Cultura Jove

Neix 'Cultura Jove' per facilitar l'accés a la cultura a les persones d'entre 18 i 30 anys

query_builder   17 novembre 2023 12:55

event_note Nota de premsa

Neix 'Cultura Jove' per facilitar l'accés a la cultura a les persones d'entre 18 i 30 anys

  1. La iniciativa, que és hereva d’Escena 25, amplia la franja d’edat del jovent que hi pot accedir: des dels 18 fins els 30 anys
  2. L’objectiu del programa és facilitar que els joves puguin gaudir d’una gran quantitat de propostes culturals amb condicions especials durant tot l’any
  3. Cultura Jove neix de l’aliança entre el Departament de Cultura i els promotors culturals, teatres, sales i festivals de música i d’arts escèniques de Catalunya, i anirà obrint-se a altres sectors culturals de manera progressiva


La consellera Garriga presenta Cultura Jove{"name":"2023/11/17/12/53/7fa356da-9b88-4c49-ac45-812977f1e98d.jpeg","author":"Departament de Cultura ","type":"0","location":"0","weight":407930}

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha presentat avui Cultura Jove, el nou programa que facilita l’accés a la cultura del jovent del país. Cultura Jove recull l’esperit de la iniciativa Escena 25, la seva predecessora, però n’amplia l’abast: més varietat d’oferta, més dies (la plataforma estarà oberta al llarg de tot l’any) i més públic, ja que ara totes les persones de Catalunya que tinguin entre 18 i 30 anys poden registrar-se al web i començar a gaudir dels avantatges del programa.

D’aquesta manera, els joves registrats podran adquirir entrades entre un rang de preus de 5 i 20 euros, depenent del cost original de cada entrada. 5 euros serà el preu mínim, i el màxim seran 20 euros per aquelles entrades que, per al públic en general, valdrien més de 45 euros. La nova plataforma entra en funcionament aquest divendres, 17 de novembre, fet que se celebra amb una festa a La Paloma amb la participació del pòdcast “Salsa Romesco” i les actuacions de Svetlana i la DJ Meritxell de Soto.

Un programa per a joves de 18 a 30 anys

Sobre l’increment d’edat fins als 30 anys, la consellera Garriga ha explicat que “volíem arribar a la mateixa edat a la que arriben la resta de polítiques de joventut de la Generalitat. Per exemple, el Carnet Jove, o la T-Jove del transport públic, ja estan anivellats als 30 anys. I per tant, si al Departament teníem un programa important de foment de la cultura, havia de seguir aquesta mateixa lògica”. Amb aquest canvi, la voluntat del Departament és acompanyar els joves perquè la barrera econòmica no sigui un impediment per gaudir de la cultura, i animar-los a adquirir hàbits culturals.


Més propostes culturals que mai

Una altra novetat de Cultura Jove és que incrementa les propostes culturals a les quals poden accedir els joves. Es mantenen els espectacles d’arts escèniques i els concerts, tant d’equipaments públics i ara també de privats, i s’hi afegeixes noves opcions: els festivals de música, els equipaments escenomusicals municipals i les sales de proximitat.

Una plataforma oberta tot l’any

Si bé Escena25 només obria uns dies concrets, a Cultura Jove els usuaris podran adquirir entrades al web durant tot l’any. “Volíem fer aquest canvi perquè sabíem que el públic jove no sempre actua amb previsió, que molts cops improvisa, i per això crèiem que havien de poder accedir a Cultura Jove en tot moment”, ha explicat la consellera Garriga. El funcionament del programa és molt senzill per als inscrits: només han de seleccionar i reservar els espectacles i concerts als quals vulguin assistir entre els disponibles a la plataforma, comprar l’entrada i posteriorment recollir-la a la taquilla de l’equipament, sala o teatre on es faci l'espectacle que han triat. També com a novetat, els usuaris trobaran els avantatges del Cultura Jove en cada cop més passarel·les de pagament dels webs de venda dels propis equipaments culturals.

...i molt més!

A Catalunya hi ha, actualment, més d’1.100.000 persones d’entre 18 i 30 anys. Aquests joves podran assistir a tants espectacles com vulguin al llarg de tot l’any. A banda de gaudir de preus exclusius, la proposta de Cultura Jove també inclou altres activitats com poden ser debats post-funció, sorteigs per assistir a espectacles i festivals, i accions participatives amb professionals de la cultura.

A més, Cultura Jove continuarà aquesta tasca de difusió de la cultura a través del programa “El Camerino”, una col·laboració amb iCat que s’emet setmanalment a YouTube. L’objectiu del programa és trencar la barrera entre els artistes i els espectadors, obrint la porta del darrere de la cultura a la quotidianitat i els secrets de joves artistes catalans. D’altra banda, també continuarà la participació setmanal d’un prescriptor cultural jove al programa “Els experts” d’iCat, i s’obrirà una nova finestra a la cultura per als públics més joves a través d’una col·laboració nova a l’espai “El Loft” de la mateixa emissora.

El rang de preus per al jove és el següent:

Preu entrada general 

Preu joves 

10€ 

5€ 

D’11 a 14€ 

7€ 

De 15€ 

10€ 

De 16€ a 30€ 

12€ 

De 31€ a 45€ 

15€ 

> 46€ 

20€ 


Per què el Govern impulsa aquest nou Cultura Jove?

Cultura Jove s’emmarca en les noves polítiques d’accés a la cultura que està impulsant el Departament de Cultura, junt amb la Llei de Drets Culturals i les noves subvencions per al foment de l’activitat cultural als micropobles i per als projectes de cultura comunitària, entre altres. En el marc d’aquestes polítiques, el Departament volia repensar les polítiques culturals adreçades al jovent i rellançar el programa Escena25. La iniciativa vol crear les millors condicions que possibilitin l’accés de les persones joves a la cultura, amb l’objectiu de crear i consolidar l’hàbit de gaudir de les propostes creatives que es desenvolupen a Catalunya.

A les sales i espais culturals que participen en el programa i ofereixen els seus espectacles, festivals i altres propostes en la plataforma, Cultura Jove els dona una oportunitat per a fidelitzar aquest segment de públic i ampliar-lo. A més, per primera vegada hi haurà un servei d’anàlisi de dades que permetrà als promotors obtenir coneixement en temps reals sobre el públic jove i comprendre la relació que tenen envers l’activitat cultural (interessos i motivacions, pautes de comportament, hàbits de consum, etc.).

Garantir l'accés a la cultura per a tothom és un dels eixos del Govern per a aquesta legislatura, i les persones joves són el públic del present i del futur com a creadores, receptores, participants o consumidores.

Col·laboradors

Cultura Jove és una iniciativa impulsada pel Departament de Cultura en aliança amb els teatres, equipaments, festivals i sales de concerts de Catalunya. El programa compta també amb la col·laboració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

Podeu descarregar tot el material promocional de Cultura Jove en aquest enllaç.

undefined
undefined
undefined
undefined