Foto

La Generalitat de Catalunya col·labora amb el SAGA, Saló del 'gaming', per enfortir el videojoc en català

query_builder   1 desembre 2023 09:32

event_note Nota de premsa

La Generalitat de Catalunya col·labora amb el SAGA, Saló del 'gaming', per enfortir el videojoc en català

  1. El Saló està impulsat per Plataforma per la Llengua amb el suport del Departament de Cultura, que hi participa amb un estand i l’exposició ‘Nova Pantalla. El videojoc a Catalunya’
  2. El Departament d’Empresa i Treball, a través de la Secretaria de Polítiques Digitals, promou el nou Premi SAGA al videojoc en català amb més impacte social
  3. Cultura treballa per millorar la presència del català en els videojocs i ha creat, a través de la Secretaria de Política Lingüística, una nova línia d’ajuts en aquest sentit


El SAGA, Saló del gaming, organitzat per Plataforma per la Llengua amb el suport de la Generalitat de Catalunya, té lloc des d’avui fins al diumenge 3 de desembre a la Farga de l'Hospitalet de Llobregat. El saló amplia la seva durada i duplica l’espai firal, que arriba fins els 7.000 metres quadrats per consolidar-se com el gran esdeveniment per promoure el sector del videojoc en català. El SAGA amplia la seva aposta amb l'augment d'activitats formatives dirigides a instituts, 75 expositors, l'abordatge específic de temes com el gènere, la inclusió i l’accessibilitat i amb l’estrena d’un nou escenari per gaudir de les competicions.

El Departament de Cultura participa al SAGA amb un gran estand a l’espai firal que vol donar a conèixer al públic general i als professionals totes les actuacions, eines i programes vinculats a l’impuls del videojoc en català des de tots els àmbits de l’ecosistema: formació, indústria, comunitats, art i llengua.

Com a novetat, l’estand del Departament de Cultura estrena una experiència hologràfica perquè el públic pugui endinsar-se en l’univers del videojoc català. Amb un dispositiu interactiu que permet projectar persones i continguts amb un resultat hiperrealista, els visitants del SAGA podran fer-se vídeos i fotos a mida real amb 5 personatges de videojocs fets a Catalunya per estudis que van exposar els seus treballs a l’exposició “Nova Pantalla. El videojoc a Catalunya”. Així, els visitants podran decidir si comparteixen pantalla i s’enduen un record amb les guineus d’Endling, la petita aventurera Koa, el protagonista d’Assassin’s Creed, l'heroi d’Aragami o la Queta gamer.

El públic del saló del gaming també podrà recollir a l’estand un diari que porta per títol ‘El Personatge. El diari dels videojocs a Catalunya’. La publicació, editada pel Departament de Cultura, ofereix un recull d’informacions d’interès sobre l’univers del videojoc a Catalunya: una recopilació dels videojocs produïts a Catalunya el 2023 i aquells que tenen versió en català, un mapa sobre l’oferta formativa universitària i de formació professional existent, informació sobre consum responsable de videojocs a l’abast al web TheGoodGamer.cat i diverses dades sobre la indústria del videojoc a Catalunya.

Tant a l’estand com al diari, les persones que visitin el SAGA podran conèixer www.videojocscatalans.cat, el primer portal que agrupa tot el contingut, informació i recursos per a l’ecosistema del videojoc a Catalunya, així com l’oferta disponible de videojocs en català amb la base de dades VDJOC. A l’estand també hi haurà una exposició de pòsters dissenyats per alumnes de l’IED Barcelona, fruit d’una col·laboració entre el Departament de Cultura i el Departament d’Igualtat i Feminismes per a la sensibilització envers les violències masclistes digitals.

L’exposició sobre el videojoc a Catalunya: ‘Passem Pantalla’.

Els visitants al saló del gaming també podran gaudir de "Nova Pantalla", la primera gran exposició dedicada completament a la trajectòria i el moment actual de la indústria del videojoc a Catalunya. El seu objectiu és apropar a tots els públics el procés de creació que hi ha darrere d'un videojoc, donar a conèixer els perfils professionals que hi participen i celebrar les grans produccions d'èxit internacional fetes pels estudis catalans. La mostra itinerant és una iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i ja ha passat pel Modern, Centre Audiovisual i Digital Girona, i el Museu de les Terres de l'Ebre d'Amposta. Es va inaugurar el 2022 i va tenir un gran èxit d'assistència al Palau Robert de Barcelona, on la van arribar a visitar 120.000 persones. Els comissaris de l'exposició són Joan B. Galí, Marc Angrill i Albert García, periodistes especialitzats en videojocs i comunicació cultural.

A més, al SAGA s’hi podrà trobar una publicació realitzada a partir dels continguts de l’exposició ‘Nova Pantalla. El videojoc a Catalunya’. El llibre, coordinat pels mateixos comissaris de la mostra, és una fotografia sobre els satèl·lits que giren al voltant de l’univers i ecosistema del videojoc.

Premi SAGA impulsat per Polítiques Digitals per distingir el videojoc en català més inclusiu

Enguany els Premis SAGA incorporen una nova categoria que distingirà la inclusió i representació de la diversitat i/o l’ús de tecnologies pioneres per a l’accessibilitat. Es tracta del ‘Premi al videojoc en català amb més impacte social’, impulsat per la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball amb l’objectiu de valorar el tractament de les bretxes socials dins dels videojocs en dos sentits: la incorporació d’opcions d’accessibilitat per facilitar-ne l’accés a persones usuàries amb algun tipus de diversitat funcional i/o la inclusió, visibilització i tractament adequat de les minories en la narrativa del joc. Des de Polítiques Digitals també s’han proposat els tallers de foment de vocacions tecnològiques i la taula rodona amb dones del sector que es duran a terme en aquesta edició del saló.

El català als videojocs

Es calcula que, dels videojocs produïts a Catalunya, el 53 % disposen de versió catalana; en concret de 43, n’hi ha 29 que inclouen el català. En el cas dels produïts a l’Estat, més del 25 %. D’altra banda, la Secretaria de Política Lingüística ha catalogat més de 170 jocs plenament operatius en català a la base de dades VDJOC.

Tot i això, els 10 jocs més jugats no tenen versió en català i per seguir millorant la presència de la llengua en aquest àmbit, enguany el Departament de Cultura, a través de la Secretaria de Política Lingüística, ha impulsat una nova línia d’ajuts per a la incorporació del català a l’àmbit dels videojocs, amb una dotació de 625.000 euros. La nova línia d’ajuts promou la incorporació de la llengua catalana en videojocs, en continguts descarregables de videojocs DLC (downloadable content), en interfícies de consoles de videojocs i en plataformes de distribució de videojocs. En canvi, en queden exclosos videojocs d'apostes, videojocs amb continguts pornogràfics i els que facin apologia de la violència contra col·lectius vulnerables, del racisme o de violències masclistes i LGTBI-fòbiques. La nova línia permetrà incorporar el català a una vintena de videojocs.

Aquesta línia va dirigida a empreses privades, que podran destinar aquests ajuts a despeses de traducció, correcció, localització, doblatge i subtitulació. Fins al 2022 es donava suport a la incorporació de la llengua catalana en els videojocs a través d’una línia per a productes tecnològics. En el marc d’aquesta línia, l’any passat es van subvencionar 8 projectes per a la incorporació del català en videojocs, amb un import de 174.980 euros.

El català és un dels eixos estratègics del Departament de Cultura en l'actual legislatura i l'impuls del català als videojocs i a les tecnologies de la informació i de la comunicació, un dels objectius del Pla Departamental de Cultura per a 2023. En aquest marc, s'impulsa una estratègia per a la incorporació del català en els videojocs conjuntament amb el sector, alhora que s'han incrementat les línies d’ajut per a la incorporació del català en els productes tecnològics.

L’ecosistema del videojoc a Catalunya

Segons dades del Llibre Blanc del Videojoc a Catalunya 2022, el videojoc català continua la seva línia de consolidació com a ecosistema estratègic del país. Creix el nombre d’empreses constituïdes i augmenta el personal contractat fins a les 4.300 persones treballadores –un 48% de professionals de tot l’Estat espanyol–. La facturació de l’any 2021 va ser de 660 M€, xifra que representa el 53% de la facturació del sector a escala estatal. La presència femenina en els equips és del 25% i arriba fins a les 1.062 dones treballadores a la indústria catalana del videojoc.

Les dades indiquen que prop de la meitat de la població catalana d’entre 14 i 54 anys, un 46%, és gamer i fins a un 44% de la ciutadania coneix l’existència de la indústria catalana del videojoc.

El suport al SAGA és un exemple de com la Generalitat de Catalunya continua refermant el seu compromís amb aquesta indústria cultural mitjançant el desenvolupament en els pròxims anys de polítiques encaminades a l’enfortiment de l’ecosistema català del videojoc, però també a un major coneixement d’aquest actiu de país entre la ciutadania. Aquestes polítiques s’apleguen sota el paraigua de la Taula del Videojoc, espai de concertació entre l’ecosistema del videojoc i la Generalitat de Catalunya.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined