·Ho ha dit avui en l’acte commemoratiu dels 10 anys de l’acord federatiu de constitució de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya

Visita Campus Manresa{"name":"2024/02/02/14/02/c5d1e1e4-8fef-4f40-b93d-171ba36c25ac.jpg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":99245}

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha destacat avui que “la federació de les universitats de Vic i Manresa és un model d'èxit que neix d’una voluntat compartida”. Nadal ho ha subratllat en el transcurs de l’acte commemoratiu dels 10 anys de l’acord federatiu entre les fundacions universitàries Balmes i Bages per a la constitució de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), on prèviament ha fet una visitaal Campus de Manresa.

El conseller Nadal ha subratllat que “avui celebrem un model d’èxit que contribueix a fer del model universitari de Catalunya un model molt sòlid, molt potent, i de molta excel·lència”. El titular del departament de Recerca i Universitats ha valorat el fet que “la federació és la demostració que som petits però volem mirar de dins cap en fora i sabem que junts serem més i millor que separats. Hi guanyen Vic i Manresa i tot el país”.

Finalment, el conseller Nadal ha augurat més èxits per al futur recalcant que “el projecte entre Vic i Manresa fa 10 anys ha donat bons resultats i tothom espera que el futur sigui encara millor. I això passa per seguir unint esforços, afegint recursos, i proposant nous reptes amb nous estudis i noves propostes”.

Per la seva banda, el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, ha valorat el fet que “la UVic-UCc cohesiona quatre federacions que representen maneres de ser diferents, però que volen ser una única universitat. Celebrem la consolidació d'un projecte universitari únic, amb presència a Vic, Manresa i Barcelona, però també a Granollers, Manlleu i moltes altres poblacions.”

A més del conseller, l’acte ha comptat amb la presència dels alcaldes de Manresa i Vic, Marc Aloy i Guàrdia i Albert Castells Vilalta, i de la delegada territorial del Govern a la Catalunya Central, Montse Barniol Carcasona, entre altres personalitats.

Prèviament a l’acte commemoratiu, el conseller Nadal ha visitat diversos equipament del Campus de Manresa com el Centre d’Innovació en Simulació (CISARC) i el laboratori de ciència per a infants de 0 a 8 anys (Lab 0_6), que rep alumnes de les escoles del territori i programa activitats obertes a les famílies.

Desè aniversari de l’acord federatiu

Fa 10 anys la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes), titular de la Universitat de Vic, i la Fundació Universitària del Bages (FUBages) van signar un acord pioner i singular a Catalunya per crear una estructura universitària federada, la UVic-UCC, que s’equipara en volum, qualitat i reconeixement internacional a la resta d’universitats territorials de Catalunya.

El 2016 l’acord federatiu va permetre la posada en funcionament de la Facultat de Medicina i més endavant la creació de l’Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC), entre altres assoliments. El 2020 s’hi va incorporar finalment la Fundació Elisava, Escola Universitària, amb un campus a Barcelona. La federació va tornar a créixer l’any 2020, amb la incorporació de la Fundació Elisava, Escola Universitària, que va representar un nou salt endavant per al projecte, aportant expertesa en nous àmbits, com el del disseny, i la possibilitat de disposar d’un campus a Barcelona.

Campus de Manresa

El Campus Manresa és un espai de 25.000 m2 que compta amb quatre edificis: d’una banda, l’edifici FUB, que és la seu principal de la institució, i acull a més dels serveis administratius i acadèmics, l’aulari convencional; l'edifici FUB2, que acull les aules i els laboratoris dels cicles formatius de grau superior (CFGS) del Campus Professional i el LAB 0-6, un espai per a la descoberta, recerca i documentació per a l'educació científica a les primeres edats, un recurs dirigit pels estudis d'Educació Infantil; l'edifici FUB3, on hi ha les aules i despatxos dels estudis de grau en Fisioteràpia; i l’edifici CU+, espai en el qual s’ubica la Clínica Universitària i els espais per a la formació teoricopràctica dels estudis de Ciències de la Salut i per a la simulació clínica.

L’oferta formativa del Campus Manresa s’organitza en dues facultats: la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa i la Facultat de Ciències Socials de Manresa. Per al curs acadèmic 2023-2024, la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa imparteix un total de 7 estudis oficials, dels quals 4 són graus i 3 màsters universitaris. I la Facultat de Ciències Socials de Manresa imparteix 3 graus. El curs passat, 2022-2023, hi havia un total d’11.311 estudiants matriculats a laUVIC-UCC, dels quals 2.085 al Campus de Manresa.