favor de l’equitat ha posat fi a un greuge comparatiu que es venia produint respecte als estudiants de matrícula d’honor dels cicles formatius que, finalment, ara es poden beneficiar també de la gratuïtat de la matrícula el primer curs d’universitat, equiparant-se així als de Batxillerat.

Algunes novetats del curs universitari 2023-2024 que ja s’estan implementant tenen a veure amb el compromís del Govern, juntament amb les universitats, en la defensa dels drets lingüístics dels estudiants. Coincidint amb l’inici del curs, el Govern ha impulsat una campanya per conscienciar als estudiants universitaris dels seu drets lingüístics. Actualment, totes les universitats catalanes ja tenen habilitades bústies lingüístiques per vehicular queixes o consultes sobre canvis en la llengua de docència que, majoritàriament, van en detriment del català.

D’altra banda, la Comissió europea va aprovar recentment la inclusió del català a la plataforma OLS (Online Linguistic Support) que s’adreça a estudiants Erasmus i que permetrà que puguin tenir coneixements de la llengua abans de venir a una universitat catalana.

En polítiques de gènere, l'aprovació del protocol-guia per a les universitats per a prevenir els casos d'abusos laborals o sexuals s'inscriu en una política de rigor extrem i d'exigència diligent en el combat dels casos denunciats. Aquest curs les universitats catalanes ja compten amb un protocol actualitzat, elaborat conjuntament pels Departaments de Recerca i Universitats i el d’Igualtat i Feminismes, que serveix de pauta i orientació per respondre a casos de violència masclista i assetjament sexual en l’àmbit universitari.