Premis Nacionals de Comunicació 2023

President Aragonès: "La comunicació juga un paper central en la nostra vida i per aquest motiu hem de posar en valor els professionals que treballen amb qualitat i rigor"

query_builder   22 gener 2024 20:55

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "La comunicació juga un paper central en la nostra vida i per aquest motiu hem de posar en valor els professionals que treballen amb qualitat i rigor"

  1. El cap de l’Executiu lliura els Premis Nacionals de Comunicació 2023 a Marc Giró, Txell Feixas, 3cat i el Grup Gavarres
  2. L’acte ha emulat un serial radiofònic, coincidint amb els 100 anys de l’inici de les emissions regulars de Ràdio Barcelona, conduit per Rosa Badia, Ernest Codina i les integrants de Can Putades


El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha afirmat que els Premis Nacionals de Comunicació que s’han celebrat al Casino l’Aliança del Poblenou de Barcelona “són un reconeixement en nom de la ciutadania de Catalunya per aquells professionals i col·lectius que per trajectòria, per la feina feta, avui són uns referents pel conjunt del nostre país”. I ha assegurat que "la comunicació juga un paper central en la nostra vida" i que és en aquest context que "cal posar en valor els professionals que desenvolupen la feina amb qualitat i rigor".

Durant el seu discurs, el cap de l’Executiu ha posat de relleu la comunicació de proximitat, ja que “reforça els vincles entre la ciutadania i explica visions plurals", és "una comunicació compromesa i inconformista amb els presents injustos que cal canviar”, afegint que “la comunicació també ha de tenir la capacitat d'arrencar-nos un somriure i d'emocionar-nos”.

Lliurament dels Premis Nacionals de Comunicació 2023
Lliurament dels Premis Nacionals de Comunicació 2023 (fotografia Jordi Bedmar)
{"name":"2024/01/22/20/31/920842b4-aa4d-436d-96d8-3e60bfabc7c8.jpeg","author":"Jordi Bedmar ","type":"0","location":"0","weight":109479}

El president Aragonès ha volgut destacar de l’editorial Grup Gavarres, Premi Nacional de Comunicació de Proximitat, “l'excel·lent tasca que fan amb les publicacions, inequívocament arrelades al territori”. Del Premi Nacional de Comunicació Publicitària i Corporativa atorgat a 3CAT, el cap de l’Executiu ha afirmat que “el nou 3cat ha de permetre que els mitjans públics continuïn sent una eina de construcció nacional”.

En paral·lel, el president ha felicitat a Txell Feixas Torras, guardonada amb el Premi Nacional de Periodisme i Mitjans de Comunicació, per la “valentia i el compromís que ha demostrat al llarg de la seva carrera als mitjans públics del país, sempre incorporant la mirada de gènere”. Finalment, el president de la Generalitat ha donat l’enhorabona a Marc Giró, Premi Nacional de Comunicació, per tenir “la capacitat d'entreteniment, però també de parlar de temes que són complexos, que són d'interès general, amb una mirada inclusiva”.

El cap de l’Executiu ha finalitzat el seu parlament amb un gran agraïment al conjunt de professionals de la comunicació destacant el seu compromís. Un compromís també “amb la llengua catalana, a fer-la progressar, perquè sigui una llengua, no només de mitjans de comunicació, sinó una llengua que serveix per explicar la memòria i també per riure, emocionar-nos i entendre el món”, ha conclòs Aragonès.

Per la seva banda, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha fet un reconeixement a tots els premiats "per contribuir a fer del sector comunicatiu català un dels més punters i referents". Així mateix, coincidint amb el centenari de la ràdio, ha reivindicat l'important paper que ha tingut al llarg de la història per "consolidar l'ús del català com a llengua del nostre dia a dia" i "fer-ho" ha dit - "des del rigor”.

Guardonats del Premis Nacionals de Comunicació 2023
Guardonats del Premis Nacionals de Comunicació 2023 (fotografia Arnau Carbonell)
{"name":"2024/01/22/20/33/7946a3d0-ac3d-44f4-82df-51346c679f48.jpeg","author":"Arnau Carbonell ","type":"0","location":"0","weight":130465}

El jurat ha decidit atorgar el Premi Nacional de Comunicació a Marc Giró Costa per haver sabut incorporar, amb un llenguatge proper i distés, temes que moltes vegades no es tractaven als programes d’entreteniment i per haver revolucionat el panorama radiofònic i televisiu amb la seva manera de fer desacomplexada i trencadora. També, per normalitzar la informació sobre la cultura en un programa de caire humorístic i per haver creat una marca pròpia que barreja la frivolitat i l’humor, convertint-se en un referent professional en l’àmbit dels mitjans de comunicació catalans.

En segon lloc, Txell Feixas Torras ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Periodisme i Mitjans de Comunicació per ser un exemple de periodisme rigorós, valent i compromès. El jurat ha destacat la seva trajectòria professional especialment per la cobertura de conflictes i ha reconegut la capacitat d’explicar les conseqüències més enllà del moment en el qual esclaten, retratant el dia a dia de la gent que els pateix i visibilitzant el paper de les dones en les zones on ha treballat.

El Premi Nacional de Comunicació Publicitària i Corporativa ha recaigut en la nova plataforma en línia de continguts a demanda en català 3CAT per tota la campanya de llançament. Els membres del jurat han subratllat el fet que hagi estat una campanya innovadora, original i inclusiva que ha buscat fer arribar el missatge a tot el públic de Catalunya, competint en un món global, a més de l’aposta per recuperar unes generacions que havien quedat orfes de continguts en català i mantenir les que durant anys han tingut TV3 com a referent.

Finalment, l’editorial Grup Gavarres ha estat distingida amb el nova categoria de Premi Nacional de Comunicació de Proximitat, per ser un exemple de periodisme de qualitat. Va néixer l’any 2002 amb la voluntat de recuperar la memòria oral i el patrimoni i els seus editors reivindiquen una manera de viure i conviure a partir d’un periodisme de proximitat, de conversa llarga i cocció lenta. Les seves publicacions són un exercici de recuperació de la memòria històrica, explicant fets, professions o circumstàncies, que de no recollir-se haurien quedat en l’oblit.

100 anys de ràdio a Catalunya

L’acte de lliurament ha emulat un serial radiofònic, per commemorar que aquest 2024 es compleixen 100 anys de l’inici de les emissions regulars de Ràdio Barcelona. L’acte ha començat amb el parlament de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà i, tot seguit, els espectadors han assistit a l’emissió d’un serial radiofònic, com els que eren habituals en els anys 50 i 60. El programa ha fet un repàs per alguns moments de la història de la ràdio a Catalunya de la mà de Rosa Badia, Ernest Codina i Ona Jou, Núria Simón i Joana Cabratosa de Can Putades.

Al marge del president de la Generalitat i la consellera de la Presidència, a l'acte també hi han assistit Natàlia Mas, consellera d'Economia i Hisenda; Tània Verge, consellera d'Igualtat i Feminismes; Ester Capella, consellera de Territori; i Carles Campuzano, conseller de Drets Socials.

Els Premis Nacionals de Comunicació de la Generalitat són el màxim reconeixement institucional d’àmbit nacional pel que fa als mitjans de comunicació i a la comunicació publicitària i corporativa catalans en llengua catalana. No comporten una dotació econòmica i tenen caràcter honorífic, ja que consisteixen en un diploma i una peça que simbolitza el guardó

Els Premis Nacionals de Comunicació van ser creats l'any 1999 amb motiu del 75è aniversari del naixement de la primera emissió regular de ràdio a Catalunya.

L'objecte dels Premis és atorgar un reconeixement a les aportacions més rellevants en el camp de la comunicació a Catalunya o en llengua catalana, tant si han estat realitzades per professionals com per qualsevol entitat pública o privada.

4  

Imatges

Guardonats del Premis Nacionals de Comunicació 2023

Guardonats del Premis Nacionals de Comunicació 2023 130465

Premi Nacional de Comunicació, Marc Giró

Premi Nacional de Comunicació, Marc Giró 102880

Lliurament dels Premis Nacionals de Comunicació

Lliurament dels Premis Nacionals de Comunicació 109479

Lliurament dels Premis Nacionals de Comunicació

Lliurament dels Premis Nacionals de Comunicació 171650

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined