El conseller Giró amb el Consell Assessor de Política Econòmica (CAPEC)

Primera reunió del Consell Assessor en Política Econòmica de Catalunya (CAPEC)

Giró: "Amb el CAPEC volem crear les bases i els fonaments perquè la Catalunya del 2030 sigui plenament competitiva, socialment cohesionada i econòmicament de progrés"

query_builder   28 juliol 2022 14:38

event_note Nota de premsa

Primera reunió del Consell Assessor en Política Econòmica de Catalunya (CAPEC)

Giró: "Amb el CAPEC volem crear les bases i els fonaments perquè la Catalunya del 2030 sigui plenament competitiva, socialment cohesionada i econòmicament de progrés"

  1. Es constitueix el CAPEC, format per 12 experts de reconegut prestigi internacional que assessoraran al Govern en àmbits com política econòmica, finances públiques i pressupostos
  2. El catedràtic i doctor en economia pública, Guillem López Casasnovas, ha estat nomenat president d’aquest organisme
El conseller Giró amb el Consell Assessor de Política Econòmica (CAPEC){"name":"2022/07/28/18/14/773ba257-fa25-4d54-a71a-994e07cbda0f.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":304603}

El conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, ha presidit avui la sessió constitutiva i la primera reunió de treball del Consell Assessor en Política Econòmica de Catalunya (CAPEC). Un nou òrgan col·legiat, adscrit al Departament d’Economia i Hisenda, i format per dotze experts de reconegut prestigi en diferents àrees econòmiques, que són “una representació del millor talent econòmic que té el país”, en paraules del mateix conseller. Els dotze experts són:Núria Bosch; Antoni Duran-Sindreu; Jan Eeckhout; Àngels Fitó; Jordi Galí; Teresa Garcia-Milà; Gerard Padró; Mar Reguant; Genís Roca; Anna Schlegel; Jaume Ventura i Guillem López Casasnovas, que ha estat nomenat president del CAPEC.

L’objectiu d’aquest nou organisme és aportar i proposar nous coneixements sobre l’aplicació i efectivitat de les millors pràctiques internacionals en política econòmica, finances públiques i pressupostos. “Aquest és un consell assessor que no només busca solucions a l’escenari a curt termini, sinó també crear les bases i els fonaments perquè la Catalunya del 2030 sigui un país plenament competitiu, socialment cohesionat, i econòmicament de progrés”, ha subratllat Giró en declaracions als mitjans de comunicació.

Segons ha explicat el màxim responsable de la política econòmica del Govern, els membres del CAPEC mantindran reunions bilaterals i també plenàries trimestralment per abordar diferents temes d’actualitat des de la inflació, a la fiscalitat, el model de finançament“o com fer sostenibles els pressupostos de la Generalitat i, al mateix temps potenciar els pilars del benestar”. “En definitiva, treballarem per com podemmillorar el benestar dels ciutadans de Catalunya i com preparar també al país per a un creixement econòmic sostingut, malgrat l’entorn d’incertesa que preveiem”, ha conclòs.

Per la seva banda, el doctor en Economia Pública per la universitat de York i catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra, Guillem López Casasnovas, ha assegurat que per a ell “és un privilegi estar en aquest consell, juntament amb la resta d’experts i professionals per assessorar el govern en un moment tan important pels reptes que tenim al davant”.


Primera sessió de treball

A la sessió de treball,que ha presidit el conseller d’Economia i Hisenda al Palau de Pedralbes de Barcelona, també han participat el secretari general del Departament d'Economia i Hisenda, Jordi Cabrafiga; la secretària d'Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya; la secretària d'Hisenda, Marta Espasa; i la directora general d'Anàlisi i Prospectiva Econòmica, Marta Curto.

Durant la trobada, tots els assistents han analitzat la situació general de l’economia europea i catalana en el context internacional; els pressupostos de la Generalitat, plantejant escenaris de present i futur dels ingressos i les despeses de l’administració catalana per als propers exercicis; el marc de la hisenda pública; i, finalment, les possibilitats que ofereixen els fons europeus per a l’economia i la societat catalana, fent especial atenció als Next Generation.


Els 12 membres del CAPEHP

Els membres del Consell Assessor, que no percebran cap retribució per l’exercici de les seves funcions, són els següents:


Núria Bosch

Doctora en Economia per la Universitat de Barcelona. És catedràtica d’Economia Pública d’aquesta universitat i investigadora de l’IEB (Institut d’Economia de Barcelona). Està especialitzada en temes d’hisenda pública, principalment en la vessant del federalisme fiscal, de la hisenda autonòmica i local, de la eficiència en la prestació de serveis públics i de les balances fiscals.

També ha estat membre de vàries comissions d’experts del govern central i de la Generalitat de Catalunya sobre finançament autonòmic, local i balances fiscals.


Antoni Duran-Sindreu

Doctor en Dret per la Universitat de Navarra. Llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat Internacional de Catalunya. Diplomat en Ciències Empresarials per la Universitat de Barcelona.

Dirigeix una assessoria legal i tributària, essent la fiscalitat la seva principal àrea de pràctica. A més, és professor associat del Departament d’Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra i Director del Màster en Fiscalitat de la Barcelona School of Management, entre d’altres.

Va dirigir l’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals en dues etapes (2000-2003 i 2012-2014).


Jan Eeckhout

Doctor en Economia per la London School of Economics. Màster en Economia a la Universitat de Manchester. Llicenciat en Economia per la Universitat de Leuven.

És professor i investigador del programa ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) del Departament d’Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra. El seu àmbit de recerca és la macroeconomia, amb especial atenció al mercat laboral.

Prèviament ha impartit docència a la University College London, a la Universitat de Princeton i a la Universitat de Pennsylvania.


Àngels Fitó

Doctora en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona. Màster en Direcció Fiscal i Financera de l’Empresa per la Universitat de Barcelona.

És vicerectora de Competitivitat i Ocupabilitat de la Universitat Oberta de Catalunya i va ser directora dels Estudis d’Economia i Empresa de la mateixa universitat. També és vice degana del Col·legi d’Economistes de Catalunya. Els seus àmbits d’especialitat són els processos d’harmonització de la informació financera, els sistemes de control de gestió, així com l’impacte de l’e-learning en les capacitats professionals.

Ha compaginat la seva activitat acadèmica, docent i d’investigació amb altres activitats professionals d’assessorament en temes de finances i gestió.

Jordi Galí

Doctor en Economia pel Massachusets Institute of Technology (MIT).

És investigador sènior del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI-UPF), el qual va dirigir entre els anys 1999 i 2017, i catedràtic del Departament d’Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra. Els seus àmbits de recerca són la teoria macroeconòmica, la política monetària i la macroeconometria. El 2012 va presidir la European Economic Association.

És consultor habitual del Banc Central Europeu i ha estat vinculat a diverses universitats americanes on ha ocupat càrrecs acadèmics (com Nova York o Columbia) i ha estat professor visitant (MIT i Yale).

Ha estat guardonat amb nombrosos premis i distincions, entre els quals destaquen la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2020), la Medalla Narcís Monturiol (2015), el Premi Nacional d’Investigació (2011) o el Premi Yrjö Jahnsson Award in Economics (2005).


Teresa Garcia-Milà

Doctora en Economia per la University of Minnesota i llicenciada en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona.

És catedràtica del Departament d’Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra, directora de la Barcelona School of Economics, i investigadora associada del Centre d’Investigació en Economia Internacional (CREI). Està especialitzada en macroeconomia, economia pública i economia regional.

Actualment, també és assessora d’altres institucions públiques i empreses privades. Prèviament, va ser presidenta de l’Associació Espanyola d’Economia (2014), vicepresidenta del Cercle d’Economia (2016-2019) i membre del Consell Assessor de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (2015-2021).


Guillem López Casasnovas

Doctor en Economia Pública per la Universitat de York. Llicenciat en Economia i Dret per la Universitat de Barcelona.

És catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra, on ha estat vici rector i degà. Director i fundador del Centre d’Investigació en Economia i Salud (CRES-UPF).

Ha estat conseller de govern del Banc d'Espanya (2005-2017) i, entre el 2007 i el 2013, president de l'Associació Mundial d'Economia de la Salut. És col·legiat de Mèrit del Col·legi d'Economistes de Catalunya i membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. Ha sigut distingit amb la Creu de Sant Jordi i Medalla Trueta de la Generalitat de Catalunya, i premi Ramon Llull del Govern de les illes Balears entre d’altres reconeixements. Ha servit a múltiples Consells i Comissions de l’Estat, de Catalunya i de Balears.

Les seves principals línies d’investigació inclouen el finançament de les hisendes, el mesurament de l’eficiència del sector públic, les balances fiscals, l’economia de la salut i de la dependència i els equilibris intergeneracionals.


Gerard Padró

Doctor en Economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT). Llicenciat en Economia per la Universitat Pompeu Fabra.

És catedràtic d’Economia i Ciència Política a la Universitat de Yale, on també és director del programa Leitner d’economia política internacional i comparada. Prèviament va ser catedràtic d’Economia a la London School of Economics and Political Science. La seva àrea de recerca es centra en els camps del desenvolupament econòmic i l’economia política.

L’any 2013 va ser guardonat amb el XII Premi Fundació Banco Herrero.


Mar Reguant

Doctora en Economia pel Massachusets Institute of Technology (MIT). Llicenciada en Economia per la Universitat Autònoma de Barcelona.

És professora de la Universitat de Northwestern (Chicago). Prèviament, també ha treballat a la Universitat de Stanford. El seu àmbit de recerca és l’economia de l’energia, amb especial èmfasi en l’electricitat i la pol·lució associada a la generació elèctrica.

Forma part del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat. A més, cal destacar també la seva participació en l’equip d’assessors del govern francès d’Emmanuel Macron en matèria de canvi climàtic, on també van participar tres premis Nobel.


Genís Roca

Llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. MBA per ESADE.

Presideix la Fundació puntCAT, i és vicepresident del Patronat del Museu Picasso, entre d’altres. També és consultor especialista en processos de transformació empresarial, desenvolupament de negoci i cultura digital, i dirigeix el Postgrau en Transformació Digital de les Organitzacions a la UPF-BSM.

Va ser el coordinador del Grup de Treball Catalunya 2022.


Anna Schlegel

Llicenciada en Filologia Anglesa i Alemanya per la Universitat de Barcelona.

És una empresària establerta als Estats Units des de fa més de 30 anys que ha dirigit diverses empreses tecnològiques de Silicon Valley. Actualment, és executiva d’una empresa del sector de la construcció a Califòrnia i cap d’estratègia d’una empresa d’innovació tecnològica catalana.

L’any 2020 va ser considerada la dona més influent del món en tecnologia per la revista Analytics Insight, i l’any 2021 va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, en reconeixement de la seva acció innovadora en estratègies de globalització per a empreses tecnològiques.


Jaume Ventura

Doctor en Economia per la Universitat de Harvard. Llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona. Màster en Afers Internacionals per la Universitat Johns Hopkins.

És catedràtic d’Economia per la Universitat Pompeu Fabra, Director del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI-UPF) i investigador sènior del mateix centre. També és Director del Programa de Comerç Internacional, Finances i Desenvolupament de la Barcelona School of Economics. La seva àrea de recerca és la Macroeconomia i l’Economia Internacional.

També ha treballat al Banc Mundial i ha estat consultor del Banc Interamericà de Desenvolupament, entre d’altres.

1  

Imatges

El conseller Giró amb el Consell Assessor de Política Econòmica (CAPEC)

El conseller Giró amb el Consell Assessor de Política Econòmica (CAPEC) 175675

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 308235

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined