Val escolar

El Govern inicia la segona edició del val escolar, que serà de 60 euros per a tots els alumnes de primària i secundària

query_builder   9 abril 2024 13:14

event_note Nota de premsa

El Govern inicia la segona edició del val escolar, que serà de 60 euros per a tots els alumnes de primària i secundària

  1. L’ajut per a la compra de material escolar amplia el nombre de beneficiaris el curs 2024-2025 fins a arribar als 790.000 alumnes
  2. Les famílies podran bescanviar els vals en qualsevol dels establiments comercials adherits o, com a novetat, cedir-los als centres educatius per a la compra conjunta de material escolar
  3. La situació de pròrroga pressupostària ha obligat el Govern a mantenir la partida de 50 milions d’euros que apareixia als pressupostos del 2023. Això ha fet limitar l’import del val a 60 euros per alumne, en lloc dels 70 previstos per al 2024

El Govern ha donat llum verda a la segona edició del val escolar per a la compra de material escolar. Després de l’èxit de la primera edició, i amb l’objectiu de continuar oferint un escut econòmic i social a les famílies per pal·liar l’increment de preus associats a l’escolarització, l’Executiu ha decidit reeditar la mesura per al curs 2024-2025, però introduint-hi algunes novetats.

En primer lloc, s’incrementa el nombre de beneficiaris i, a banda de l’alumnat d’educació primària, la mesura es fa extensiva també als estudiants de secundària obligatòria de tots els centres públics i concertats de Catalunya. També s’hi inclouran els alumnes dels centres d’educació especial i dels cicles formatius de grau bàsic. Això vol dir que, als gairebé mig milió d’estudiants que l’han rebut en el curs actual, s’hi sumaran uns 330.000 alumnes de secundària obligatòria. En total, el nombre de beneficiaris serà de prop de 790.000 persones.

Els pressupostos de la Generalitat del 2024 preveien l’extensió d’aquest ajut als alumnes de primària i secundària, que havia de ser de 70 euros per alumne. En global, la partida per al val escolar creixia fins als 55 milions d’euros, cinc milions més que el 2023. La no aprovació dels comptes i la consegüent pròrroga pressupostària, però, ha obligat a mantenir aquesta partida en 50 milions d’euros. En conseqüència, l’import del val serà de 60 euros, 10 menys dels previstos inicialment.

Finalment, i amb la voluntat de donar resposta a les demandes de diverses associacions de famílies d’alumnes, enguany els vals es podran bescanviar en qualsevol dels establiments comercials adherits o, com a novetat, cedir-los als centres educatius per a la compra conjunta de material escolar.

Els vals es podran bescanviar fins al proper 30 de novembre

Segons l’acord aprovat avui, els vals s’hauran de destinar a l’adquisició de material escolar no inventariable, és a dir, elements d’escriptura, papereria, llibres, diccionaris, calculadores, motxilles i jocs educatius, fins al 30 de novembre del 2024.

La distribució dels dos vals per alumne, de 30 euros cadascun, es durà a terme de la mateixa manera que l’edició anterior, per correu postal, i es podran activar des de la plataforma valescolar.cat. Els establiments comercials que estiguin interessats a participar en aquesta segona edició s’hauran d’adherir a una plataforma que acreditarà que l’activitat econòmica que duen a terme és l’apropiada per a la finalitat de la mesura. També hauran de presentar una declaració responsable on es comprometin a bescanviar els vals pel material escolar definit a l’acord de Govern i no cap altre.

El 95% dels alumnes de primària van usar el val escolar el curs 2023-2024

Un 95,1% dels alumnes de primària de totes les escoles públiques i concertades de Catalunya van utilitzar el val per adquirir material escolar l’any 2023 en els més de 2.000 establiments que es van adherir a la iniciativa. En concret, un total de 424.838 estudiants van bescanviar 849.619 vals (un 94,2% del total) per un import de 42,3 milions d’euros.

undefined
undefined
undefined
undefined