1. El programa Startup Capital, promogut des del Departament d’Empresa i Treball a través de l’agència per la competitivitat de l’empresa (ACCIÓ), ofereix ajuts directes de fins a 100.000 euros a startups tecnològiques i deeptech amb un alt potencial transformador
  2. Les 20 empreses seleccionades enguany pertanyen a àmbits com la salut, les energies renovables o la digitalització, i es basen en coneixements científics i tecnològics molt especialitzats per desenvolupar solucions disruptives
  3. El programa no només ofereix finançament, sinó que proporciona a les startups mentoratge, un ‘bootcamp’ formatiu i oportunitats de ‘networking’, que inclou una sessió exclusivament dedicada a conèixer inversors i fons d’inversió especialitzats


El Govern, a través de l’agència per la competitivitat de l’empresa (ACCIÓ) del Departament d’Empresa i Treball, destina enguany 2 milions d’euros a l’impuls de 20 startups tecnològiques i deeptech en fases inicials. Es tracta d’una nova convocatòria del programa Startup Capital, que concedeix ajuts directes de fins a 100.000 euros per empresa, amb especial èmfasi en aquells projectes que se centren a resoldre reptes globals, buscant noves solucions en àmbits com la sostenibilitat o la salut.

Les startups seleccionades aquest 2024 són Agrikola AI,Aridditive, Atom H2, Banting Labs, Brain Focus, CellFlow, Debios DX, Disrupt Therapeutics, Green Tribology Solutions, KMI (MPI), Limitless Technologies and Applications, Nema Health, OptiGen, Phoenix Foods, Planet Biotech, Red Beat, Slimop Space, TalpTech, XPND i Yplasma. Es dediquen majoritàriament a àmbits com la salut, les energies renovables i les solucions per al planeta del futur, l’agricultura o la digitalització. Aquestes startups treballen amb tecnologies com la intel·ligència artificial, la impressió 3D o la computació avançada.

Les ‘deeptech’, respostes disruptives a grans reptes globals

Les empreses deeptech són una nova tipologia de startups amb arrels en la ciència, la tecnologia o l’enginyeria, que basen els seus productes i serveis en coneixements científics i tecnològics resultants de processos d’R+D amb un alt potencial transformador. Són empreses disruptives i orientades a resoldre grans reptes globals d’una manera innovadora, tot creant nous mercats, per donar resposta a necessitats que sorgeixen a partir de nous contextos com el canvi climàtic, la manca de recursos naturals, la millora de condicions de vida i de la salut, o la digitalització de la indústria, per exemple.

Per la seva naturalesa, les deeptech requereixen talent amb coneixements STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, en les sigles en anglès) i un elevat nivell d’especialització, així com més temps i recursos que altres startups, per superar nivells de risc superiors, tant pel que fa al desenvolupament tecnològic com al mercat. En aquest sentit, la línia d’ajuts Startup Capital vol servir com un instrument d’impuls per aquestes empreses de base tecnològica de recent creació, amb l’objectiu d’ajudar-les a finançar les fases més crítiques dels seus projectes, les inicials, perquè puguin començar a desenvolupar els seus productes o serveis, o a validar els seus models de negoci per arribar al mercat.

Startup Capital, l’impuls a les fases inicials

L’ajut es concedeix a fons perdut i per concurrència competitiva, amb l’objectiu que els emprenedors puguin finançar diferents actuacions derivades de l’execució del seu pla d’empresa. En paral·lel a l’obtenció de l’ajut, Startup Capital també preveu oferir a les empreses seleccionades sessions de mentoratge i networking, a més d’un Deeptech Bootcamp, un programa de formació en àrees com el management, l’adaptació dels productes a les necessitats del mercat i el finançament. A més, també s’organitza una sessió en què la vintena de startups presentaran els seus projectes davant d’un panell d’una desena de fons d’inversió especialitzats en tecnologia, amb l’objectiu que puguin validar els seus models de negoci i preparar-se per a buscar finançament.

Des de la primera convocatòria d’aquests ajuts promoguts pel Departament d’Empresa i Treball mitjançant ACCIÓ, l’any 2017, l’Startup Capital ha donat suport a l’impuls de 172 empreses emergents deeptech catalanes. En el conjunt de les convocatòries, el programa ha destinat 14,4 milions d’euros en ajuts.

Casos d’èxit rellevants

Entre els casos d’èxit d’empreses beneficiaries de l’ajut, destaca, per exemple, el de Gate2Brain, nascuda després de 15 anys d’investigació, amb l’objectiu de millorar el transport de fàrmacs al cervell i amb els tumors cerebrals pediàtrics que fins al moment no tenen cura com la primera indicació que es beneficiarà de la tecnologia. Després de passar pel programa, l’empresa té previst començar els primers assajos clínics el 2026 a l’Hospital Sant Joan de Déu.

D’altra banda, Sens Solutions, fundada el 2016, ha desenvolupat un sistema d’anàlisi de la qualitat de l’aigua i l’aire per detectar-ne contaminants biològics en temps real. A partir d’un primer sistema centrat en la detecció de bacteris com la legionel·la, ha realitzat diverses proves en diferents hospitals europeus, per garantir la qualitat de l’aire dels centres i reduir, així les infeccions dels pacients.

Finalment, Keybotic, que es va crear el 2020 després de guanyar un dels principals concursos de robòtica als Estats Units, ha desenvolupat un gos robot que inspecciona espais industrials amb risc potencial per a les persones, com ara zones on podria haver-hi hagut una fuita de gas o un despreniment. El robot realitza la inspecció de manera autònoma, sense posar en risc el personal humà, i també envia alertes en cas de detectar qualsevol incidència gràcies a la seva combinació de sensors i intel·ligència artificial. Fins ara, ha aconseguit finançament d’uns tres milions d’euros per arribar al mercat.


@empresacat | @treballcat

►►► més xarxes socials