L'abadia de Montserrat

El Govern participa en el Mil·lenari de Montserrat promovent un nou espai museogràfic immersiu

query_builder   17 octubre 2023 14:39

event_note Nota de premsa

El Govern participa en el Mil·lenari de Montserrat promovent un nou espai museogràfic immersiu

  1. S’aprova una subvenció a l’Abadia de Montserrat per a la museïtzació immersiva d’un espai únic: els murs del segle XIV

En el marc de la commemoració del mil·lenari del monestir de Montserrat, el Govern ha aprovat una subvenció d’1,4 milions d’euros per al finançament del nou espai immersiu de l’Abadia de Montserrat durant els anys 2023 i 2024. El projecte museogràfic es desenvoluparà a l’espai dels murs del segle XIV entrant per l’actual museu. Suposarà el desenvolupament del projecte museogràfic “Mil·lenari Montserrat”, que explicarà la importància de l’abadia a partir de tres àmbits: l’espai físic (l’arada, signe de construcció social i de progrés), la dimensió humana (el llibre, signe de cultura i de pensament) i l’espiritualitat (la creu, signe de fe). Aquest projecte plasmarà per a tots els visitants que Montserrat és un massís d’una orografia extraordinària, on la història, el monestir i el santuari fan que milers de persones s’hi apropin diàriament per tal de descobrir-hi l’espai natural, aproximar-se a la cultura catalana i universal i aprofundir en la seva religiositat i devoció.

Aquesta plasmació conceptual es farà a partir de propostes volumètriques i interactives, realitat virtual, holografia 3D i teatres virtuals, taules i tòtems tàctils, recreacions parcials, instal·lacions i projeccions immersives entre d’altres, amb les actualitzacions necessàries per integrar la part museística actual. El projecte aglutinarà l’oferta museística i cultural de l’abadia a partir d’una nova mirada. El disseny d’espais que emocionen i l’aplicació de les tecnologies expositives més innovadores faran gaudir al visitant habitual, però també aconseguiran atraure nous públics. Aquest projecte oferirà uns continguts rigorosos i emotius, amb la qual cosa contribuirà als propòsits de la celebració del mil·lenari de l’Abadia de Montserrat el 2025 que es basen en Montserrat com un lloc de natura, de cultura, d’espiritualitat i proper a la societat.

El nou espai immersiu “Mil·lenari Montserrat” representarà l’abadia com un espai de vida, d’acollida, de culte, de cultura, de natura i d’edificacions religioses de referència. La proposta museogràfica se centrarà en les persones, en la vida monàstica, en el culte i el significat del lema benedictí “Ora et Labora”, i també destacarà l’abadia com un lloc de pas i se’n coneixerà la projecció internacional i les personalitats que l’han visitat. En la proposta expositiva es representarà l’orografia de la muntanya (el massís, l’interior de les seves coves i grutes) així com l’interior del monestir i la vida monàstica (per exemple, amb la recreació del claustre) i els aspectes més espirituals i aquells relacionats amb la cultura (contribució de Montserrat a la vida cultural, a la difusió i preservació del patrimoni artístic i arqueològic de Catalunya).

La història del mil·lenari

L’any 2025 es commemorarà el mil·lenari de la fundació del monestir de Montserrat per part de l’Abat Oliba, abat de Ripoll, bisbe de Vic i un dels promotors més importants de la pau que hi va haver durant l’Edat Mitjana. La història diu que ja vers l’any 880 hi havia a la muntanya de Montserrat una petita ermita dedicada a la Mare de Déu. No va ser fins unes dècades més tard, el 1025, quan un grup de monjos de Ripoll, enviats per l’abat, van construir un cenobi benedictí al costat de l’esmentada ermita. Naixia així el monestir de Montserrat, que durant mil anys ha estat marcat per aquest doble vessant: monestir benedictí i santuari marià. Així doncs, l’any del mil·lenari, i en el marc de diverses manifestacions en l’àmbit cultural, artístic, religiós, social i científic, el Govern participarà en la creació d’aquest nou espai museogràfic.

undefined
undefined
undefined
undefined