Foto

El Govern impulsa per primera vegada ajuts a creadors de contingut en català i nous ajuts per a publicacions culturals

query_builder   30 abril 2024 08:00

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa per primera vegada ajuts a creadors de contingut en català i nous ajuts per a publicacions culturals

  1. El Departament de Cultura aprova una nova línia de beques per ajudar a professionalitzar aquests creadors i fomentar l’ús del català a les xarxes socials
  2. També s’ha aprovat una nova línia de subvencions per a l’edició i distribució de publicacions periòdiques culturals en català, ja siguin digitals o en paper


El Govern de la Generalitat de Catalunya treballa per a la normalització del català en tots els àmbits. En el context actual, un dels reptes que té la llengua catalana és la de convertir-se en un idioma d’ús normal a internet. Això passa per assegurar el català en les tecnologies digitals (interfícies web, tecnologies del llenguatge com assistents de veu, traductors automàtics, agents conversacionals...), però també per normalitzar els continguts fets en llengua catalana en aquests entorns. 

Per aquest motiu, el Departament de Cultura ha impulsat una nova línia de beques per a la creació de sèries de vídeos en català o en occità per a xarxes socials. Aquestes beques busquen, sobretot, el suport a la professionalització d’influenciadors, amb la intenció de crear un impacte doble: per una banda, assegurar la creació de sèries de vídeos remunerades per als creadors de continguts en català, per tal de dotar-los d’una mínima estabilitat pressupostària durant els mesos en què tenen la beca; per altra banda, millorar el posicionament del contingut en català a internet, posant com a condició de la beca la promoció de la sèrie de vídeo a partir dels sistemes de publicitat propis de les xarxes socials. 

La dotació pressupostària de la línia de beques per al període 2024-2025 és de 312.000€ per a 24 beques: 8 beques per a la realització de 18 vídeos en dos anys; i 16 beques per a la realització de 9 vídeos en dos anys. Els creadors de contingut en català hauran de presentar una proposta de sèrie de vídeos, en format digital i amb una periodicitat definida, que serà valorada segons criteris temàtics (amb especial èmfasi en els continguts sobre cultura, llengua, esports, e-sports, moda, visibilització del territori o continguts educatius); qualitat de la proposta o qualitat del pla de difusió d’aquesta, entre d’altres. 

La convocatòria d’aquest nou ajut es publicarà el 21 de maig. Les beques es convoquen cada any però són pluriennals, per la qual cosa els creadors de contingut que hagin rebut la beca, no podran demanar-la en la convocatòria següent perquè encara es trobaran dins del termini de la seva pròpia beca. D’aquesta manera, la Generalitat becarà cada any 24 creadors de contingut diferents respecte la convocatòria anterior. 

Aquests nous ajuts s’emmarquen en les propostes que duu a terme el Govern per la llengua i, especialment, per la llengua a internet. Per exemple, la Secretaria de Política Lingüística ja ha impulsat La Troca, trobada de creadors de tots els territoris de parla catalana que va tenir lloc per primer cop l’any 2022. Es tracta d’un espai en què aquests creadors de contingut poden coincidir, conèixer-se i estrènyer llaços, per tal que s’acabi establint una xarxa potent de creadors en llengua catalana. A més, el Govern també està normalitzant i sistematitzant l’ús d’aquests professionals en les campanyes de promoció pròpies. 


Nous ajuts per a les revistes culturals en català

El Departament de Cultura també ha creat una nova línia de subvencions per a l’edició i distribució de publicacions periòdiques de temàtiques culturals en català i occità. Aquests ajuts donaran cobertura a les despeses d'edició i distribució de publicacions en format paper i digital. La dotació màxima prevista per a aquesta línia és de 600.000 euros en dos anys amb l’objectiu de donar suport a una quinzena de capçaleres de Catalunya.

Les noves subvencions pretenen afavorir l’accés de la ciutadania a un catàleg de publicacions ampli, divers i de qualitat en llengua catalana i occitana, a més de fomentar la lectura i la dinamització d’hàbits culturals en català i occità, contribuint alhora a incrementar el consum i la creació de públics en aquestes llengües.

Podran optar a aquests ajuts les empreses i entitats privades sense ànim de lucre que editin publicacions sobre literatura, inclosa la infantil i juvenil; llengua catalana o occitana; arts visuals o escèniques, dansa, circ i música; disseny, fotografia i cinema; història i patrimoni; filosofia, pensament i crítica cultural; cultura popular i tradicional, així com cultura digital. Les publicacions han de tenir una trajectòria mínima de cinc anys i han de ser editades en català o occità íntegrament, tot i que poden comptar amb una versió en altres llengües. Les bases d’aquestes subvencions es publicaran al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el 30 d’abril i la convocatòria es farà durant el mes de maig.


El català, prioritat del Govern

L’impuls de la llengua catalana és un dels eixos principals d’acció del Departament de Cultura en aquesta legislatura, en què el Govern ha prioritzat el foment de la llengua amb més de 100 mesures que impliquen tots els departaments de la Generalitat per fomentar l’ús social del català en tots els àmbits. Alhora, l’Executiu ha impulsat el Pacte Nacional per la Llengua, que s’ha treballat amb consens polític. En el moment de convocar les eleccions del 12 de maig de 2024, el Govern i els partits polítics i entitats civils involucrats es trobaven en la recta final del document, que ha d’estipular les polítiques lingüístiques dels propers anys a Catalunya.

Amb l‘objectiu de donar prioritat al català, la Direcció General de Política Lingüística també s’ha transformat en Secretaria de Política Lingüística, amb el pressupost més alt de la seva història (de 31 milions d’euros l’any 2021 a 52 milions d’euros el 2023, xifres que suposen un augment del 167% en tres anys).  I, a través del Consorci per a la Normalització Lingüística, s’han incrementat els cursos per a l’aprenentatge del català, amb més de 100.000 inscrits el 2023, tant en nivells inicials com superiors. Aquesta legislatura també s’ha aconseguit l’acord que permet parlar en català al Congrés de Diputats des del setembre de 2023.   

Pel que fa al sector audiovisual, la inversió ha passat de 9,9 milions d’euros l’any 2021 a 34,3 milions l’any 2023. El Departament ha augmentat els ajuts al cinema i a les sèries en català per tal de tenir títols de gran format en aquesta llengua cada any, cosa que ha permès èxits com el de la pel·lícula ‘Saben aquell’ o de la sèrie ‘Això no és Suècia’.  Per a les sales de cinema, s’ha canviat l’estratègia per tal de prioritzar el doblatge o subtitulació de les estrenes amb més possibilitats d’assistència de públic. A les plataformes digitals, s’ha aconseguit triplicar l’oferta de contingut en català a les plataformes en només tres anys, a través de converses directes amb cada companyia i del conveni signat amb la CCMA. 

undefined
undefined
undefined
undefined