- Dues línies de subvenció fomenten l’assistència de nous públics a les sales d’exhibició i l’alfabetització audiovisual
- Les dues línies són complementàries: una contribueix a crear públic per als cinemes entre els infants i joves i l’altra impulsa el desenvolupament d’activitats d’alfabetització audiovisual en els centres educatius de Catalunya
El Departament de Cultura, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), ha posat en marxa dues accions de desenvolupament de nous públics infantils i juvenils per al cinema i l’audiovisual català i en català. Les accions es desenvolupen a través de dues línies de subvencions: la línia d’ajuts a l’exhibició cinematogràfica, que fomentala difusió de cinema en versió catalana i de producció catalana en sales de cinema i que s’ha modificat per incloure aquesta novetat, i una nova línia destinada a l’adquisició d’hàbits de consum cultural per a l’audiovisual entre els infants i els joves.
La modificació de la línia de foment de la difusió de cinema en versió catalana, original, doblada o subtitulada, i de producció catalana, en sales d’exhibició té com a objectiu incentivar el desenvolupament de nous públics joves per al cinema i l’audiovisual en català i de producció catalana, una de les prioritats del Govern en política cultural. L’ajut, que té caràcter automàtic i que dona suport a les sales d’exhibició cinematogràfica ubicades a Catalunya que fomentin el consum de llargmetratges cinematogràfics, inclou com a novetat la bonificació extraordinària de les entrades venudes en sessió matinal per a centres escolars.
Així, l’import bàsic que podien rebre els cinemes per entrada venuda per l’exhibició de pel·lícules en versió catalana, original, doblada o subtitulada, es veurà quasi triplicat si els espectadors són escolars en sessió matinal.
Amb aquesta bonificació, el Govern vol contribuir a augmentar l’oferta de sessions escolars en català per part de les sales de cinema, i contribuir a fer que els estudiants de totes les edats esdevinguin espectadors habituals. Alhora, l’ajut —que es convocarà a finals de setembre amb una dotació d’1,1 milions d’euros— permetrà als cinemes treballar d’una manera sistemàtica i efectiva en la creació i fidelització de nous públics, en aquest cas infants i joves en edat escolar.
Com a complement a aquest ajut a les sales de cinema, la nova línia de subvencions per al desenvolupament de programes que fomentin els hàbits i el consum cultural en l’audiovisual, s’adreça bàsicament a entitats i organitzacions que treballin l’alfabetització cinematogràfica i audiovisual a centres d’educació infantil, primària i secundària, així com els centres de cicles formatius, educació especial i d’alta complexitat, de titularitat pública i privada concertada de Catalunya.
L’objectiu bàsic de l’ajut, que es va convocar el mes d’abril —i del qual se’n publicarà la resolució el mes de setembre— és que els infants i joves dominin els llenguatges audiovisuals, fent-los comprensibles i alhora contribuint al desenvolupament d’una mirada crítica sobre els continguts audiovisuals. En aquest moment, en què el llenguatge audiovisual és omnipresent i en què el consum audiovisual ha augmentat de manera notable entre la població d’aquestes edats, es fa més necessari que mai que els infants i els joves siguin capaços d’interpretar les imatges tant des d’un punt de vista artístic com crític.
La subvenció cobreix el conjunt d’iniciatives que, de manera presencial o híbrida, contribueixin a la pràctica creativa, l’experimentació i la sensibilització dels llenguatges audiovisuals, i que es realitzin en centres educatius d’arreu del territori, en horari lectiu i dins el marc curricular del curs acadèmic corresponent.
En conjunt, aquestes dues línies es retroalimenten, i és previsible que les escoles que hagin fet activitats d’alfabetització cinematogràfica tinguin un major interès a assistir a sessions escolars matinals a les sales de cinema, de la mateixa manera que els cinemes desenvoluparan accions i iniciatives per atraure els centres escolars i els estudiants a les projeccions en sessió matinal, amb l’objectiu últim de crear entre els més joves l’hàbit d’anar al cinema i consumir produccions en català.