El conseller Campuzano, en roda de premsa, per explicar la pujada de tarifes pactada

Drets Socials destina 127 M€ a finançar la pujada de tarifes pactada amb sindicats i patronals del sector social

query_builder   9 novembre 2023 13:39

event_note Nota de premsa

Drets Socials destina 127 M€ a finançar la pujada de tarifes pactada amb sindicats i patronals del sector social

  1. Es fa efectiu el compromís del Govern amb la millora de les condicions laborals dels professionals i la qualitat dels serveis socials
  2. Campuzano: “Estem invertint més que mai en polítiques socials, en l’enfortiment del tercer sector i estem abordant l’infrafinançament que en aquest àmbit s’arrossegava des de fa anys”

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat avui l’ordre de tarifes dels serveis socials que millora el preu d’aquests serveis per a l’any 2023, és a dir, l’aportació del Departament de Drets Socials per finançar la xarxa d’atenció pública. Això se suma a la ratificació ahir al Parlament del Decret llei de mesures en l’àmbit social aprovat pel Govern, i dilluns es va publicar la convocatòria dels ajuts COSPE per a entitats i projectes socials.

Per a la ciutadania aquesta ha sigut una setmana intensa en què es materialitzen una part important dels objectius que ens havíem marcat per aquest any”, ha subratllat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés. “Estem invertint més que mai en polítiques socials, en l’enfortiment del tercer sector i estem abordant l’infrafinançament que en aquest àmbit s’arrossegava des de fa anys”, ha afegit.

L’augment de tarifes es desglossa de la següent manera:

  1. 4% d’increment general de les tarifes de 2023, xifra que representa una aportació de 56,1 M€.
  2. 2,08% d’increment corresponent als sobrecostos generats per l’augment del preu de l’energia, que representa una aportació de 29,2 M€.
  3. Altres increments corresponents a millores específiques de tarifes, per ser clarament deficitàries o per permetre l’eliminació d’alguns copagaments, que representa una aportació de 41,7 M€.

Per tant, l’import total derivat de l’augment de tarifes és de 127 milions d’euros. Amb aquest increment, el cost total dels serveis proveïts dins la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública per a 2023 serà de 1.530,7 milions d’euros.

Aquest augment correspon al compliment de l’acord signat el passat mes de juny amb sindicats i patronals del sector per tal de millorar les condicions laborals dels professionals i la qualitat de serveis d’atenció a la gent gran, la discapacitat, la salut mental, la infància i l’adolescència, l’acolliment i l’adopció, l’atenció precoç, el suport a l’autonomia, les drogodependències, VIH/sida i les tuteles. 

A banda dels increments generals, que s’apliquen a tots els serveis, hi ha una sèrie de serveis que s’han beneficiat d’una millora específica de la tarifa: serveis de suport a l'autonomia a la mateixa llar per a persones amb discapacitat intel·lectual, amb discapacitat física i amb malaltia mental; centres de dia ocupacional d'inserció per a persones amb discapacitat intel·lectual o amb discapacitat física, centre de dia per a persones amb discapacitat física o intel·lectual, serveis per a persones amb addiccions i serveis de l’àmbit de VIH/sida.

Més de 3.000 noves places, més ajuts i tràmits més àgils

Avui podem afirmar que s’han creat 2.164 places residencials i d’atenció diürna per a persones grans i amb discapacitati en les pròximes setmanes es posaran en marxa els processos per proveir-ne 921 més en l’àmbit de la gent gran. Per tant, tindrem més de 3.000 noves places en l’àmbit de gent gran i persones amb discapacitat”, ha assenyalat Campuzano, que també ha anunciat que “previsiblement, a principis de l’any que ve caldrà sumar-hi noves places en l’àmbit de la salut mental, per tant, estem fent un esforç molt rellevant en la creació de noves places.”

A això hem de sumar-hi l’impacte que tindrà l’augment de les prestacions econòmiques vinculades (pev) [ajudes per pagar places residencials]. Calculem que seran 5.000 persones més les que s’afegiran a les 11.000 que ja reben aquest ajut per accedir a una plaça de residència. La projecció que fem per a 2024 és d’un increment de 55 milions d’euros, és a dir, s’arribarà als 178 milions per a pevs, és a dir, més del doble que fa dos anys. Un increment que a més es fa de forma equitativa i alhora reforcem el dret a escollir com volen ser cuidades les persones.”

A més a més, el decret ratificat ahir al Parlament també contempla la gratuïtat de serveis especialitzats d’atenció a persones amb discapacitat. “Més d’un miler de persones en sortiran beneficiades. És important per al Govern reconèixer el sobreesforç que fan les famílies amb infants amb discapacitat”, ha subratllat el conseller.

Pel que fa a les convocatòries de subvencions, el titular de Drets Socials ha manifestat que s’està treballant per poder unificar en una sola convocatòria els ajuts COSPE i els que provenen de la recaptació de l’IRPF. Es dirà CONVO. “L’hem treballada amb les entitats. Creiem que serà una convocatòria més eficaç, més racional, més ben dotada. Ens havíem compromès a agilitar les convocatòries de subvencions i ho estem complint.”

Finalment, el conseller Carles Campuzano ha insistit un cop més en la necessitat de revisar la llei de dependència: “La legislatura espanyola que ara arrenca ha de ser la legislatura de la dependència. L’actual llei no ens permet atendre adequadament les persones amb dependència, discapacitat, gent gran o amb malaltia mental i cal abordar un finançament sostenible i equitatiu. L’actual ha fet fallida, no funciona, no garanteix els recursos adequats ni la capacitat de proveir places malgrat els esforços que estem fent en inversió i en agilitar els tràmits.


2  

Imatges

El conseller Campuzano, en roda de premsa, per explicar la pujada de tarifes pactada

El conseller Campuzano, en roda de premsa, per explicar la pujada de tarifes pactada 88723

El conseller Campuzano, en roda de premsa, per explicar la pujada de tarifes pactada

El conseller Campuzano, en roda de premsa, per explicar la pujada de tarifes pactada 100348

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined