1. La Institució de les Lletres Catalanes reivindica el dramaturg, traductor i poeta en ocasió dels seus 90 anys
  2. L’acte, presidit per la consellera Garriga, s’ha celebrat amb la col·laboració de la Biblioteca de Catalunya, que ha inaugurat una mostra del seu fons personal
El Departament de Cultura homenatja Feliu Formosa en el seu 90è aniversari.
El Departament de Cultura homenatja Feliu Formosa en el seu 90è aniversari.
{"name":"2024/05/09/20/14/dfc4ac2e-4587-4f9e-92ab-4588d3662ccb.jpeg","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":183020}


El Departament de Cultura, a través de la Institució de les Lletres Catalanes i amb la col·laboració de la Biblioteca de Catalunya, ha impulsat l’acte d’homenatge a Feliu Formosa en ocasió del seu 90è aniversari, que s’ha celebrat aquest dijous, 9 de maig, a la Sala Caritat de la Biblioteca de Catalunya, amb la presència de l’autor català i d’amics, familiars, admiradors i professionals de la cultura. La trobada ha coincidit amb la inauguració d’una mostra sobre el seu fons personal a l’Espai Zero de la Biblioteca.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha presidit l’acte, en què ha destacat la importància de preservar el fons personal de Formosa, i n’ha agraït la generosa donació. “Si hi ha una persona que ha abordat gairebé totes les vessants de la llengua i l’escriptura deixant-ne un mestratge excepcional, aquesta persona és precisament ell”. En aquest sentit, Garriga ha apuntat que “parlar de Formosa és parlar d’un amor pel llenguatge en estat pur, alliberat de la creació, per extreure’n el màxim. I aquest amor pel llenguatge, amb una llengua com la catalana, és un tresor”.

La directora de la ILC, Izaskun Arretxe, ha reivindicat la figura de Formosa com “un dels grans referents culturals del país”. “Avui volem homenatjar un gran poeta (un “gegant incontestable”, que diu Pons Alorda), per descomptat, però- com ell mateix diu- que és sobretot traductor, que és també una altra manera de ser creador, buscador de la paraula perfecta, sigui pròpia o d’altri. Però també dramaturg, assagista, home de teatre. I que es reclama lector compulsiu”, ha dit.

La directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, ha agraït a Formosa la donació del seu fons i la seva tasca “és un honor acollir l’homenatge a Feliu Formosa, qui més enllà de regalar-nos el fruit de la seva activitat professional de tants anys, el 2023 va tenir la generositat de donar a la Biblioteca el seu fons personal”. “Gràcies, perquè sense els traductors, les persones que no tenim coneixement a algunes llengües, no podríem acostar-nos de manera tan fidel als escriptors”, ha dit.

L’acte d’homenatge ha inclòs una conversa entre la periodista, escriptora i consellera del Consell Audiovisual de Catalunya, Laura Pinyol, i el mateix Formosa, que ha servit per abordar algunes de les tasques principals del que va ser també degà de la Institució de les Lletres Catalanes del 1999 al 2001. Seguidament, Marissa Josa, actriu i docent de l’Institut del Teatre de Terrassa; Ramon Farrés, escriptor i traductor, i Jaume C. Pons Alorda, escriptor, traductor i editor, han revisat l’obra de Formosa en una taula rodona. 

L’actriu Montse Vellvehí ha llegit un seguit de textos de l’homenatjat, acompanyada de la interpretació musical del guitarrista Marc Serra. L’acte s’ha tancat amb unes paraules d’agraïment de Formosa i l’entrega d’una olivera, símbol de cultura i pau, com a regal pel seu recent 90è aniversari. 

La força de la paraula

Prèviament a l’acte, s’ha fet una visita al fons personal “Feliu Formosa. La força de la paraula”, exposat a l’Espai Zero de la Biblioteca, una mostra comissariada per Anna Gudayol, cap de la Secció de Manuscrits i Fons Personals de la Biblioteca de Catalunya. L’exposició inclou llibres, fotografies, cartells, dibuixos, originals manuscrits de les seves obres, material relacionat amb la seva àmplia activitat professional en el món de l’espectacle, tant de les representacions -llibrets, programes, esquemes dels muntatges i reculls poètics-, com de la seva tasca com a docent a l’Institut del teatre, així com cartes i, sobretot, els seus dietaris.

La mostra està dividida en 5 àmbits: poesia, teatre, muntatges teatrals, ensenyament i dietaris. S’hi exposen manuscrits de les seves obres i traduccions, programes, dibuixos i fotografies que intenten fer una primera aproximació a les seves múltiples activitats. L’exposició és oberta al públic i es pot visitar fins al 13 de juny.

Una trajectòria multidisciplinària, reconeguda i generosa

Feliu Formosa Torres, nascut a Sabadell el 1934, és una de les veus més personals i poderoses de l’univers teatral i poètic català. Es va iniciar en el món de l’escriptura a través de la traducció, impulsat pel seu profund coneixement de l’alemany, que ha donat al català traduccions de Bertold Brecht i de nombrosos poetes i dramaturgs contemporanis. Ha traduït obres de poesia, novel·la i teatre de l'alemany, en un total que sobrepassa els seixanta títols.

Formosa ha esdevingut també, amb el temps, una de les veus més personals i poderoses de l’univers teatral i poètic català, alhora que un extraordinari divulgador d’autors catalans i estrangers gràcies als espectacles per ell ideats, muntats, i dirigits. Ha estat igualment capaç de transmetre la seva passió a través de l’ensenyament, amb una destacada trajectòria a l’Institut del Teatre de Barcelona i de Terrassa. És poeta, traductor, dramaturg, assagista, actor i director escènic.

A finals del 2022 Feliu Formosa es va posar en contacte amb la Biblioteca per oferir el seu fons personal en donatiu, i l’acord de donació es va signar el 17 d’abril d’aquell any. El fons inclou tant els originals de la seva obra —inclosos els seus escrits més personals— com tot el material relacionat amb la seva activitat en el món de l’espectacle i de l’ensenyament en les seves múltiples facetes. 

A la mostra s’hi veuen reflectits tots aquests àmbits: el Feliu Formosa més íntim, el poeta, el dramaturg, el rapsode i, naturalment, el Feliu Formosa entregat a la traducció i a l’ensenyament. Una finestra no només al seu món, sinó al món de l’escena catalana des dels anys 1950 i fins a l’actualitat.


“Quantes més coses
puc recordar, més sento
que tot comença.
Tot just ara, el desig
es fon amb la memòria.”

Feliu Formosa, Amb efecte (amb Joan Casas. Empúries, 1987).

4  

Imatges

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe; i la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe; i la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra. 166289

Feliu Formosa.

Feliu Formosa. 135172

Feliu Formosa.

Feliu Formosa. 170071

La consellera Garriga i Feliu Formosa.

La consellera Garriga i Feliu Formosa. 176713