CP Puig de les Basses

El president Aragonès anuncia la posada en marxa als centres penitenciaris d'unitats per a persones vulnerables amb patologies de salut mental

query_builder   26 gener 2024 15:00

event_note Nota de premsa

El president Aragonès anuncia la posada en marxa als centres penitenciaris d'unitats per a persones vulnerables amb patologies de salut mental

  1. El president assegura que “la salut mental és una prioritat clara del Govern” i destaca que dotar de més recursos les presons per tractar aquestes problemàtiques facilitarà la reinserció dels interns
  2. La primera unitat es posarà en marxa abans de l’estiu al Centre de Puig de les Basses i acollirà una vintena de persones a l’antic pavelló de psiquiatria, buit des que es va construir ara fa deu anys
CP de les Basses{"name":"2024/01/26/14/51/cd5ccd2f-45ed-44ae-b072-bbf9f19d37fa.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":95845}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest matí la posada en marxa de les Unitats d'Intervenció Compensatòria (UICs) per a persones vulnerables amb patologies de salut mental als centres penitenciaris, la primera d’elles al Centre Penitenciari (CP) de Puig de les Basses. La UIC de Puig de les Basses, té una inversió total d’un milió i mig d’euros. Aquestes unitats sorgeixen dels treballs entre el Departament de Salut i el Departament de Justícia, Drets i Memòria, en col·laboració amb el Pacte Nacional de Salut Mental.

“Aquesta legislatura ha de ser la legislatura de la salut mental”, ha afirmat el cap de l’Executiu, que ha destacat que aquestes problemàtiques són encara més intenses a les presons, on el percentatge de persones que les pateixen “multiplica per 5 el percentatge de la resta de la població”. Amb aquestes dades sobre la taula, Aragonès ha subratllat la necessitat que els centres penitenciaris puguin fer bé la seva feina, “per la pròpia dignitat i tractament dels interns”, però també per assolir “l’objectiu de la reinserció”. “El fet de poder tenir més recursos i oferir una atenció especialitzada i més individualitzada és positiu per a la persona que en serà beneficiària dins del centre, però també per a la resta de la societat”, ha afegit.

En aquest sentit, el president s’ha mostrat convençut que millorar el tractament dels interns també suposarà “millorar el clima emocional i social dels centres” i, per tant, “facilitarà la gestió de la convivència” i “afavorirà la reinserció per oferir oportunitats a tothom”. “Aquesta és la millor garantia que no es recaurà en l'activitat delinqüencial i el que ens permet que el sistema penitenciari funcioni, que el país estigui més cohesionat socialment i també més segur”, ha reblat.

I, tal com ha explicat el president, la voluntat és que aquest projecte pioner, que s’inicia al CP de Puig de les Basses, “es pugui estendre al conjunt de centres penitenciaris del país a mitjà termini”.

Per la seva banda, la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha assegurat que la creació d’aquestes unitats “representa un salt qualitatiu i tindrà un impacte positiu en la convivència als centres, ja que disminuirà la incidentalitat i l’ús de mètodes coercitius i és una peça més que ens permet avançar cap a l’objectiu de contencions mecàniques zero”.

A l’acte també hi ha assistit el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz.

Desplegament del programa

La presentació s'ha fet al CP de Puig de les Basses. Fotografia: Arnau Carbonell
La presentació s'ha fet al CP de Puig de les Basses. Fotografia: Arnau Carbonell
{"name":"2024/01/26/14/51/389dad7a-a5c2-4548-b267-e0cbd78e5a12.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":127952}

Aragonès ha anunciat la posada en marxa d’aquestes unitats a la UIC del CP a Puig de les Basses, que entrarà en funcionament abans de l’estiu i acollirà a una vintena de persones a l’antic pavelló de psiquiatria, construït l’any 2014 i buit des d’aleshores. Deu anys després, es donarà finalment ús a aquest emplaçament del centre penitenciari, una demanda històrica en l'àmbit territorial. Ambdós departaments ja han consensuat els criteris d’alta i de baixa dels usuaris, de la llista d’espera i els circuits d’avaluació, de comunicació i de governança d’aquestes unitats.

També es preveu una dotació de professionals especialitzats per part de Salut i Justícia a la UIC del CP de Puig de les Basses. Per al seu funcionament, es contractaran una trentena de professionals de la salut, l’educació social, psicòlegs, juristes, treballadors socials, tècnics esportius, artístics i mediadors interculturals, a més del personal de règim interior necessari.

El Programa marc d’atenció a persones en situació de vulnerabilitat acumulada s’executarà en dues fases. La primera es durà a terme durant el primer semestre de 2024, amb l’obertura de la UIC a Puig de les Basses, que comptarà amb una inversió d’1,5 milions d’euros. Posteriorment, en una segona fase, es completarà el desplegament de la resta d’unitats previstes per tot el territori. El cronograma i els detalls d’aquesta segona fase es concretaran un cop s’avaluï la UIC de Puig de les Basses, que s’implanta primer com a prova pilot.

En aquest sentit, els treballs entre els Departaments de Justícia i Salut han detectat la necessitat de crear cinc UICs territorials als centres penitenciaris de Mas Enric, Lledoners, Puig de les Basses, Joves, Brians 1, amb 12 i 20 places, i Brians 2, amb 60 places. La previsió a mitjà termini és que cinc centres penitenciaris del país comptin amb aquestes unitats especialitzades.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined