1. En el marc del China Automotive Forum, el titular d’Empresa i Treball i el director general d’Indústria han impartit una ponència on han donat a conèixer els actius i oportunitats que ofereix Catalunya com a destinació per a noves inversions productives
  2. VÍDEOS I FOTOS: Podeu descarregar-vos vides amb imatges de recurs i declaracions i fotografies al següent enllaç: https://we.tl/t-BQDbd5vJXW
  3. La Xina és el tercer país no europeu més important en nombre de filials a Catalunya, només precedit pels Estats Units i el Japó, amb 200 companyies


El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha assegurat que “Catalunya és el territori europeu perfecte perquè les empreses xineses trobin aliats institucionals i privats i puguin desenvolupar qualsevol projecte empresarial i industrial”. Ha fet aquestes declaracions durant la seva intervenció en el China Automotive Forum, la principal trobada del sector de l’automoció d’aquest país. A l’acte també l’ha acompanyat el director general d’Indústria, Oriol Alcoba i Malaspina.

En aquest sentit, Torrent ha posat d’exemple la notícia de la recent arribada de Chery a Barcelona i ha recordat que serà la primera empresa xinesa del sector a produir cotxes elèctrics a Europa. “Des del Govern de Catalunya estem molt orgullosos d'haver col·laborat per fer realitat aquesta notícia i confiem que sigui un exemple per a moltes altres empreses xineses”, ha afirmat.

Durant la seva intervenció, el titular d’Empresa i Treball també ha destacat que “Catalunya té una posició estratègica a l’Estat i Europa, amb unes connexions terrestres, aèries i portuàries internacionals de primer nivell, un teixit industrial fort i un ecosistema d'innovació de prestigi”.

Per la seva part, el director general d’Indústria, Oriol Alcoba i Malaspina, ha donat a conèixer els actius i oportunitats que ofereix Catalunya com a pol industrial i, especialment, com a potència del sector de l’automoció, amb l’objectiu d’enfortir les relacions comercials entre ambdós territoris i, en particular, el posicionament del país com a destinació de projectes productius.

Així, ha explicat que “Catalunya disposa de més de 350 empreses que treballen per al sector de l'automoció i que hi ha més de 1.700 empreses emergents alineades amb les principals indústries del país i d'Europa”. També ha posat en valor Idiada, centre de referència mundial, els centres tecnològics i de recerca, les universitats i grans infraestructures científiques com el Barcelona Supercomputing Center.

Alcoba ha acabat la seva intervenció recordant que “el Govern de Catalunya té una clara determinació i compromís amb el sector industrial i estem dedicant els nostres esforços i recursos a través d'un Pla Nacional que pretén continuar invertint per augmentar el pes de la indústria a la nostra economia”.

El China Auto Forum reuneix anualment més de mil assistents, entre prop de 200 ponents d’alt nivell i hi participen unes 500 empreses. Organitzat per l’Associació de productors xinesos del sector de l’automoció (CAAM), té el suport de l’Organització internacional de productors de vehicles de motor (OICA) i del Fòrum Econòmic Mundial (WEF). Compta amb una agenda de conferències i ponències que se centren en diferents aspectes clau de la indústria de l’automoció.

La participació de la delegació catalana a la convenció s’emmarca en el viatge a la Xina per posicionar Catalunya com a destí d’inversions productives. Torrent i l’equip del Govern també han visitat el centre d’R+D de la multinacional Chery a Shanghai, juntament amb representants de l’Ajuntament de Barcelona. El titular d’Empresa i Treball també ha visitat el parc tecnològic Zhangjiang High Tech, especialitzat en l’àmbit dels semiconductors, a banda de reunir-se amb altres companyies xineses del sector i d’altres indústries tecnològiques.

El viatge institucional s’emmarca dins de les iniciatives impulsades per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- mitjançant el China Desk. Aquesta oficina, llançada aquest 2024, treballa per incrementar la captació de projectes d’inversió de plantes de producció, seus centrals o centres tecnològics d’empreses xineses dels sectors de la mobilitat i la salut, principalment.

Aquesta legislatura, Torrent ja ha viatjat a la Xina en diferents ocasions, des d’on va mantenir diverses reunions amb representants de Chery, i va anunciar la captació de projectes d’inversió com els de la multinacional xinesa Wanhua, una de les més grans del món de la indústria química, que obrirà un centre d'innovació a Catalunya. Així, a finals del 2023 també es va anunciar que l’empresa xinesa del sector tèxtil Shanghai Jingqingrong Garment obrirà a Catalunya la seva primera planta de producció a l’estranger, després de mantenir una trobada amb una delegació del Govern.

La Xina, mercat estratègic

Actualment hi ha més de 200 filials d’empreses xineses establertes a Catalunya, amb un creixement exponencial dels darrers anys que ha portat la Xina a ser el tercer país no europeu més important en nombre de filials a Catalunya, només precedit pels Estats Units i el Japó.

Amb 27 milions de vehicles produïts el 2022, la Xina és el primer país productor d’automòbils del món, molt per sobre dels Estats Units (10 milions), el Japó (7,8 milions) o l’Índia (5,5 milions). Es tracta d’un país estratègic per al Govern, un dels inversors més grans a escala global però un dels països menys establerts a Europa en l’àmbit de la manufactura.


@empresacat | @treballcat

►►► més xarxes socials


3  

Imatges

Fotografia del conseller durant la seva intervenció

Fotografia del conseller durant la seva intervenció 271364

Fotografia del director general d'indústria durant la seva intervenció

Fotografia del director general d'indústria durant la seva intervenció 1499089

Fotografia de grup en el China Automotive Forum

Fotografia de grup en el China Automotive Forum 2422178